Un fost premier olandez și soția sa au murit împreună prin eutanasie / Cererea cuplurilor care vor să moară în același timp este în creștere

Fostul premier olandez Dries van Agt și soția sa, Eugenie, ambii în vârstă de 93 de ani, au murit împreună prin eutanasie, pe măsură ce numărul de cupluri din Țările de Jos care aleg să își ia rămas bun de la viață în acest mod crește, notează The Guardian. Dries van Agt Foto: Robert vant

Fostul premier olandez Dries van Agt și soția sa, Eugenie, ambii în vârstă de 93 de ani, au murit împreună prin eutanasie, pe măsură ce numărul de cupluri din Țările de Jos care aleg să își ia rămas bun de la viață în acest mod crește, notează The Guardian.

Dries van Agt Foto: Robert vant Hoenderdaal / Alamy / Alamy / Profimedia

Deși încă rară, eutanasia în doi a fost observată pentru prima dată într-o analiză a tuturor cazurilor în 2020, când 26 de persoane au murit asistați de medici în același timp cu partenerii lor. Cifrele au crescut la 32 în anul următor și la 58 în 2022.

Dries Van Agt a fost prim-ministru între 1977 și 1982 și primul lider al partidului Apelul Creștin Democrat și, deși a fost catolic, a ales să moară prin eutanasie pe 5 februarie alături de soția sa, Eugenie, cu care s-a căsătorit în 1958.

Vestea morții lor a fost anunțată de Forumul Drepturilor, un grup pro-palestinian pe care a fondată în 2009, când politica sa s-a înclinat spre stânga.

Directorul grupului, Gerard Jonkman, a declarat pentru postul de televiziune NOS că ambii erau foarte bolnavi, dar „nu puteau pleca unul fără celălalt”. Van Agt nu și-a revenit niciodată complet după o hemoragie cerebrală în 2019.

Elke Swart, purtătorul de cuvânt al Expertisecentrum Euthanasie, care îndeplinește dorința de eutanasie a aproximativ 1.000 de persoane pe an în Țările de Jos, a declarat că interesul cuplurilor pentru această formă de moarte asistată este în creștere, dar fiecare caz este cercetat în parte în funcție cerințele stricte individuale, astfel că ambele persoane a cuplului trebuie să îndeplinească condițiile necesare eutanasiei.

„Interesul pentru acest lucru este în creștere, dar este încă rar”, a spus ea. „Este o șansă pură ca doi oameni să sufere insuportabil, fără nicio perspectivă de alinare în același timp… și că amândoi își doresc eutanasia.”

Eutanasia și sinuciderea asistată sunt legale în Țările de Jos din 2002, dar sunt șase condiții care trebuie îndeplinite, inclusiv suferința „insuportabilă” și inexistența perspectivei de ameliorare.

Citește și:

În urmă cu 20 de ani, Olanda a luat o decizie care a provocat o controversă uriașă în întreaga lume. Dezbaterea a rămas aprinsă și acum

Guvernul olandez autorizează eutanasia pentru copiii sub 12 ani

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *