De ce nu poate doborî Armata României dronele rusești care intră în spațiul național. Explicațiile șefului Armatei

Şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a explicat, la Europa Liberă, că militarii nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al României, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, impunându-se modificarea a patru legi. „Drona sau rămăşiţa de dronă nu trebuie echivalată cu

Şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a explicat, la Europa Liberă, că militarii nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al României, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, impunându-se modificarea a patru legi. „Drona sau rămăşiţa de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă şi să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de faţă, ea trebuie asimilată la muniţie”, a precizat şeful Armatei.

Noul sef al Armatei Romane, general Vlad GheorghițăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Armata Română nu are legile necesare pentru a doborî dronele străine care intră ilegal pe teritoriul României, a avertizat, în 1 februarie, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, în interviul de la Europa Liberă.

Șeful Armatei a explicat că, pentru a doborî drone, militarii au nevoie ca patru legi să fie actualizate.

Este vorba despre legile:

  • Apărării Naționale;
  • de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale;
  • privind Regimul Armelor și Munițiilor;
  • privind combaterea mijloacelor aeriene.

„În momentul de față, Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față”, a spus șeful Statului Major al Apărării.

De ce trebuie modificată legea privind combaterea mijloacelor aeriene pentru ca militarii să poată doborî drone în timp util, adică înainte ca ele să ajungă să facă victime sau pagube?

  • „În această lege, la articolul opt, de exemplu, pentru că drona este încadrată la aeronavă fără pilot, (militarii – n.r.) trebuie să respecte aceleași reguli dacă este combătută, adică: să se ridice serviciul de poliție aeriană, avionul să dea semnale că s-a încălcat teritoriul sau spațiul aerian național. Și sunt patru – cinci etape.(…) Drona respectivă bineînțeles că n-o să răspundă la toate alea, că nu e un pilot care să vadă.
  • Deci nu trebuie, din punctul meu de vedere, drona sau rămășița de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă și să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de față, ea trebuie asimilată la muniție, la loitering (n.r. muniție teleghidată), la alt mijloc, astfel încât să-i dea posibilitatea celui care utilizează sistemul de armament să ia o decizie în momentul respectiv.
  • Pentru că timpul de acțiune este foarte scurt din momentul în care a trecut din spațiul aerian al Ucrainei în spațiul aerian al României”, a explicat șeful militar al Armatei în interviul publicat de Europa Liberă în 1 februarie.

Ce spune Mihai Fifor, fost ministru al Apărării şi vicepreşedinte al Comisiei de apărare a Camerei Deputaților

Contactat de Europa Liberă, vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare a Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, fost ministru al Apărării Naţionale, a spus că nu a ştiut că Armata nu are instrumentele legislative pentru a doborî drone străine care intră ilegal în spaţiul naţional: „Nu ştiam şi nu e treaba mea să ştiu”.

„Dacă MApN cere această lege, sigur, ne vom mobiliza”, a adăugat el.

Fostul ministru al Apărării susţine că, la întâlnirea de la MApN din 6 februarie la care a participat, nu s-a dat exemplul Legii privind Combaterea Mijloacelor Aeriene atunci când a venit vorba despre urgenţele legislative invocate de şeful Armatei.

CITEȘTE ȘI:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *