Grecia spune „da” căsătoriilor homosexuale și adopțiilor pentru cuplurile de același sex / „Moment istoric”

Grecia a spus „da”, joi, căsătoriei între persoane de același sex și adopției de copii de către cupluri de același sex, o reformă majoră susținută de premierul conservator, care a considerat că este „un punct de cotitură pentru drepturile omului”, potrivit AFP. Este prima ţară cu o majoritate creştin-ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de

Grecia a spus „da”, joi, căsătoriei între persoane de același sex și adopției de copii de către cupluri de același sex, o reformă majoră susținută de premierul conservator, care a considerat că este „un punct de cotitură pentru drepturile omului”, potrivit AFP. Este prima ţară cu o majoritate creştin-ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Grecii sărbătoresc o decizie istorică: parlamentul a votat în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex Foto: Michael Varaklas / AP / Profimedia

Odată promulgată legea, această țară mediteraneană, în care influenta Biserică Ortodoxă s-a opus cu înverșunare reformei, va deveni a 37-a țară din lume, a 17-a țară din Uniunea Europeană și prima țară creștină ortodoxă care va legaliza adopția de către părinți de același sex.

Dintre cei 254 de deputați prezenți în parlamentul unicameral, 176 au votat în favoarea legii, 76 împotrivă și doi s-au abținut, la capătul a două zile de dezbateri uneori aprinse.

La anunțarea rezultatului, zeci de persoane care fluturau steaguri curcubeu și-au exprimat bucuria în fața parlamentului din centrul Atenei.

Potrivit Adrianei Zahari, o studentă de 22 de ani aflată în fața parlamentului, votul a fost „o zi istorică” pentru asociațiile LGBT+ din Grecia.

„Suntem atât de fericiți de acest rezultat, îl așteptăm de atât de mult timp”, a spus ea.

Premierul de dreapta Kyriakos Mitsotakis a salutat „un moment de cotitură pentru drepturile omului” într-o „țară progresistă și democratică, atașată cu pasiune valorilor europene”, în condițiile în care Parlamentul European, într-o rezoluție recentă, și-a exprimat îngrijorarea „față de amenințările foarte grave la adresa democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Grecia”, în special în ceea ce privește scăderea libertății presei.

Premierul Kyriakos Mitsotakis în parlmentul elen, la dezbaterea despre căsătoriile între persoanele de același sex (Foto: Michael Varaklas / AP / Profimedia)

„De mâine, încă o barieră între noi (cetățenii, n.r.) va fi înlăturată și va deveni o punte de coexistență într-un stat liber între cetățeni liberi”, mai asigurase el în timpul unei intervenții în fața deputaților, mai devreme în cursul zilei.

Nu existau prea multe îndoieli că proiectul de lege va fi adoptat, având în vedere sprijinul mai multor partide de opoziție de stânga.

Dar Mitsotakis se confrunta cu o opoziție din partea aripii celei mai conservatoare a partidului său Noua Democrație (ND), care se opunea reformei.

Măsura emblematică

Reales confortabil anul trecut, el a făcut din căsătoria între persoane de același sex una dintre măsurile emblematice ale celui de-al doilea mandat al său.

Aceasta „îmbunătățește considerabil viața concetățenilor noștri homosexuali” și a copiilor lor, a declarat el, subliniind că aceasta este „o realitate socială existentă” și că, votând în favoarea căsătoriei între persoane de același sex, deputații ar elimina „o inegalitate gravă pentru democrația noastră”.

În Grecia există o uniune civilă din 2015, dar aceasta nu oferă aceleași garanții juridice ca și căsătoria civilă.

Premierul a insistat, de asemenea, asupra necesității de a pune capăt situațiilor neclare în ceea ce privește paternitatea între persoane de același sex.

Până acum, doar părintele biologic avea drepturi asupra copilului. În caz de deces al acestui părinte, statul retrage custodia celuilalt părinte.

Iar copiii celor doi tați nu pot obține acte de identitate, deoarece numele mamei este obligatoriu pentru starea civilă.

„Un moment istoric”

Pentru Konstantinos Androulakis, un grec de 46 de ani căsătorit cu Michael în Marea Britanie și tatăl a doi copii de 6 și 11 ani, acesta este „un moment istoric” pentru Grecia.

„Este un pas important”, a declarat pentru AFP acest consultant londonez, venit în Grecia cu această ocazie, exprimându-și speranța că în viitor „drepturile persoanelor LGTB+ se vor îmbunătăți în Grecia în general”.

Cu toate acestea, unii au deplâns faptul că proiectul de lege nu a acordat maternitatea de substituție (GPA) cuplurilor homosexuale.

Cea mai mare parte a dezbaterii acerbe din țară din ultimele săptămâni a vizat chestiunea paternității între persoane de același sex.

Proteste în Grecia (foto: Nicolas Koutsokostas/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Sondajele de opinie au arătat că grecii sunt în general în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex, dar se opun adopției de către cuplurile de același sex.

Într-o țară cu o majoritate ortodoxă covârșitoare, Biserica se opune total proiectului.

„Copiii au o nevoie înnăscută și, prin urmare, dreptul de a crește cu un tată bărbat și o mamă femeie”, afirmă Sfântul Sinod, care a trimis o scrisoare tuturor parlamentarilor.

Dar doar aproximativ 4.000 de opozanți, conduși în special de Niki, partid de extremă dreapta apropiat de Rusia, s-au adunat duminică în fața Parlamentului, ținând în mâini icoane ale Fecioarei Maria și cruci creștine.

Stefanos Kasselakis, care este homosexual declarat și s-a căsătorit recent cu partenerul său în Statele Unite, a preluat în septembrie frâiele partidului de stânga Syriza, cea mai mare forță de opoziție din parlament.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *