LIVE Război în Ucraina, ziua 737: Explozii la o fabrică de armament din Rusia / Situație dificilă pe frontul de est / Armata ucraineană susține că a mai doborât 3 avioane rusești Su-34

Armata ucraineană a afirmat joi că a doborât alte trei avioane de vânătoare-bombardament rusești Su-34, continuând o serie de succese. Astfel, bilanțul avioanelor rusești doborâte în ultimele 12 zile a ajuns la 13, conform Kievului. Cu toate acestea, situația pe frontul de est rămâne dificilă, a declarat șeful armatei, generalul Oleksandr Sîrskîi. Într-un discurs fluviu

Armata ucraineană a afirmat joi că a doborât alte trei avioane de vânătoare-bombardament rusești Su-34, continuând o serie de succese. Astfel, bilanțul avioanelor rusești doborâte în ultimele 12 zile a ajuns la 13, conform Kievului. Cu toate acestea, situația pe frontul de est rămâne dificilă, a declarat șeful armatei, generalul Oleksandr Sîrskîi. Într-un discurs fluviu, înainte de alegerile prezidențiale care vor avea loc peste două săptămâni, liderul rus Vladimir Putin s-a adresat occidentalilor spunându-le că „trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme capabile să lovească ţinte de pe teritoriul lor. Tot ceea ce inventează ei în acest moment, pe lângă faptul că înspăimântă întreaga lume, este o ameninţare reală de conflict cu utilizarea armei nucleare şi, prin urmare, de distrugere a civilizaţiei”.

Soldati ucraineni in apropiere de Ceasiv YarFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 737 – LIVE pe HotNews.ro:

10:00Ministerul Apărării din Franța va comanda 2.000 de drone kamikaze de concepţie franceză în următoarele săptămâni, dintre care primele 100 urgente sunt menite a fi livrate Ucrainei până cel târziu în această vară, a anunţat joi ministrul apărării Sebastian Lecornu, informează AFP și Agerpres.

„Dronele kamikaze sunt absolut fundamentale în desfăşurarea operaţiunilor” şi vor putea constitui „un complement la tunul Caesar în materie de artilerie”, a pledat el.

Franţa intenţionează de asemenea să profite la rândul ei de experienţa pe care o va furniza utilizarea acestor drone în Ucraina, pentru a îmbunătăţi tehnologiile de protecţie împotriva războiului electronic şi bruiajului GPS folosit masiv de forţele ruse.

Comanda pe care se pregăteşte să o facă ministerul francez se înscrie în cadrul proiectului denumit Colibri, menit să dezvolte o dronă capabilă să opereze pe o rază de 5 kilometri, contra unui cost unitar mai mic de 20.000 de euro.

Această comandă va fi făcută către două consorţii de reunesc un specialist în drone şi un specialist în pirotehnică: de o parte Delair şi Nexter, de altă parte Novadem şi MBDA. Însă licitaţia pentru proiectare este deschisă pentru alţi potenţiali competitori.

09:22Fabrica de armament Sverdlov din Dzerjinsk, regiunea rusă Nijni Novgorod, a fost atacată de drone în noaptea de joi spre vineri, potrivit Meduza.

Publicații locale au relatat că s-au auzit mai multe explozii în apropiere de uzină.

Ulterior, atacul cu trei drone a fost raportat de primarul orașului, Ivan Noskov, și de Ministerul rus al Apărării.

„Nu există victime și distrugeri, serviciile de urgență lucrează la fața locului. Instalațiile industriale funcționează în mod normal”, a scris Noskov. Ministerul rus al Apărării a anunțat că trei drone ucrainene au fost „interceptate” în regiunea Nijni Novgorod.

Fabrica din Sverdlov produce explozivi și echipamente de apărare.

09:10Rusia este pregătită să predea Ucrainei trupurile celor uciși pe 24 ianuarie, după ce avionul Il-76 s-a prăbușit lângă granița cu Ucraina, a anunțat vineri un oficial al țării pentru drepturile omului. la 1 martie, potrivit agenției rusă de stat RIA Novosti, citată The Kyiv Independent.

„Da, suntem pregătiți”, a declarat oficialul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova. „Corpurile pot fi transferate în conformitate cu procedurile care sunt în vigoare”.

Rusia a susținut că avionul său militar care s-a prăbușit în regiunea Belgorod la 24 ianuarie a fost distrus de forțele ucrainene și că transporta 65 de prizonieri ucraineni.

Kremlinul nu a furnizat încă dovezi că în avionul doborât se aflau prizonieri de război. Oficialii ucraineni au dezvăluit însă că fusese planificat un schimb de prizonieri pentru acea zi.

Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat într-un interviu publicat la începutul lunii februarie că prizonieri de război ucraineni nu se aflau la bordul avionului de transport doborât.

08:40Opozantul rus Alexei Navalnîi va fi înmormântat la Moscova în cursul zilei de vineri, pe fondul unor măsuri de securitate stricte și a temerilor privind o represiune a poliției, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, relatează Reuters.

07:45 Forțele ucrainene au respins trupele rusești din satul Orlivka, la vest de Avdiivka, dar situația pe frontul de est rămâne dificilă, a declarat șeful armatei, generalul Oleksandr Sîrskîi. Orlivka se află la mai puțin de 2 km nord-vest de Lastochkyne, care a fost ocupat recent de forțele rusești, notează The Guardian. Sîrskîi a declarat că armata rusă încearcă să cucerească localitățile Tonenke, Orlivka, Semenivka, Berdychi și Krasnohorivka din estul regiunii Donețk. Acestea sunt locuri în care oficialii militari declaraseră că vor forma o nouă linie de apărare după ce trupele ucrainene s-au retras din Avdiivka la 17 februarie.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

—————-

Cele mai importante informații de joi privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *