„O atitudine interlopă, incompatibilă cu funcția pe care o deține” – mai multe ONG-uri cer demiterea lui Cioroianu

Mai multe ONG-uri, printre care ActiveWatch, solicită demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României (BNaR), în urma dezvăluirii de către acesta a documentelor pe care jurnalista Emilia Șercan le-a consultat la bibliotecă. Adrian Cioroianu Foto: Agerpres Organizațiile - ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația pentru Tehnologie și Internet -

Mai multe ONG-uri, printre care ActiveWatch, solicită demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României (BNaR), în urma dezvăluirii de către acesta a documentelor pe care jurnalista Emilia Șercan le-a consultat la bibliotecă.

Adrian CioroianuFoto: Agerpres

Organizațiile – ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică – spun că Adrian Cioroianu a încălcat legislația privind protecția datelor personale.

 • „Prin gestul său recent, de a dezvălui public detalii cu privire la documentele studiate în cadrul bibliotecii de către jurnalista Emilia Șercan, Adrian Cioroianu a încălcat regulamentele pe care este mandatat să le aplice.
 • Directorul interimar al Bibliotecii Naționale a încălcat legislația privind protectia datelor personale, conform specificațiilor din politica privind protecția datelor cu caracter personal, și codul de conduită etică al instituției pe care o conduce și i-a amenințat, în conversații publice, pe toți cei care ar putea sesiza probleme de interes public legate de activitatea acestei instituții, fie ei avertizori de integritate, utilizatori ai serviciilor bibliotecii sau orice alte persoane.
 • “O face, o primește” reprezintă o atitudine interlopă, incompatibilă cu funcția pe care o deține Adrian Cioroianu. În plus, divulgarea informaţiilor care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, este și o infracțiune penală”, transmit cele patru organizații.

Cititorii BNaR ar trebui să fie siguri că solicitările pe care le fac către instituție rămân confidențiale, se mai arată în textul publicat de ActiveWatch.

„Libertatea de exprimare reprezintă nu doar dreptul de a exprima idei, indiferent de natura lor, ci și posibilitatea de a accesa informații de interes public, fără îngrădiri. Directorul interimar al Bibliotecii Naționale lezează prin demersurile sale publice acest drept. Cititorii trebuie să fie siguri că ceea ce solicită Bibliotecii rămâne confidențial și nu va fi folosit împotriva lor”, se arată în scrisoarea deschisă.

„Afirmațiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin să împiedice sau să ducă în derizoriu un demers jurnalistic legitim”

Cele patru organizații susțin că ceea ce a făcut Adrian Cioroianu împiedică un demers jurnalistic legitim.

 • „Mai grav, în cazul Emiliei Șercan, afirmațiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin să împiedice sau să ducă în derizoriu un demers jurnalistic legitim. Documentele consultate, sub confidențialitate, de un jurnalist fac parte dintre sursele jurnalistice.
 • Iar protecția surselor jurnalistice este parte a dreptului fundamental la libertatea de exprimare și a dreptului la libertatea presei, așa cum sunt consfințite prin Constituția României, prin legislația internă sau prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
 • Încălcarea confidențialității surselor jurnalistice de către un reprezentant al unei instituții publice reprezintă un derapaj grav, care trebuie sancționat pe măsură”, explică semnatarii scrisorii deschise.

Mai mult, în scrisoarea deschisă se arată că Ministerul Culturii ar fi trebuit să organizeze concurs pentru ocuparea funcției de director al BNaR.

 • „Ministerul ar fi trebuit să organizeze un concurs de proiecte de management pentru ocuparea funcției de director, dar interimatul lui Adrian Cioroianu în fruntea Bibliotecii Naționale are deja 30 de luni fără concurs.
 • Dacă în cazul funcționarilor publici, interimatul este de maximum șase luni calendaristice, nu e cazul ca Ministerul Culturii să aibă printre valorile sale perpetuarea interimatului la BNaR ca tradiție națională, ci profesionalizarea și responsabilizarea managementului”, conform scrisorii deschise.

Cele patru organizații spun că Adrian Cioroianu nu se mai califică pentru funcția de director BNaR.

„Pentru toate motivele expuse mai sus considerăm că Adrian Cioroianu nu se mai califică pentru funcția de director al Bibliotecii Naționale. Solicităm Ministerului Culturii să organizeze de urgență un concurs pentru ocuparea acestei funcții și să încheie cultura interimatului în această funcție publică”, concluzionează cele patru organizații.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, spune că verifică dacă Cioroianu a încălcat legea ​

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat, pentru HotNews.ro, că verifică dacă directorul Bibliotecii Naționale a României (BNaR), Adrian Cioroianu, a încălcat legea atunci când a divulgat conținutul cererii pe care jurnalista Emilia Șercan a făcut-o instituției pe care o conduce fostul ministru de externe.

„Sunt două perspective: una de legalitate și una de corectitudine în relația cititor-director de instituție în speța aceasta. Din perspectiva legalității, o să verific dacă există o problemă de încălcare a legii, iar din perspectiva corectitudinii cred că această afirmație nu trebuia făcută în mod public de domnul Cioroianu”, a spus, pentru HotNews.ro, ministrul Culturii.

Adrian Cioroianu este directorul BNaR din septembrie 2021, atunci când Ministrul Culturii de la acea vreme, Bogdan Gheorghiu, l-a numit manager interimar.

Emilia Șercan îl acuză pe Adrian Cioroianu că a încălcat legea

Jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat vineri pe Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, că a încălcat legea GDPR divulgând conținutul cererii pe care a făcut-o instituției pe care o conduce fostul ministru de externe privind digitalizarea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană.

 • „Adrian Cioroianu a obținut această informație prin prisma funcției sale de director al Bibliotecii Naționale a României (BNaR) și a divulgat-o public.
 • A divulgat public o informație pe care a obținut-o exclusiv prin prisma atribuțiilor de serviciu, informația nefiind publică și nici destinată publicității”.

Jurnalista a precizat ce se scrie în cererea pe care a făcut-o către instituția condusă de Adrian Cioroianu.

 • „Pe solicitarea-tipizată pe care am trimis-o la BNaR pentru digitalizarea acestei teze scrie următoarele: „Biblioteca Naţională a României este operator de date cu caracter personal, înregistrat cu nr. 1375/15.10.2004. Conform Legii nr. 677/21.11.2001, Biblioteca Naţională a României garantează confidențialitatea datelor cu caracter personal furnizate de utilizatori în cererile adresate instituţiei”.
 • În Politica Bibliotecii Naţionale a României privind protecţia datelor cu caracter personal scrie următoarele: “Biblioteca Naţională a României (BNaR) este preocupată de siguranţa datelor cu caracter personal pe care dumneavoastră ni le oferiţi pentru a putea avea acces la serviciile noastre.
 • Politica privind securitatea şi protecţia datelor cu caracter personal promovată de Biblioteca Naţională a României şi prezentată pe acest site se aplică în cazul tuturor interacţiunilor dintre BNaR şi dumneavoastră”.
 • Potrivit acestui document, pe lista datelor cu caracter personal care include o parte sau toate datele pe care le colectează Biblioteca Națională a României despre o persoană se numără inclusiv ‘proiectul pentru care solicitați documentele / bibliografia’”, a scris Emilia Șercan.

Emilia Șercan a subliniat că informațiile din cerere nu reprezintă o informație publică și este protejată de Regulamentul General privind Datele Personale (GDPR).

Citește și:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *