LIVE Război în Ucraina, ziua 727: Occidentul se mobilizează pentru a ajuta Ucraina / Tensiuni în creștere în Zaporojie

Occidentul se mobilizează pentru a ajuta Ucraina, rămasă în deficit de armament. Potrivit NBC News, Casa Albă este pregătită să trimită rachete tactice cu rază lungă de acțiune, iar Canada va dona Ucrainei peste 800 de drone SkyRanger R70. De asemenea, ministrul de externe al Belgiei, Hadja Lahbib, a cerut UE să dezvolte o armată

Occidentul se mobilizează pentru a ajuta Ucraina, rămasă în deficit de armament. Potrivit NBC News, Casa Albă este pregătită să trimită rachete tactice cu rază lungă de acțiune, iar Canada va dona Ucrainei peste 800 de drone SkyRanger R70. De asemenea, ministrul de externe al Belgiei, Hadja Lahbib, a cerut UE să dezvolte o armată pe fondul nervozității crescânde în legătură cu agresiunea rusă.

Razboi in ucrainaFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 727 – LIVE pe HotNews.ro:

10:58VIDEO O înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare a surprins luptele grele ce s-au dat în timpul retragerii din Avdiivka, arătând cum un vehicul blindat M1224 MaxxPro a intrat în oraș sub focul puternic al militarilor ruși pentru a-i evacua pe unii dintre apărătorii.

10:33Disidentul rus Ilia Iaşin, condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare din cauză că a denunţat atacul rus asupra Ucrainei, jură într-o scrisoare deschisă să-şi continue lupta împotriva lui Vladimir Putin după moartea în închisoare a vechiului său prieten Alexei Navalnîi.

„Atât timp cât inima îmi va bate în piept voi lupta împotriva tiraniei. Atât timp cât voi trăi, nu-mi va fi frică de rău. Şi cât timp voi respira voi fi alături de poporul meu. Jur”, scrie într-o scrisoare publicată marți de apropiați ai lui Iașin.

10:15 Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a criticat dur luni la Havana „dominaţia”, „agresivitatea” şi „hegemonia” Statelor Unite şi a ţărilor occidentale asupra ordinii mondiale, în prima zi a unui turneu în America Latină ce urmează să continue în Venezuela şi Brazilia

10:10Bono, solistul U2, i-a adus un omagiu lui Alexei Navalnîi în timpul concertului U2 Sphere Residency din Las Vegas, unde a cântat o melodie în onoarea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care a murit subit, vineri, la vârsta de 47 de ani într-o închisoare din Rusia, scrie revista People.

10:05Statele Unite iau în considerare să impună sancțiuni firmelor chineze suspectate că ar alimenta războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a informat CNBC, citând membrii Congresului SUA. Acest lucru vine la scurt timp după ce Uniunea Europeană a propus să includă măsuri similare în cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni, fiind pentru prima dată când blocul european a luat în considerare să vizeze direct firmele din China.

09:49Forțele ruse au lovit din nou regiunea Sumî, în această dimineață. Atacul a ucis doi civili, conform administrației regionale. Regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei este atacată aproape zilnic, din cauza apropierii sale de granița cu Rusia.

Vladimir Putin va ține discursul său anual în parlament pe 29 februrarie

09:23Președintele rus Vladimir Putin își va rosti discursul anual către parlament în 29 februarie, a anunțat marți Kremlinul, scrie Reuters, citând agenția de presă de stat TASS.

09:10Ucraina a primit 42,5 miliarde de dolari din finanțare externă anul trecut, dintre care 11,6 miliarde de dolari au fost granturi nerambursabile, a anunțat Ministerul de Finanțe ucrainean. Ministrul de Finanțe Serhii Marchenko a declarat anterior că Ucraina va avea nevoie de cel puțin aceeași sumă și în acest an.

08:37Guvernul suedez va anunța un pachet de ajutor militar destinat Ucrainei în valoare de 7,1 miliarde de coroane suedeze (682 de milioane de dolari), cea mai mare contribuție a țării până în prezent, a informat ziarul suedez Dagens Nyheter (DN). Sprijinul țării nordice pentru Kiev de la izbucnirea invaziei ruse s-a ridicat deja la 22,2 miliarde de coroane suedeze (2,13 miliarde de dolari). Următorul pachet al 15-lea urmează să fie anunțat în timpul unei conferințe de presă pe 20 februarie de către premierul suedez Ulf Kristersson și ministrul Apărării Pal Jonson

Rusia a pierdut peste 400.000 de militari de la începutul războiului, susține Ucraina

08:22Rusia a pierdut 404.950 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat pe 20 februarie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit raportului , Rusia a pierdut, de asemenea, 6.503 tancuri, 12.268 vehicule blindate de luptă, 9.773 sisteme de artilerie, 988 sisteme de lansare multiplă de rachete, 675 sisteme de apărare aeriană, 337 avioane, 325 elicoptere și drone, 25 de nave de război și bărci.

08:08Unitățile de apărare aeriană ucrainene au interceptat peste noapte 23 de drone de atac Shahed lansate de Rusia, a anunțat Forțele Aeriene pe 20 februarie. Forțele ruse au lansat, de asemenea, două rachete antiaeriene ghidate S-300/S-400 și o rachetă Kh-31 în timpul nopții. Rachetele au fost lansate din poziții din regiunea Belgorod din Rusia și din regiunea Zaporizhzhia ocupată, în timp ce dronele au fost lansate din orașul-port rusesc Primorsko-Akhtarsk.

07:39Diplomatul Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Republicii Moldova pentru Reintegrare, Oleg Serebrian și cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, potrivit Ministerului de Externe ucrainean. „Partea ucraineană, în calitate de mediator continuă să acorde asistență Chișinăului și Tiraspolului în găsirea unor modalități de înțelegere reciprocă, în primul rând în problema reintegrării Republicii Moldova”, a spus Rohovei.

06:59 Ucraina a invitat Japonia să investească în proiecte de mediu cu un potențial estimat la 28,4 miliarde de dolari. Declarația a fost făcută de ministrul ucrainean al Protecției Mediului și Resurselor Naturale, Ruslan Strilets, în timpul Conferinței Japonia-Ucraina pentru Promovarea Creșterii Economice și Reconstrucției.

06:30Oficialii ucraineni și danezi au purtat o nouă rundă de negocieri privind încheierea unui acord bilateral de securitate, potrivit Biroului Președintelui Ucrainei. Ca parte a acordurilor la care au ajuns președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul danez Mette Frederiksen în timpul întâlnirii lor de la Conferința de securitate de la München, Ucraina a mai semnat un acord bilateral privind cooperarea în materie de securitate și sprijin pe termen lung.

Canada donează Ucrainei peste 800 de drone

05:50 Canada va dona Ucrainei peste 800 de drone SkyRangers, echipate cu sisteme de navigație autonome și care pot transporta încărcături utile, inclusiv muniție, de până la 3,5 kilograme. Sunt concepute pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere.

05:45Trupele ucrainene se confruntă cu un „foc puternic” din partea forțelor ruse în regiunea de sud Zaporijia, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de AFP. Declarația vine după ce Rusia a preluat controlul deplin asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei.

05:30Forțele ruse „profită” de întârzierile aliaților occidentali în a oferi Ucrainei ajutor militar suplimentar, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de luni seara.

Rusia continuă bombardamentele în Ucraina

05:00Rusia a bombardat 9 comunități din regiunea Sumy, rănind 4 persoane. Forțele ruse au bombardat regiunea Sumi de 252 de ori în 54 de atacuri separate pe parcursul zilei, rănind 4 persoane, a informat Administrația Militară a Regiunii Sumi.

04:50 Serviciile de informații britanice spun că personalitățile publice din Rusia continuă să se confrunte cu presiuni substanțiale pentru a-și manifesta sprijinul deschis pentru războiul din Ucraina. Presa rusă a scris că la începutul lunii februarie, administrația lui Putin a transmis organizatorilor de concerte din Rusia o „listă neagră” reînnoită cu 50 de artiști cărora li s-a interzis să cânte în Rusia.

01:04 Ecuadorul renunţă să mai livreze Ucrainei material militar din epoca sovietică, prin intermediul Statelor Unite, după o promisiune în acest sens care a declanşat furia Moscovei şi interzicerea importurilor de banane ecuadoriene în Rusia.

00:39Ungaria anunţă că nu va bloca cel de-al 13-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, pe care blocul european se pregăteşte să-l aprobe înainte de împlinirea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto susține că a reuşit să elimine măsurile care lezau interesele maghiare.

23:55Zelenski recunoaşte o situaţie „extrem de dificilă” în mai multe puncte ale frontului / El critică protestele fermierilor polonezi. „Nu se referă cu adevărat la cereale, ci mai degrabă la politică”.

Rusia exploatează întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul internaţional acordat Ucrainei, iar situaţia în zonele în care sunt concentrate trupele Moscovei este „extrem de dificilă”, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul video către compatrioţi, în care a făcut apel la unitate şi solidaritate naţională.

Zelenski a taxat totodată ceea ce a numit „o situaţie care demonstrează erodarea solidarităţii în fiecare zi” şi s-a referit la protestele fermierilor polonezi, care blochează graniţa vestică.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *