Peste 13% dintre cancerele diagnosticate în România, asociate infecţiei persistente cu virusul HPV

​Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV este „sigură” şi „eficace”, cu beneficii pentru sănătate pe termen lung, şi se recomandă ca serul să fie administrat atât fetelor, cât şi băieţilor, începând cu vârsta de 11 ani, înainte de începerea vieţii sexuale, a transmis luni Institutul Naţional de Sănătate Publică, în contextul în care în România se

​Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV este „sigură” şi „eficace”, cu beneficii pentru sănătate pe termen lung, şi se recomandă ca serul să fie administrat atât fetelor, cât şi băieţilor, începând cu vârsta de 11 ani, înainte de începerea vieţii sexuale, a transmis luni Institutul Naţional de Sănătate Publică, în contextul în care în România se estimează că 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infecţiei persistente cu HPV.

Vaccin împotriva HPVFoto: Tobias Arhelger | Dreamstime.com

„Institutul Naţional de Sănătate Publică se alătură iniţiativelor internaţionale de a creşte gradul de conştientizare privind riscurile generate de infecţia cu HPV şi de a aduce în prim plan importanţa măsurilor de prevenţie pentru reducerea numărului cazurilor de cancer provocate de infecţia cu acest virus. Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma şi mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, 15 pot cauza cancer, fiind responsabile pentru 5% din totalul cancerelor diagnosticate la nivel global. În Uniunea Europeană, infecţia cu HPV provoacă aproximativ 67.500 de cancere anual. Infecţia cu HPV este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, majoritatea persoanelor active sexual se infectează cel puţin o dată de-a lungul vieţii. Jumătate din aceste infecţii se produc cu tulpinile HPV de risc înalt”, a atenţionat INSP, cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Infecţiei cu HPV – 4 martie, potrivit Agerpres.

Potrivit INSP, în marea lor majoritate, infecţiile cu HPV se vindecă de la sine, fără urmări, însă în anumite cazuri acestea devin persistente şi pot produce leziuni cu evoluţie malignă.

Infecţia persistentă cu HPV este asociată cu apariţia cancerului de col uterin şi alte cinci tipuri de cancer: cancer anal – în peste 90% din cazuri, cancer orofaringian – 1 din 3 cazuri, cancer vaginal – în 4 din 5 cazuri, cancer vulvar – aproximativ jumătate din cazuri, cancer penian – peste 50%.

Institutul Naţional de Sănătate Publică s-a alăturat consorţiului proiectului PERCH (Partnership to Contrast HPV), alături de 18 ţări europene şi 34 de organizaţii partenere, pentru a contribui la creşterea capacităţii statelor membre de a implementa programe de vaccinare împotriva infecţiei cu HPV consolidate şi sustenabile. De asemenea, proiectul PERCH contribuie la implementarea Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.

Rezultatele proiectului PERCH au contribuit la fundamentarea propunerii de Recomandare a Consiliului Uniunii Europene privind cancerele prevenibile prin vaccinare, aflată în dezbatere de la începutul acestui an. Recomandarea conţine o serie de măsuri pe care statele membre sunt sprijinite să le adopte pentru a creşte gradul de acceptare al vaccinurilor care pot preveni apariţia unor cancere.

Foto: Dreamstime.com.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *