Autoritățile ruse amenință că îl vor îngropa pe Navalnîi în perimetrul închisorii

Autoritățile ruse amenință că îl vor îngropa pe Alexei Navalnîi pe teritoriul coloniei penitenciare în care a murit, a declarat vineri echipa liderului opoziției, acuzând anchetatorii că încearcă să impună o înmormântare secretă, potrivit AFP. Alexei Navalnii Foto: Pavel Golovkin / AP - The Associated Press / Profimedia „În urmă cu o oră, un anchetator

Autoritățile ruse amenință că îl vor îngropa pe Alexei Navalnîi pe teritoriul coloniei penitenciare în care a murit, a declarat vineri echipa liderului opoziției, acuzând anchetatorii că încearcă să impună o înmormântare secretă, potrivit AFP.

Alexei NavalniiFoto: Pavel Golovkin / AP – The Associated Press / Profimedia

„În urmă cu o oră, un anchetator a sunat-o pe mama lui Alexei și i-a dat un ultimatum. Fie ea este de acord cu o înmormântare secretă în termen de trei ore, fără o despărțire publică, fie Alexei va fi înmormântat în colonia penitenciară”, a declarat purtătoarea de cuvânt a defunctului lider al opoziției, Kira Iarmich, pe X (fostul Twitter).

Liudmila Navalnaia, mama liderului opoziţiei ruse, a acuzat joi autorităţile că au ameninţat-o şi că vor să-i îngroape fiul în secret pentru ca susţinătorii lui Alexei Navalnîi să nu-şi poată lua rămas bun de la cel considerat „inamicul nr. 1 al preşedintelui Vladimir Putin”.

„În prezenţa mea, ei primesc ordine de la Kremlin sau de la aparatul central al Comitetului de anchetă (instituţia judiciară din Rusia însărcinată cu anchetarea delictelor cele mai grave). Ei vor ca totul să se facă în secret, fără o ceremonie de adio. Vor să mă ducă la marginea cimitirului, la un mormânt proaspăt şi să spună: „Aici zace fiul tău! Nu sunt de acord cu asta. Vreau ca voi, cei care l-aţi iubit pe Alexei, pentru care moartea sa a fost o tragedie personală, să aveţi ocazia de a vă lua rămas bun de la el”, a spus Liudmila Navalnaia într-o înregistrare video postată joi seara pe canalul Telegram al echipei lui Navalnîi.

Campanie pentru ca autorităţile ruse să predea familiei lui Navalnîi trupul acestuia

Aliaţii liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, mort în circumstanţe suspecte în urmă cu o săptămână într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, au lansat o campanie pentru ca autorităţile să-i predea trupul cât mai repede posibil familiei sale, care acuză Kremlinul că plănuieşte să-l înmormânteze în secret pe opozantul rus, relatează EFE.

Numeroşi artişti, intelectuali şi jurnalişti ruşi din exil s-au alăturat campaniei echipei lui Navalnîi pe canalul Telegram, care a fost susţinută şi de peste 1.000 de credincioşi ortodocşi, între care şi clerici.

Actori precum Artur Smolianinov, Dmitri Nazarov şi Tatiana Lazareva sau jurnalişti precum Evghenia Albaţ şi Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, au publicat videoclipuri în care cer ca trupul să fie predat mamei lui Navalnîi.

„Aveţi încă şansa de a rămâne oameni. Nu vă dezumanizaţi pe voi înşivă şi nu încercaţi să ne dezumanizaţi pe noi toţi”, a declarat Lazareva, stabilită în Spania.

Celebrul balerin Mihail Barîşnikov, liderul grupului rock „Maşina vremeni”, cântăreţul Andrei Makarevici, activişti precum Nadejda Tolokonnikova, lidera trupei Pussy Riot, participă, de asemenea, la această campanie.

„Mă numesc Mihail Barîşnikov. Cer insistent ca trupul regretatului Aleksei Navalnîi să fie returnat mamei sale”, a declarat acesta.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *