Bloggerul militar rus Andrei Morozov s-a sinucis după ce a anunțat pierderile suferite la Avdiivka

Andrei „Murz” Morozov, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ai Rusiei, s-a sinucis după ce a vorbit despre pierderile înregistrate de armata rusă în timpul bătăliei pentru Avdiivka, relatează MediaZona și alte site-uri de știri din Rusia și Ucraina. Vladimir Putin alaturi de Valeri Gherasimov, seful Statului Major Rus, si Serghei Soigu, ministrul rus

Andrei „Murz” Morozov, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ai Rusiei, s-a sinucis după ce a vorbit despre pierderile înregistrate de armata rusă în timpul bătăliei pentru Avdiivka, relatează MediaZona și alte site-uri de știri din Rusia și Ucraina.

Vladimir Putin alaturi de Valeri Gherasimov, seful Statului Major Rus, si Serghei Soigu, ministrul rus al aparariiFoto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia Images

Morozov, care servea în forțele armate ruse, administra canalul de Telegram numit „Ne scriu din Ioannina”, unde oferea actualizări constante despre evoluțiile de pe front. El a publicat un bilet de adio pe canal, acuzând persecuția „prostituatelor politice conduse de Vladimir Soloviov”, o referință la cunoscutul prezentator TV și propagandist rus de la Moscova.

„Dușmanii mei nu vin să lupte corp la corp, mă atacă cu mâinile altcuiva”, acuză el în scrisoare.

Bloggerul militar a publicat pe 18 februarie, aceeași zi în care armata rusă anunța că a preluat controlul „total” asupra orașului Avdiivka din regiunea Donețk, un bilanț asupra pierderilor pe care Rusia le-ar fi suferit aici, susținând că acestea se ridică la 16.000 de militari.

Postarea sa a stârnit numeroase discuții în rândul comunității de bloggeri militari ai Rusiei, care au sute de mii de urmăritori pe Telegram, iar „Murz” a fost criticat dur de unii dintre propagandiștii de la Moscova.

MediaZona notează că pasajul din scrisoare privind „prostituatele” lui Soloviov pare să fie o referință la una dintre emisiunile „Soloviov LIVE” în care Morozov a fost atacat de propagandiștii Yulia Vityazeva și Armen Gasparyan.

Morozov a șters postarea două zile mai târziu, notând în scrisoarea sa de adio că a fost forțat să facă acest lucru.

Bloggerul militar rus s-a sinucis înainte de raportarea „succesului absolut” la Avdiivka

„Tovarășe colonel, la ordinul dumneavoastră, am fost nevoit să șterg postarea de pe canalul meu de Telegram ‘Ne scriu din Ioannina’. Și comandamentul tău te-a forțat să dai acest ordin, bazându-te pe responsabilitatea colectivă a armatei”, a scris el.

„Iar el, comandamentul dumneavoastră, a fost forțat să facă asta de către prostituatele politice conduse de Vladimir Soloviov, care se enervează dacă e să vină să apese trăgaciul. Ei bine, o voi face singur. Mă voi împușca dacă nimeni nu îndrăznește să se ocupe de această chestiune neînsemnată”, mai a scris el.

MediaZona mai notează că acesta și-a șters postarea despre presupusele pierderi înregistrate de ruși la Avdiivka înainte de întâlnirea de la Kremlin dintre Vladimir Putin și ministrul său al apărării Serghei Șoigu, care a raportat „eliberarea” orașului.

Putin a ironizat marți seara ceea ce el a descris drept „fuga haotică” a forțelor ucrainene din Avdiivka și a ordonat armatei ruse să avanseze mai adânc în interiorul Ucrainei după „succesul absolut” de la Avdiivka.

„În ce priveşte situaţia generală la Avdiivka, este un succes absolut. Vă felicit. Trebuie continuat!”, i-a indicat Putin lui Şoigu. „Dar înaintarea trebuie să fie bine pregătită, susţinută cu arme, echipamente de luptă şi muniţii”, a mai spus el, printre altele.

Urmărește ultimele evoluții din a 728-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *