Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său Mi-8 „Terminator”, găsit împușcat în Spania

Pilotul rus Maxim Kuzminov, care în august 2023 a dezertat cu un elicopter Mi-8 AMTSh, o variantă modernizată a modelului original care este folosită de trupele aeropurtate ruse pentru operațiuni de asalt aerian, a fost găsit mort în Spania, scrie BBC, citând presa spaniolă. Elicopter Mi-8 AMTSh Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia Images

Pilotul rus Maxim Kuzminov, care în august 2023 a dezertat cu un elicopter Mi-8 AMTSh, o variantă modernizată a modelului original care este folosită de trupele aeropurtate ruse pentru operațiuni de asalt aerian, a fost găsit mort în Spania, scrie BBC, citând presa spaniolă.

Elicopter Mi-8 AMTShFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia Images

După cum a relatat ziarul spaniol ABC, cadavrul unui cetățean ucrainean care avea multiple răni de gloanțe a fost descoperit de un localnic lângă garajul unei case din orașul La Villajoyosa din Alicante. La scurt timp, în orașul vecin El Campello ar fi fost găsită o mașină arsă, care ar fi fost folosită de presupusul asasin, conform BBC.

O anchetă este în desfășurare, iar agențiile spaniole de aplicare a legii nu au confirmat încă public identitatea bărbatului găsit mort. Cu toate acestea, decesul lui Maxim Kuzminov a fost confirmat pentru BBC de către Serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR), care nu a dat însă detalii.

„A decis să se mute în Spania, în loc să fie aici. Din câte știm, a fost găsit împușcat”, scrie Ukraîinska Pravda, citând o sură din GUR.

„Nimeni nu a știut ce s-a întâmplat cu mine” / Dezertarea pilotului rus

În august 2023, un pilot rus s-a predat Ucrainei cu elicopterul său Mi-8 după o „operațiune specială” pe termen lung desfășurată de Directoratul Principal de Informații de la Kiev, iar ulterior autoritățile ucrainene spuneau ca este vorba despre Maxim Kuzminov.

În luna septembrie, Ukrainska Pravda a scris, citându-l pe purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare, Andrii Iusov, că pilotul va primi drept recompensă echivalentul a 500.000 de dolari. „Acei ruși care nu vor să devină criminali de război, vă rog să vă predați, treceți de partea Ucrainei”, a spus atunci purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare.

Într-o postare separată pe Telegram, departamentul de informații al Ucrainei a susținut că pilotul în vârstă de 28 de ani făcea apel la alți ruși să-i urmeze exemplul.

Kuzminov a povestit într-o conferință de presă la Kiev despre operațiunea riscantă care a implicat pilotarea elicopterului Mi-8 din Rusia în Ucraina.

În comentariile raportate de departamentul de informații, pilotul a spus că a zburat la o „altitudine extrem de joasă, în modul de liniște radio”. „Nimeni nu a știut ce s-a întâmplat cu mine. Aparent, nimeni nu a înțeles ce s-a întâmplat timp de trei-patru zile. Am zburat cu succes și am aterizat. Am contactat serviciile de informații ucrainene, le-am explicat situația mea, după care ei mi-au oferit această posibilitate: ‘Vino, îți garantăm siguranța, îți garantăm noi documente, îți garantăm o compensație financiară’”, a povestit el.

Pilotul rus mai spunea că a pus la punct ulterior celelalte detalii împreună cu agenții de informații ucraineni, inclusiv un traseu de zbor.

Cu privire la dezertarea raportată de presa ucraineană în 23 august, Kuzminov spunea: „mi-am dat seama că sunt în apropierea graniței. Mi-am transmis poziția și am zis: ‘Haide să încercăm, nu sunt departe’”.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *