VIDEO „Slujitorii lui Putin”: Viktor Orban și Robert Fico, întâmpinați cu huiduieli la Praga / Reuniune tensionată a Grupului de la Visegrad în Cehia

Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au fost întâmpinați la Praga cu huiduieli și pancarte care îi numeau „slujitori” ai lui Vladimir Putin, cei doi șefi de guvern ajungând în capitala cehă pentru reuniunea Grupului de la Visegrad, relatează Idnes și Ukraîinska Pravda. Banner anti-Orban la Praga Foto: Deml Ondřej /

Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au fost întâmpinați la Praga cu huiduieli și pancarte care îi numeau „slujitori” ai lui Vladimir Putin, cei doi șefi de guvern ajungând în capitala cehă pentru reuniunea Grupului de la Visegrad, relatează Idnes și Ukraîinska Pravda.

Banner anti-Orban la PragaFoto: Deml Ondřej / ČTK / Profimedia

„Fico, du-te acasă în Rusia!” și „Fico + Orban sunt slujtorii lași ai lui Putin” au notat două dintre pancartele cu care manifestanții i-au întâmpinat pe liderii de la Budapesta și Bratislava.

Premierul ceh Petr Fiala a spus înainte de reuniunea celor 4 șefi de guvern că urmează să îl abordeze pe Fico, cunoscut pentru retorica sa pro-rusă și opoziția față de sprijinirea militară a Kievului, cu privire la ultimele sale declarații cu privire la Ucraina.

Fico a făcut mai multe comentarii controversate sâmbăta aceasta, când s-au împlinit doi ani de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, afirmând, printre altele, că războiul a început „cu neo-naziștii ucraineni înflăcărați”.

Premierul Cehiei spune că va discuta cu Fico despre poziționările sale față de Ucraina

„Toți ne dorim pace, dar există o singură cale către pace. Acela în care nu vom ceda agresorului”, a subliniat prim-ministrul Cehiei marți.

„Dacă lași armele jos și te ascunzi, asta nu va duce niciodată la pace. Și nu pot accepta afirmația că ucrainenii sau statele occidentale au fost cele care au început conflictul. Vinovatul este absolut clar… Trebuie doar să-ți deschizi ochii pentru a vedea cine este victima în această situație și cine este agresorul”, mai spus Petr Fiala.

Fiala a avut o întâlnire separată cu premierul polonez Donald Tusk înainte de reuniunea generală a liderilor Grupului de la Visegrad.

Înainte de aceasta, Tusk a spus la rândul său că a fost surprins neplăcut de declarațiile lui Fico și că va pune în mod direct întrebarea dacă formatul Visegrad mai are vreo semnificație cu diferențe atât de fundamentale de opinii.

El a menționat că toate cele patru state au practic aceleași interese comune, inclusiv în probleme de securitate.

Donald Tusk amintește că Grupul de la Visegrad este construit pe valori comune

„Nu există niciun motiv pentru care statele din regiunea noastră să nu se mai poată uni acum, ca înainte, în sprijinul și asistența celor care luptă împotriva unui regim care nu împărtășește niciuna dintre valorile noastre comune”, a spus prim-ministrul polonez.

Orban și Fico au declarat la rândul lor luna trecută că grupul de la Visegrad nu mai funcționează, deși premierul slovac afirma în cadrul unei conferințe de presă susținută la Budapesta că cele 4 țări sunt „destinate pentru cooperare”.

El a afirmat însă că în cadrul Grupului de la Visegrad cooperarea a fost „oprită deliberat”, fără a oferi însă mai multe detalii.

Cehia și Polonia, două susținătoare puternice ale Ucrainei, au refuzat încă din martie 2022 să participe la o reuniune V4 ce trebuia să aibă loc la Budapesta din cauza poziției lui Orban și a cabinetului său față de Kiev și invazia rusă.

Slovacia a fost de asemenea o susținătoare fermă a Ucrainei, trimițându-i numeroase echipamente de luptă, inclusiv avioane MiG-29, până la revenirea la putere a lui Robert Fico în octombrie anul trecut.

Urmărește ultimele evoluții din a 734-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *