VIDEO Încă o acuzație gravă a Israelului: A fost găsită o rețea de tuneluri Hamas sub sediul agenției ONU pentru palestinieni / Ce au văzut jurnaliștii duși la fața locului

Forțele israeliene au descoperit o rețea de tuneluri lungă de sute de metri, care trece și pe sub sediul UNRWA din Gaza, afirmă armata, calificând-o drept o nouă dovadă a faptului că Hamas folosește principala agenție de ajutorare a palestinienilor, transmite Reuters. Soldați israelieni care au dus presa să vadă un tunel Hamas de sub

Forțele israeliene au descoperit o rețea de tuneluri lungă de sute de metri, care trece și pe sub sediul UNRWA din Gaza, afirmă armata, calificând-o drept o nouă dovadă a faptului că Hamas folosește principala agenție de ajutorare a palestinienilor, transmite Reuters.

Soldați israelieni care au dus presa să vadă un tunel Hamas de sub sediul UNRWAFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Geniștii armatei israeliene au dus jurnaliștii agențiilor de presă străine prin aceste pasaje, într-un moment de cumpănă pentru agenția ONU, care a lansat o anchetă internă și a rămas fără banii unei serii de țări donatoare din cauza acuzațiilor aduse luna trecută de Israel, potrivit cărora unii dintre angajații UNRWA ar fi fost agenți ai Hamas.

Palestinienii au acuzat Israelul că a falsificat informații pentru a păta imaginea UNRWA, care are 13.000 de angajați în Fâșia Gaza și care, de ani de zile, a fost o gură de oxigen pentru populația dependentă de ajutoare.

Agenția administrează școli, clinici de asistență medicală primară și alte servicii sociale și distribuie ajutoare, descriindu-și activitățile drept pur umanitare.

Sediul central al UNRWA se află în orașul Gaza, printre zonele nordice pe care trupele și tancurile israeliene le-au invadat la începutul războiului de patru luni împotriva facțiunii islamiste Hamas.

Ce au văzut jurnaliștii duși la fața locului

Jurnaliștii care au participat la călătoria cu escortă israeliană au intrat într-un puț de lângă o școală de la periferia complexului ONU, coborând în tunelul căptușit cu beton.

Douăzeci de minute de mers pe jos prin pasajul sufocant de cald, îngust și uneori sinuos, i-au adus sub sediul UNRWA, a spus locotenent-colonelul de armată care a condus turul.

Tunelul, despre care militarul a spus că are 700 de metri lungime și 18 metri adâncime, se bifurca uneori, dezvăluind camere laterale. Exista un spațiu de birouri, cu seifuri din oțel care fuseseră deschise și golite. Exista o toaletă cu gresie.

O cameră mare era plină de servere de calculatoare, o alta cu stive de baterii industriale. „Totul este controlat de aici. Toată energia pentru tuneluri, pe care le-ați parcurs sunt alimentate de aici”, a spus locotenent-colonelul, care și-a dat doar prenumele, Ido.

„Acesta era unul dintre comandamentele centrale ale serviciilor de informații. În acest loc se afla una dintre unitățile de informații ale Hamas, unde au comandat cea mai mare parte a luptelor.”

Dar Ido a spus că Hamas părea să se fi evacuat în fața avansului israelian, tăind preventiv cablurile de comunicații pe care, într-o parte supraterană a turului, le-a arătat trecând prin podeaua subsolului sediului UNRWA.

Se pare că barajele israeliene puternice și ploile susținute de iarnă ar fi putut juca, de asemenea, un rol în această plecare: Mai multe porțiuni ale tunelului erau înfundate cu nisip dislocat și apă până la genunchi, notează Reuters.

Reacția agenției ONU

Într-un comunicat , UNRWA a precizat că nu a fost informată oficial de autoritățile israeliene despre tunel și că a părăsit sediul la 12 octombrie, la cinci zile după începerea războiului.

Prin urmare, este „în imposibilitatea de a confirma sau de a face alte comentarii” cu privire la descoperirea israeliană: „UNRWA … nu are expertiza militară și de securitate și nici capacitatea de a întreprinde inspecții militare a ceea ce se află sau ar putea fi sub sediul său”.

„În trecut, ori de câte ori (o) cavitate suspectă a fost găsită în apropierea sau sub sediul UNRWA, au fost depuse cu promptitudine scrisori de protest către părțile implicate în conflict, inclusiv atât autoritățile de facto din Gaza (Hamas), cât și autoritățile israeliene”, se mai spune în comunicat.

Minciuni, susține Hamas

Sami Abu Zuhri, un înalt oficial Hamas, a respins declarațiile israeliene despre tunel ca fiind „minciuni”. El a declarat pentru Reuters că Israelul vrea să submineze activitatea UNRWA și că „acoperă asta prin astfel de afirmații”.

Susținătorii UNRWA argumentează că aceasta este singura agenție care are mijloacele necesare pentru a ajuta palestinienii aflați într-o suferință umanitară tot mai profundă.

Israelul spune că agenția este “infiltrată de Hamas” și că trebuie înlocuită. Hamas a negat că operează în facilități civile.

„Știm că ei (Hamas) au oameni care lucrează în UNRWA. Vrem ca fiecare organizație internațională să lucreze în Gaza. Aceasta nu este o problemă. Problema noastră este Hamas”, a declarat Ido jurnaliștilor care au venit să vadă tunelul.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *