„Tovarăși, vă simțiți bipolari?”. Interviul lui Tucker Carlson cu Putin, folosit de Kremlin pentru a arunca în aer alegerile prezidențiale din SUA

La două zile după ce a susținut că nu știe ce face prezentatorul TV american Tucker Carlson la Moscova, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a confirmat miercuri jurnaliștilor de la Kremlin că fosta vedeta de la Fox News a realizat un interviu cu liderul rus. Surse apropiate administrației prezidențiale au declarat

La două zile după ce a susținut că nu știe ce face prezentatorul TV american Tucker Carlson la Moscova, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a confirmat miercuri jurnaliștilor de la Kremlin că fosta vedeta de la Fox News a realizat un interviu cu liderul rus. Surse apropiate administrației prezidențiale au declarat pentru The Moscow Times că vizita la Moscova a popularului prezentator american este o lovitură de propagandă atât în Rusia, cât și în Statele Unite. Însă atât jurnaliști americani, cât și ruși nu văd cu ochi buni mișcarea de PR pe care i-o face Tucker celui care a invadat Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

Vladimir Putin și Tucker CarlsonFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Kremlinul nu a dorit să comenteze luni informațiile potrivit cărora prezentatorul TV american Tucker Carlson se află în Rusia pentru a-i lua un interviu lui Vladimir Putin, conform Reuters.

Miercuri, Dmitri Peskov a confirmat jurnaliștilor de la Kremlin că Vladimir Putin i-a acordat un interviu lui Carlson, conform presei de stat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, presa occidentală a cerut în mod repetat interviuri cu președintele rus în ultimii doi ani, dar „nu avea rost să facă acest lucru din cauza prejudecăților lor”, noteză TASS.

Peskov a precizat că Carlson s-a întâlnit cu Putin și l-a intervievat personal pe președintele rus. „Nu aș vrea să mă antepronunț, la urma urmei, acesta este interviul lui, așa că, atunci când va fi gata să îl publice, probabil că va vorbi el însuși mai întâi despre toate detaliile”, a spus purtătorul de cuvânt când a fost întrebat când a fost înregistrat interviul.

Peskov a explicat că președintele rus care caută să obțină un nou mandat la alegerile din martie nu vrea să comunice cu „marile rețele media, canalele de televiziune tradiționale, ziarele mari” pentru că nu sunt „imparțiale”.

Peskov a mai spus că nu știe când va fi publicat interviul.

Jurnaliștii occidentali nu s-au „deranjat” să stea de vorbă cu Putin

Carlson, care a pus la îndoială în mod repetat sprijinul pentru efortul de război al Ucrainei, și-a anunțat marți seară planurile de a sta de vorbă cu președintele rus în timpul călătoriei sale la Moscova. Carlson a afirmat că alți jurnaliști occidentali nu s-au „deranjat” să vorbească cu liderul rus.

Într-un videoclip care a adunat peste 60 de milioane de vizualizări până miercuri dimineață, Carlson a declarat că îl intervievează pe Putin pentru că este jurnalist și treaba lui este să informeze americanii.

Dar monologul lui Carlson, în care a atacat presa occidentală și a afirmat că aceasta nu a făcut niciun efort pentru a asculta versiunea lui Putin, a stârnit reacții din partea jurnaliștilor americani și ruși, comentează Politico.

„Mulți jurnaliști l-au intervievat pe Putin, care, de asemenea, ține discursuri frecvente și foarte mediatizate”, a scris Anne Applebaum, jurnalistă și istoric american, pe X (fostul Twitter). „Interviul lui Carlson este diferit pentru că el nu este un jurnalist, ci un propagandist, cu o istorie de ajutorare a autocraților pentru a ascunde corupția.”

Americanii nu știu de ce Putin a invadat Ucraina, susține Kremlinul

Carlson, care a fost înlăturat de Fox News anul trecut, a declarat că interviul va fi publicat „nemodificat” pe site-ul său personal.

„Majoritatea americanilor nu au nicio idee de ce Putin a invadat Ucraina sau care sunt obiectivele sale acum”, a spus Peskov. „Ei nu i-au auzit niciodată vocea. Asta este greșit”.

Deși este adevărat că Carlson va fi primul american care îi va lua un interviu lui Putin de la începutul invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, jurnaliștii de la principalele posturi din Statele Unite și Europa s-au grăbit să sublinieze că acest lucru nu se datorează lipsei de încercări.

Întrebat direct de ce Putin i-a acordat un interviu lui Carlson, Peskov a spus că poziția americanului contrastează cu cea a unei mari părți a presei occidentale, notează Reuters.

„Poziția lui este diferită de a celorlalți. Nu este în niciun caz pro-rusă, nu este pro-ucraineană – este pro-americană, dar cel puțin contrastează cu poziția presei tradiționale anglo-saxone”, a declarat Peskov.

Potrivit The Wall Street Journal, interviul va avea două ore și va fi publicat joi, 8 februarie.

Lovitură pentru Biden

Administrația președintelui Vladimir Putin încearcă să folosească vizita la Moscova a fostului star Fox News Tucker Carlson ca pe o lovitură de propagandă atât în Rusia, cât și în Statele Unite, au declarat patru surse apropiate Kremlinului pentru The Moscow Times, sub rezerva anonimatului.

„Tucker este așteptat aici de mult timp. El este binevenit aici”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru The Moscow Times. „Acum, toată lumea din administrația prezidențială și-a suflecat mânecile și lucrează împreună”.

Chiar dacă o confirmare oficială a Kremlinului a venit mai târziu, sursele publicației independente ruse susțin că vizita lui Carlson este în favoarea lui Putin.

„Chiar și fără un interviu, sosirea lui Carlson este deja un beneficiu major pentru Putin”, a declarat o a doua sursă apropiată Kremlinului. „Uitați-vă la ce fel de reacție vedem deja ‘peste ocean’. Tucker are o audiență uriașă în SUA”.

O a treia sursă a glumit spunând că Tucker Carlson are doar două opțiuni după ce a ajuns la Moscova: „Fie un interviu, fie merge pe linia frontului în Donbas”.

PR pentru Putin făcut de Tucker Carlson

Carlson, care rămâne una dintre cele mai proeminente figuri de extremă-dreapta din Statele Unite, a oferit oamenilor de PR ai Kremlinului și lui Putin un atu major atât în fața Rusiei, cât și a SUA, într-un an electoral, au declarat pentru The Moscow Times două surse apropiate Kremlinului și un oficial guvernamental rus.

O personalitate americană bine cunoscută precum Carlson îi permite lui Putin și întregului său ecosistem de propagandă să se laude în fața rușilor că politica sa dură față de administrația Biden și Partidul Democrat este justificată.

„Dacă interviul va fi publicat, propaganda noastră se va folosi de discursul lui Carlson care îi critică pe democrați, ceea ce înseamnă că el va confirma linia șoimilor noștri până la cel mai mic detaliu”, a declarat pentru The Moscow Times un oficial guvernamental rus, sub protecția anonimatului deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa.

„Șeful (Putin, n.r.) va câștiga alegerile fără ajutorul lui Tucker”, a adăugat oficialul. „Dar accesul la un public american prin intermediul lui Carlson în timpul luptei aprinse dintre Biden și Trump este din nou o oportunitate de a exercita acea influență proverbială asupra alegerilor din SUA, având în vedere audiența uriașă a lui Carlson”, a mai adăugat sursa citată.

„Suck it, Joe!”

În plus, Kremlinul dorește pur și simplu să strice starea de spirit a cercului intim al președintelui american Joe Biden, în timp ce acesta se află în campanie electorală.

„Este genul acela de mesaj, care spune: ‘Nu vă așteptați la asta? Putem face și noi asta. Suck it, Joe!'”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului.

Carlson este un aliat al fostului președinte american Donald Trump, care candidează acum la alegerile primare și este de așteptat să obțină din nou nominalizarea Partidului Republican.

Trump a declarat că ar lua în considerare posibilitatea de a-l alege pe Carlson drept contracandidat în noiembrie anul acesta, iar în presa americană s-a speculat că acesta chiar lucrează în secret pentru campania lui Trump.

Sursele The Moscow Times au declarat că Kremlinul a dorit să organizeze o întâlnire și un interviu între Putin și Carlson la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg în iunie 2023. Aceste planuri au eșuat însă în cele din urmă.

Vizita lui Carlson nu poate fi o surpriză pentru Kremlin

Întrucât Carlson are nevoie de viză pentru a intra în Rusia, sosirea sa la Moscova nu ar fi putut fi o surpriză pentru Kremlin.

Presa de stat rusă, inclusiv canalul de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării, celebritățile TV pro-Kremlin și canalele de știri de pe Telegram au relatat imediat despre șederea fostului star Fox News la Moscova încă de la sosirea sa de joi.

Până acum, Carlson a fost la Teatrul Bolșoi pentru o reprezentație a baletului „Spartacus”, mergând chiar în culise după aceea și pretinzând că este un dansator, ținând în brațe o balerină.

De asemenea, a vizitat expoziția „Rusia” , proiectul de PR pre-electoral al lui Putin care se laudă cu succesul economiei regiunilor din țară în ciuda sancțiunilor internaționale.

„Tovarăși, vă simțiți bipolari?”

Luni, agenția de știri de stat RIA Novosti a relatat că Tucker Carlson a vizitat o clădire a administrației prezidențiale din apropierea Kremlinului. După întâlnire, el a fost văzut plecând într-un microbuz negru cu geamuri fumurii.

Dar pentru unele personalități publice rusești care susțin invazia și se declară în favoarea unui conflict mai deschis cu Occidentul, atenția acordată de mass-media fostului prezentator Fox este un motiv de iritare.

„Pentru a treia zi, urmăresc cu interes un lucru uimitor: cum oamenii care îi ridiculizează pe ucraineni pentru obediența lor în fața politicienilor și a personalităților publice europene înregistrează cu meticulozitate fiecare mișcare și strănut al lui Tucker Carlson la Moscova”, a scris Andrei Medvedev, deputat în Duma orașului Moscova și fost prezentator al televiziunii de stat, pe canalul său de Telegram.

„A venit cu avionul, a mâncat, a băut ceai. Ce minunat, un american a venit să ne viziteze! Cât de fericiți suntem! Tovarăși, vă simțiți bipolari?”.

Acesta fi primul interviu pe care președintele rus îl acordă unui jurnalist occidental de la invadarea Ucrainei în urmă cu aproape doi ani.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *