Egiptul avertizează Israelul că va suspenda tratatul care a adus pacea în regiune timp de aproape o jumătate de secol. Măsuri anunțate de Cairo

Egiptul a anunțat Israelul că va suspenda acordurile de la Camp David care în 1979 au pus capăt îndelungatelor conflicte dintre cele două ţări, dacă prin ofensiva militară îi va forţa pe palestinienii din Fâşia Gaza să treacă graniţa în Egipt, scrie agenţia EFE, citând o sursă de securitate egipteană. Reacția a fost provocată de

Egiptul a anunțat Israelul că va suspenda acordurile de la Camp David care în 1979 au pus capăt îndelungatelor conflicte dintre cele două ţări, dacă prin ofensiva militară îi va forţa pe palestinienii din Fâşia Gaza să treacă graniţa în Egipt, scrie agenţia EFE, citând o sursă de securitate egipteană. Reacția a fost provocată de anunțul premierului israelian privind pregătirea unei ofensive asupra orașului Rafah, ultimul mare centru urban în care armata israeliană nu a intrat încă și care a fost transformat într-o uriașă tabără improvizată, fiind principalul punct de intrare pentru ajutorul umanitar, încă insuficient.

Război în GazaFoto: Mahmud HAMS / AFP / Profimedia Images

Oraşul Rafah este ultimul refugiu al palestinienilor care au fugit din calea războiului din restul Fâşiei Gaza. În zona acestui oraş se află acum în jur de 1,3 – 1,4 milioane de palestinieni, mai mult de jumătate din populaţia enclavei.

  • „Egiptul a informat Israelul asupra suspendării Tratatului de la Camp David dacă Israelul încalcă protocoalele militare şi de securitate ale acestui tratat, care a deschis calea păcii între cele două ţări”, a declarat sursa de la Cairo, care a vorbit cu condiţia anonimatului, scrie Agerpres, citând EFE.

Linia roșie

Sursa citată a mai precizat că avertismentul Egiptului privind suspendarea tratatului de pace – care a adus stabilitatea în regiune timp de aproape o jumătate de secol – a fost transmis după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ordonat armatei să se pregătească pentru lansarea unui atac asupra localităţii Rafah, situată în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul.

  • „Orice încercare de a-i forţa pe palestinieni să intre în Egipt se va lovi de suspendarea acordului de pace semnat între cele două ţări”, a insistat sursa egipteană, care subliniază că o strămutare forţată către Egipt a populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza prin acţiuni militare israeliene reprezintă o linie roşie.

Potrivit postului saudit al-Arabiya, Egiptul a decis deja limitarea comunicaţiilor de securitate cu Israelul, cu excepţia celor legate de negocierile asupra unui armistiţiu şi schimb de prizonieri între Israel şi Hamas.

Conform aceluiaşi post, în plus, oficialii egipteni ar fi iritaţi de lansarea în Israel a unor informaţii care susţin că autorităţile de la Cairo ar fi de acord cu lansarea unei operaţiuni militare israeliene la Rafah, operaţiune împotriva căreia Egiptul a avertizat în mod repetat.

Ministerul egiptean de Externe a subliniat duminică „necesitatea unirii tuturor eforturilor regionale şi internaţionale pentru a preveni un atac în oraşul palestinian Rafah”.

Serie de lovituri israeliene la Rafah

Serviciile de securitate israeliene au anunţat că au eliberat doi ostatici răpiţi pe 7 octombrie de luptătorii Hamas într-o operaţiune în cursul nopţii de duminică spre luni la Rafah, conform AFP. Acest anunţ urmează unei serii de lovituri israeliene la Rafah, care au făcut peste 50 de morţi, potrivit mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

Hamas a susținut că atacul israelian asupra orașului Rafah este o continuare a „războiului genocidar” și a încercărilor de strămutare forțată pe care Israelul le-ar fi dus împotriva poporului palestinian, se arată într-un comunicat al grupului, citat de Reuters.

Cel puțin 37 de palestinieni au fost uciși în urma loviturilor israeliene în Rafah din sudul țării, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza.

Netanyahu: „Cei care spun că nu trebuie neapărat să intrăm în Rafah ne spun, de fapt, că trebuie să pierdem războiul”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut vineri armatei să elaboreze un „plan combinat” de evacuare a civililor din Rafah şi de „distrugere” a combatanţilor Hamas din acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, care este şi ultimul refugiu al populaţiei palestiniene refugiate din restul teritoriului, după represaliile lansate de Israel în urma atacului sângeros al mişcării islamiste din 7 octombrie anul trecut.

Duminică, premierul israelian a insistat asupra ideii sale de a lansa o ofensivă militară asupra orașului Rafah, în timp ce Hamas a spus că așa ceva ar duce la „zeci de mii de morți” în rândul populației civile.

  • „Victoria ne este la îndemână. O vom obține.
  • Cei care spun că nu trebuie neapărat să intrăm în Rafah ne spun, de fapt, că trebuie să pierdem războiul și să lăsăm Hamas acolo”, a susținut premierul Benjamin Netanyahu într-un interviu acordat postului ABC News, descriind Rafah drept „ultimul bastion” al mișcării islamiste.

În același interviu, premierul israelian a afirmat că armata israeliană va asigura un „coridor securizat” înainte de asaltul prevăzut la Rafah.

Hamas a avertizat asupra unei „catastrofe și a unui masacru care s-ar putea solda cu zeci de mii de martiri și răniți”. Pe rețelele lor de socializare, liderii Hamas au denunțat duminică situația umanitară dramatică din teritoriu.

  • „Unele familii nu primesc decât o jumătate de masă la două zile”, a afirmat mișcarea islamistă, acuzând forțele israeliene că „împiedică sosirea ajutoarelor” în Gaza, în special în nord, unde luptele continuă și unde „situația umanitară este chiar dincolo de stadiul de catastrofă”.

Biden i-a cerut lui Netanyahu să nu lanseze o operaţiune la Rafah „fără un plan credibil” de protejare a populaţiei

Mai multe țări au avertizat în legătură cu o „catastrofă umanitară” în cazul unui asalt asupra orașului în care, potrivit ONU, s-au refugiat peste 1,3 milioane de palestinieni.

Preşedintele american Joe Biden i-a cerut duminică premierului israelian Benjamin Netanyahu să nu lanseze o operaţiune militară la Rafah, în Fâşia Gaza, „fără un plan credibil şi realist” pentru protejarea populaţiei, a anunţat Casa Albă, conform AFP şi Reuters.

Biden a făcut apel, totodată, la „măsuri urgente şi specifice pentru a creşte ritmul şi regularitatea ajutorului umanitar pentru civilii palestinieni nevinovaţi”, a menţionat Casa Albă într-un comunicat difuzat după convorbirea telefonică dintre cei doi lideri.

Discuţia a avut loc într-un moment în care liderul american a început să ridice tonul la Israel, a notat AFP.

„Cred, aşa cum ştiţi, că riposta din Gaza, din Fâşia Gaza, a fost excesivă”, a afirmat joi seară preşedintele american, amintind că acolo sunt „mulţi oameni nevinovaţi care mor de foame, sunt în dificultate, şi acest lucru trebuie să înceteze”.

Citește și:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *