Elena Udrea, din penitenciar: În loc să umplem țara cu africani și asiatici, nu mai bine am da de lucru zecilor de mii de condamnați care stau fără să facă nimic în pușcării?

Fostul ministru Elena Udrea - aflată în Penitenciarul de femei Târgșorul Nou, unde execută 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute - dă sfaturi Ministerului Justiției, spunând că acesta „ar trebui să aibă în vedere nu doar să umple pușcăriile din Romania și să mai facă altele noi cheltuind sute de milioane de euro

Fostul ministru Elena Udrea – aflată în Penitenciarul de femei Târgșorul Nou, unde execută 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute – dă sfaturi Ministerului Justiției, spunând că acesta „ar trebui să aibă în vedere nu doar să umple pușcăriile din Romania și să mai facă altele noi cheltuind sute de milioane de euro, ci să se ocupe de reintegrarea și reabilitarea deținuților”: „În loc să umplem țara cu africani și asiatici, nu mai bine am da de lucru zecilor de mii de condamnați care stau fără să facă nimic în pușcării?”.

Elena UdreaFoto: AGERPRES

Aflată în penitenciar din iunie 2022, Elena Udrea a postat un mesaj pe Facebook în care le oferă angajatorilor o „variantă mult mai avantajoasă” de forță de muncă – deținuții.

 • „Constructorii autostrăzii Pitești – Sibiu se plâng că nu au muncitori și caută forță de muncă în satele de pe traseul șantierului.
 • Pentru că nu găsesc, au spus că vor apela la muncitori străini. De ce nu angajează deținuți?
 • În loc să umplem țara cu africani și asiatici, nu mai bine am da de lucru zecilor de mii de condamnați, care stau fără să facă nimic în pușcării?
 • Este o varianta mult mai avantajoasă pentru angajatori, care ar obține forță de muncă mai sigură și la costuri mult mai mici, aducând astfel benefici atât penitenciarelor, care încasează o parte din salarii, cât și deținuților.
 • Aceștia vor câștiga bani si zile deduse din pedepse, dar cel mai important, ei își vor menține capacitatea de muncă, se vor reabilita si integra mult mai bine si rapid in societate dupa eliberare”, scrie fostul ministru al Turismului.

Ea dă sfaturi și Ministerului Justiției, spunând că acesta „ar trebui să aibă în vedere nu doar să umple pușcăriile din Romania și să mai facă altele noi cheltuind sute de milioane de euro, ci să se ocupe de reintegrarea și reabilitarea deținuților, susținând că ar fi o „idee bună” să se reintroducă pedeapsa cu executare la locul de muncă, „atât de folosită si eficientă in trecut”.

 • „Astfel, în loc să ții zeci de mii de oameni buni de treabă în pușcării fără să îi pui să facă nimic, doar cheltuind 400.000.000€ anual cu întreținerea lor, mai bine ar fi să îi pui să își indrepte greșelile muncind. În felul acesta nu ar mai fi nevoie sa aducem străini să ne construiască autostrăzile”, adaugă Udrea.

Elena Udrea, fuga în Costa Rica și condamnarea în dosarul Gala Bute

Fostul ministru Elena Udrea se află acum în Penitenciarul de femei Târgșorul Nou, unde execută 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Sentinţa definitivă de condamnare a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022 prin respingerea unei contestaţii în anulare.

În 2018, la momentul pronunțării deciziei de condamnare, Udrea se afla în Costa Rica.

Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.

Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea și-a anunțat atunci revenirea în țară pe Facebook, spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să își crească fetița acasă.

În 2022, la confirmarea deciziei definitive de condamnare în dosarul Gala Bute, Udrea a încercat să fugă din țară și a fost prinsă în Bulgaria, unde a stat în arest peste două luni, timp în care s-a derulat procesul de extrădare. Ea a fost adusă în 16 iunie 2022 în România și a fost încarcerată la Penitenciarul Târgșor.

Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute pronunțate de instanța supremă în iunie 2018 și menținute prin decizia din aprilie 2022:

 • Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
 • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare
 • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare
 • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
 • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare
 • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare
 • Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.

Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Condamnările în prima instanță fuseseră pronunțate în martie 2017, Udrea primind 6 ani de închisoare.

CITEȘTE ȘI:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *