Doar un sfert din cei un milion de ucraineni mobilizaţi sunt desfășurați pe front. Noul șef al armatei ucrainene, Olesksandr Sîrski, ar urma să facă un audit – Podoliak

Mihailo Podoliak, consilier special al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune că noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, va trebui să efectueze un audit al forţelor ucrainene prezente pe câmpul de luptă, întrucât doar 200.000 - 300.000 de soldaţi au fost mobilizaţi pe câmpul de luptă din cei aproape un milion de oameni înrolați.

Mihailo Podoliak, consilier special al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune că noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, va trebui să efectueze un audit al forţelor ucrainene prezente pe câmpul de luptă, întrucât doar 200.000 – 300.000 de soldaţi au fost mobilizaţi pe câmpul de luptă din cei aproape un milion de oameni înrolați.

Soldați ucraineniFoto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Joi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvăluit că, în prezent, în armata ucraineană sunt înrolaţi aproape un milion de oameni, dar majoritatea dintre ei nu au experimentat linia frontului.

Mihailo Podoliak a spus, potrivit site-ului Suspîlne, citat de News.ro, că în realitate doar 200.000 – 300.000 de soldaţi au fost mobilizaţi pe câmpul de luptă.

Podoliak a declarat la televiziunea ucraineană că scopul auditului pentru noul şef al armatei este de a determina “ce oameni au fost mobilizaţi, unde se află şi ce fac”. Apoi, el va putea spune “de câţi oameni este nevoie” pe linia frontului, a explicat el.

Valeri Zalujnîi, fostul comandant al armatei ucrainene, a fost demis joi, după ce ar fi avut neînţelegeri cu preşedintele inclusiv în legătură cu numărul de persoane necesare a fi mobilizate. Zalujnîi ar fi cerut încă 450.000 – 500.000 de oameni.

Comentând situaţia mobilizării, Podoliak a declarat că în prezent nu există o cifră specifică de 500.000 de persoane apte de serviciul militar care trebuie mobilizate.

“La conferinţa de presă finală, preşedintele a spus: Dacă Forţele Armate vor, de exemplu, 450.000 – aşa spun ei – ar trebui să spună clar de ce, pentru ce sarcini şi cum va fi reglementat în viitor”, a declarat Podoliak. Potrivit acestuia, dacă există ordine pentru un anumit număr de oameni care să fie desfăşuraţi pentru a îndeplini anumite sarcini, atunci apar întrebări cu privire la modul în care acest lucru va fi finanţat.

În ceea ce priveşte mobilizarea, a spus Podoliak, nu este vorba de o mobilizare unică – de exemplu, 100, 200, 500 de mii de oameni -, ci este vorba de o mobilizare treptată. El a adăugat însă că un anumit număr de persoane ar trebui să fie înregistrate pentru serviciul militar în decurs de o lună, dintre care o parte vor merge la instruire şi apoi la rotaţie.

Podoliak a mai spus că, pentru a acoperi decalajul de forţe, birourile de înrolare militară vor lucra şi ele non-stop.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1254

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *