Danemarca și-a transferat toată artileria în Ucraina

Danemarca a predat toată artileria sa Ucrainei, a declarat premierul Mette Frederiksen la Conferința de Securitate de la Munchen. Potrivit ziarului Jyllands-Posten, ea a criticat țările UE pentru că nu fac suficient pentru Kiev, notează The Moscow Times. Volodimir Zelenski si Mette Frederiksen Foto: Mads Claus Rasmussen / AP / Profimedia Frederiksen a precizat că

Danemarca a predat toată artileria sa Ucrainei, a declarat premierul Mette Frederiksen la Conferința de Securitate de la Munchen. Potrivit ziarului Jyllands-Posten, ea a criticat țările UE pentru că nu fac suficient pentru Kiev, notează The Moscow Times.

Volodimir Zelenski si Mette FrederiksenFoto: Mads Claus Rasmussen / AP / Profimedia

Frederiksen a precizat că diverse țări europene au încă stocuri mari de muniție și alte echipamente militare. Ea a cerut ca aceste echipamente să fie folosite pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii rusești.

“„Din partea noastră, am donat toată artileria noastră. Îmi pare rău să spun acest lucru, prieteni, dar există încă muniție în depozitele din Europa”, a declarat Frederiksen.

„Trebuie să ne asigurăm că sâmbătă, când se împlinesc doi ani de la începutul războiului, Ucraina va primi mai multe provizii. Livrări specifice pe uscat”, a mai spus ea. Este vorba despre muniție, artilerie, rachete cu rază lungă de acțiune, drone și avioane de luptă F-16.

Premierul danez consideră că, pe termen scurt, UE ar trebui să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie, „iar pe termen lung, Ucraina ar trebui să fie primită în UE și în alianța de apărare NATO”.

Armata ucraineană s-a retras sâmbătă din oraşul Avdiivka, oraş din est în care situaţia s-a deteriorat considerabil în ultimele zile, a anunţat generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă.

Ordinul a fost dat de șeful armatei, Oleksandr Sîrski, pentru a evita încercuirea, marcând cea mai mare schimbare pe front de când forţele ruse au capturat oraşul Bakhmut în mai anul trecut.

Preşedintele american Joe Biden a indicat sâmbătă seara că i-a comunicat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski „încrederea” sa în continuarea acordării ajutorului militar american Kievului, care este blocat în prezent în Congres, informează AFP.

„Am vorbit cu Zelenski în această după-amiază pentru a-i spune că sunt încrezător că vom avea aceşti bani”, a spus Joe Biden reporterilor, în timp ce preşedintele ucrainean a lansat la Munchen un apel urgent occidentalilor pentru a livra mai multe arme, după ce Rusia a anunţat „controlul total” asupra oraşului Avdiivka din estul Ucrainei.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *