VIDEO Lupte grele în timpul retragerii din „iadul” Avdiivka: Un M1224 MaxxPro a intrat în oraș pentru a evacua apărătorii ucraineni

O înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare a surprins luptele grele ce s-au dat în timpul retragerii din Avdiivka, arătând cum un vehicul blindat M1224 MaxxPro a intrat în oraș sub focul puternic al militarilor ruși pentru a-i evacua pe unii dintre apărători. Soldat ucrainean la bordul unui vehicul M1224 MaxxPro

O înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare a surprins luptele grele ce s-au dat în timpul retragerii din Avdiivka, arătând cum un vehicul blindat M1224 MaxxPro a intrat în oraș sub focul puternic al militarilor ruși pentru a-i evacua pe unii dintre apărători.

Soldat ucrainean la bordul unui vehicul M1224 MaxxProFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Înregistrarea video a fost filmată de echipajul vehiculului MaxxPro, un vehicul blindat rezistent la mine si protejat împotriva ambuscadelor (MRAP), în timpul retragerii din oraș la finele săptămânii trecute, însă a fost distribuită abia acum pe rețelele de socializare. SUA au donat în jur de 200 de vehicule M1224 armatei ucrainene.

Filmarea a fost realizată de militari ai Brigăzii a III-a de asalt, o unitate alcătuită din soldați căliți în lupte, despre care armata ucraineană a anunțat joia trecută că a fost desfășurată în Avdiivka pentru a încerca să stabilizeze situația.

„Avdiivka este iadul pe pământ”, a declarat Andrii Bilețkîi, comandantul unității ucrainene, adăugând că soldații săi sunt nevoiți să „lupte la 360 de grade împotriva unor brigăzi noi pe care inamicul le mobilizează”.

Înregistrarea video distribuită de militarii Brigăzii a III-a de asalt surprinde mai multe momente din timpul luptelor, începând cu intrarea în contact cu forțele ruse, intrarea în oraș (la minutul 01:36), urcarea rapidă la bordul vehiculului a unor apărători ucraineni (min. 01:48) și trecerea pe lângă fabrica de cocs și produse chimice aflată la nord-vest de oraș (min. 02:11).

Aceasta era cea mai mare fabrică de cocs din Ucraina înainte de începerea războiului în urmă cu aproape doi ani, unii analiști militari speculând că apărătorii ucraineni ar putea încerca să o folosească pe post de ultimă redută, în mod asemănător cu utilizarea uzinei Azovstal din Mariupol de către pușcașii marini ucraineni și militarii regimentului Azov în primăvara lui 2022.

Armata rusă a preluat controlul asupra orașului Avdiivka

Trupele rusești au anunțat însă luni că au preluat controlul asupra fabricii în condițiile în care comandamentul militar de la Kiev a decis retragerea trupelor din Avdiivka, o localitate din regiunea Donețk pe care forțele Moscovei au încercat să o cucerească din octombrie anul trecut, după ce o tentativă asemănătoare a eșuat în primăvara lui 2023.

Armata ucraineană a anunțat sâmbătă dimineața că și-a retras forțele din Avdiivka pentru a evita încercuirea lor.

„Conform ordinului primit, (ne-am) retras din Avdiivka pe poziţii pregătite în prealabil”, a anunțat generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă, într-o postare făcută pe Telegram. Acesta a precizat că ordinul a fost dat de noul comandant-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, pentru a evita pierderea trupelor din oraș.

Căderea localităţii Avdiivka reprezintă cea mai mare victorie a Rusiei de când a capturat oraşul Bahmut înspre sfârșitul lunii mai a anului trecut şi a avut loc la aproape doi ani de când preşedintele Vladimir Putin a declanşat invazia în Ucraina.

Putin și-a felicitat sâmbătă seara trupele pentru victorie.

„Vladimir Putin a ascultat la Kremlin raportul ministrului Apărării Serghei Şoigu cu privire la capturarea Avdiivka. Preşedintele i-a felicitat pe militarii noştri şi pe luptătorii noştri pentru această victorie importantă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Volodimir Zelenski spune că decizia de retragere a trupelor din oraș a fost corectă

O zi mai târziu, ministerul rus al apărării anunța că forțele sale controlează „în totalitate” orașul, excepție făcând la momentul respectiv fabrica de cocs aflată la nord-vest de Avdiivka, capturată și ea luni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit și el despre înfrângerea suferită la Avdiivka, afirmând că retragerea din oraș a fost o decizie „corectă” pentru a „salva cât mai multe vieți”.

Generalul Sîrski a notat la rândul său că a acţionat pentru „a apăra viaţa şi sănătatea militarilor”, pentru a stabiliza situaţia şi a muta trupele către linii de apărare mai favorabile.

Armata ucraineană se confruntă cu o criză gravă de proiectile și alte muniții în condițiile în care ultimul ajutor militar pregătit de Casa Albă pentru Kiev rămâne blocat în Congresul de la Washington ca urmare a opoziției congresmenilor republicani din Camera Reprezentanților, camera inferioară a legislativului american.

Senatul american a adoptat pachetul de ajutor marțea trecută, după 3 luni de negocieri, însă el are nevoie și de aprobarea Camerei Reprezentanților.

Urmărește ultimele evoluții din a 727-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *