„Mireasa” austriacă a lui Vladimir Putin s-a mutat în sfârșit în Rusia. „Este o țară cu adevărat liberă”

Fostul ministru austriac de Externe, Karin Kneissl, care în 2018 a dansat cu Vladimir Putin la nunta sa, a declarat că s-a mutat în cele din urmă în Rusia pentru că o consideră o țară liberă, relatează agenția rusă de stat TASS. Fosta sefa a diplomatiei austriece Karin Kneissl a declansat un val de critici

Fostul ministru austriac de Externe, Karin Kneissl, care în 2018 a dansat cu Vladimir Putin la nunta sa, a declarat că s-a mutat în cele din urmă în Rusia pentru că o consideră o țară liberă, relatează agenția rusă de stat TASS.

Fosta sefa a diplomatiei austriece Karin Kneissl a declansat un val de critici in 2018 dupa ce l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta saFoto: Roland Schlager / AFP / Profimedia Images

„M-am mutat în Rusia pentru că este o țară cu adevărat liberă”, a spus fosta şefă a diplomaţiei austriece, la o conferință din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului, organizat pe pe teritoriul federal Sirius, la sud de Soci.

Kneissl a declarat că a „căutat un loc în estul Rusiei unde ar vrea să construiască o casă”, unde vrea să locuiască de acum încolo.

Kneissl a mai precizat că se simte deja ca acasă în Rusia. „Simt căldura umană. Am învățat limba rusă, dar încă nu mă simt complet încrezătoare vorbind în limba rusă”, a adăugat „mireasa” lui Putin.

În septembrie anul trecut, presa de stat din Rusia relata că fostul ministru de externe al Austriei se mută la Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, pentru a conduce un centru academic, conform Reuters.

Karin Kneissl conduce centrul Gorki – Observatorul geopolitic pentru problemele cheie ale Rusiei – de la Universitatea din Sankt Petersburg, a relatat TASS. De altfel, ea este trecută pe site-ul Observatorului Geopolitic pentru Probleme Cheie ale Rusiei ca fiind directorul acestui institut de cercetare din cadrul Universității Sankt Petersburg.

Karin Kneissl a fost în atenţia presei şi luna august 2023, când s-a aflat că a închiriat o casă într-un sat din Rusia. „Bunici, mere, vară, înot în râu. Este o viaţă bună. Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles. Este mai bine”, declara Karin Kneissl într-un interviu pentru TASS.

Cum a provocat fosta șefă a diplomației austriece un scandal european

Fost ministru de externe al Austriei între 2017 și 2019, Kneissl a provocat un scandal la nivel european în urmă cu 5 ani când l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta ei, fiind filmată dansând cu liderul de la Kremlin la doar câteva luni după ce Uniunea Europeană a expulzat zeci de diplomați ruși ca urmare a otrăvirii cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie.

Putin i-a oferit miresei flori, cadouri și a dansat cu ea la nunta care a avut loc în sudul Austriei, aproape de granița cu Slovenia. Președintele rus a fost însoțit de o trupă de cazaci, care a cântat pentru invitați.

Kneissl a fost numită în fruntea diplomației austriece fără a fi membră a vreunui partid politic, având în spate o carieră în mediul academic. Ea a fost nominalizată pentru funcția de ministru de externe de FPO, Partidul Austriac al Libertății, formațiunea de extrema dreaptă care la momentul respectiv făcea parte din coaliția de guvernare de la Viena.

Ea a rămas fără susținere politică după ce primul cabinet al fostului cancelar Sebastian Kurz a căzut în urma unei moțiuni de cenzură.

În vara lui 2021 Kneissl a fost numită în consiliul director al Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, după ce fusese nominalizată de guvernul rus pentru această funcție cu câteva luni înainte.

Ea și-a dat demisia din această funcție în luna mai a anului trecut, după ce Uniunea Europeană i-a amenințat cu includerea pe lista de sancțiuni pe foștii oficiali europeni care dețin funcții în Rusia. Kneissl a demisionat de la Rosneft la 3 zile după fostul cancelar german Gerhard Schröder, care era președintele consiliului de administrație al companiei petroliere.

Rosneft nota la momentul respectiv că mizează pe viitor pe cooperarea cu Kneissl „în calitate de reprezentant proeminent al comunității internaționale de experți”.

Pe site-ul său personal Kneissl notează că și-a părăsit țara natală în septembrie 2020 din cauza amenințărilor cu moartea și a unei „interdicții de facto de a lucra în Austria”. Ea spunea că în ultimii ani a locuit la o fermă din Franța, precum și în nordul Libanului, înainte de a se muta „temporar” în Rusia.

Kneissl este însă doar unul dintre numeroşii oficiali austrieci care au fost apropiaţi de Moscova de-a lungul anilor, poziţia neutră a ţării atrăgând adeseori critici. Legăturile dintre Viena şi Moscova au rămas solide şi după ce Kremlinul a lansat invazia la scară largă din Ucraina, anul trecut, Austria rămânând una dintre puţinele ţări europene care mai importă gaz din Rusia.

CITEȘTE ȘI: Austria, fortăreața alpină a lui Putin. Jocurile de culise între Moscova și Viena

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *