Șeful Vămii București, reținut de DNA alături de alți patru funcționari. Sunt acuzați că luau mită de la oameni de afaceri care aduceau în țară mărfuri contrafăcute / Cine este Paul Petrof, vizat de DNA și în 2017, și ce avere declarată are

Directorul Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof, a fost reținut alături de alți patru funcționari, fiind acuzați de procurorii DNA că au luat mită de la mai mulți oameni de afaceri care aduceau în țară mărfuri contrafăcute. Paul Petrof - care anterior a condus Vama Constanța Sud Agigea - i-ar fi cerut unui om de

Directorul Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof, a fost reținut alături de alți patru funcționari, fiind acuzați de procurorii DNA că au luat mită de la mai mulți oameni de afaceri care aduceau în țară mărfuri contrafăcute. Paul Petrof – care anterior a condus Vama Constanța Sud Agigea – i-ar fi cerut unui om de afaceri plata unui avans de 50.000 euro pentru a-și cumpăra un apartament, în schimbul „ajutorului” oferit pentru obținerea unor autorizații.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat, miercuri, reținerea pentru 24 de ore a șase persoane, între care directorul Direcției Regionale Vamale București, doi funcționari din instituție și un șef de birou în cadrul Autorității Vamale Române.

Este vorba despre:

 • Paul Petrof, director al Direcției Regionale Vamale București, a fost reținut pentru infracțiunile de: favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită.
 • Alexandru Cernat, Nicolae – Ștefan Teianu și Marian Vulcan, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București, au fost reținuți pentru luare de mită în formă continuată.
 • Răzvan-Cosmin Stamatescu, șef birou în cadrul Autorității Vamale Române, a fost reținut pentru infracțiunile de favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și trafic de influență, în formă continuată.
 • O a șasea persoană a fost reținută pentru complicitate la luare de mită.

Ei urmează să fie duși la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă.

Alți doi funcționari de la Autoritatea Vamală Română și de la Direcția Regională Vamală București – Marin Marius și Gheorghe Demetrius – au fost plasați sub control judiciar, tot pentru luare de mită, în formă continuată.

Acuzațiile aduse de DNA:

 • „În cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcționarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius ar fi cerut și primit de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în mai multe centre comerciale din București și din Ilfov sumele totale de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și 1.000 parfumuri contrafăcute.
 • Banii respectivi ar fi fost ceruți și primiți de cei cinci funcționari pentru a nu le face oamenilor de afaceri sesizări penale cu privire la problemele constatate.
 • În cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor într-un dosar penal, directorul Vămii București, Paul Petrof, și Răzvan-Cosmin Stamatescu i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăți controlate de persoana respectivă.
 • În perioada 2021-2023, Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii a 10.000 de USD și ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor polițiști de frontieră și că-i va determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă.
 • În aceeași perioadă, Paul Petrof ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziția unui apartament și alte foloase necuvenite, în schimbul „ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obținerea unor autorizații”.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut marți percheziții la 20 de adrese din București, Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu, inclusiv la Direcția Regională Vamală București.

Cine este Paul Petrof

Paul Petrof, șeful Vămii București, este un personaj care apare o dată la câțiva ani în vizorul public pentru diverse acuzații care i se aduc, precum angajări pe pile ori vămuirea contrabandei. Chiar și DNA începuse în 2017 o acțiune împotriva sa despre care nu s-a mai auzit nimic. El a continuat să-și desfășoare activitatea prin Vamă în diverse posturi de conducere, însă nu are publicat niciun CV.

 • În 2019, a fost transferat pentru 6 luni la Vama Constanța Sud Agigea, printr-un ordin ANAF (la acea vreme, Vama era parte din ANAF).

Cotidianul.ro scria în 2012 despre caracatița PDL și despre rețeaua serviciilor secrete, respectiv despre cum ar fi fost vămuită contrabanda, iar numelui său îi era atribuite zeci de mii de lei mită, bani care ar fi mers și la Sorin Blejnar, șef la ANAF în acea perioadă.

Ziuaconstanța.ro spunea că aproximativ 25.000 de lei ar fi luat vameşii de la Ploieşti, iar alţi aproximativ 40.000 de lei s-ar fi dus la Paul Petrof.

Numele lui Paul Petrof se află și într-un comunicat al DNA din 2017 prin care s-a luat la acea vreme măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

Infracțiunile care îl vizau erau: favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Dosarul se referă la declarații vamale false de import. Practic, era acuzat că a pus la cale o strategie infracțională prin care au urmărit constituirea, în mod fraudulos, a unor documente vamale ce urmau a fi utilizate ulterior de către doi administratori, în cadrul proceselor civile aflate în curs.

Gândul.info scria în 2023 despre afacerea „Mită la Otopeni” că timp de 6-9 luni ar fi cerut de la “Regele duty-free-urilor”, fără să plătească, diverse produse, precum băuturi alcoolice, parfumuri, cosmetice.

Ce avere declarată are Paul Petrof

Directorul Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof, deține, împreună cu soția sa, patru terenuri, trei apartamente și o casă, conform celei mai recente declarații de avere, din iunie 2023. Șeful Vămii București are și un credit de 110.000 de lei, scadent în anul 2025.

Pentru anul 2022, Paul Petrof a declarat venituri de 28.063 de lei de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Ploiești și încă 86.567 de lei ca șef al Vămii București. În total, veniturile acestuia pentru anul 2022 au însumat 114.630 de lei.

Paul Petrof deține, împreună cu soția sa, patru terenuri:

 • agricol, dobândit prin moștenire, în 1997, cu o suprafață de 3,34 ha;
 • intravilan, dobândit prin moștenire, în 1997, cu o suprafață de 3.600 metri pătrați;
 • intravilan, dobândit prin moștenire, în 1997, cu o suprafață de 1.900 metri pătrați;
 • intravilan, cumpărat de cei doi soți în 2010, cu o suprafață de 2.487 metri pătrați;

Toate cele patru terenuri sunt din județul Dâmbovița, în localitatea Poiana.

Soții Petrof dețin și trei apartamente și o casă de locuit:

 • apartament cumpărat în 1995, 110 metri pătrați, în București;
 • apartament cumpărat în 2010, 63 de metri pătrați, la Eforie Nord;
 • casă cumpărată în 1997, 200 de metri pătrați, în Dâmbovița, localitatea Poiana;
 • apartament, dobândit prin moștenire, în anul 2008, 70 de metri pătrați, în Dâmbovița, localitatea Poiana.
Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *