Netanyahu respinge acordul propus de Hamas și insistă pe distrugerea totală a organizației islamiste / Premierul ordonă armatei israeliene să „pregătească” o ofensivă asupra orașului Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că victoria totală în Gaza este ușor de atins și respinge propunerea Hamas de încetare a focului pentru eliberarea ostaticilor și realizarea păcii, relatează Reuters. Benjamin Netanyahu Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia Netanyahu și-a reînnoit angajamentul de a distruge mișcarea islamistă palestiniană, declarând că nu există

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că victoria totală în Gaza este ușor de atins și respinge propunerea Hamas de încetare a focului pentru eliberarea ostaticilor și realizarea păcii, relatează Reuters.

Benjamin NetanyahuFoto: JINI / Xinhua News / Profimedia

Netanyahu și-a reînnoit angajamentul de a distruge mișcarea islamistă palestiniană, declarând că nu există nicio alternativă pentru Israel decât provocarea prăbușirii Hamas.

“A doua zi este a doua zi după Hamas. Întregul Hamas”, a spus el într-o conferință de presă, insistând că victoria totală împotriva Hamas este singura soluție pentru războiul din Gaza.

Netanyahu a ordonat armatei israeliene să „pregătească” o ofensivă asupra orașului Rafah

Premierul israelian a declarat miercuri că a ordonat armatei să „pregătească” o ofensivă asupra Rafah, cel mai sudic oraș al Fâșiei Gaza, estimând că victoria asupra Hamas este „o chestiune de luni”.

Într-un discurs televizat, Benjamin Netanyahu a estimat, de asemenea, că respectarea cerințelor mișcării islamiste palestiniene nu va duce decât la un alt masacru, în timp ce șeful diplomației americane Antony Blinken se află în Israel de marți seară pentru a discuta un acord de armistițiu.

„Am ordonat Forțelor de Apărare Israeliene să pregătească o operațiune în Rafah, precum și în două tabere (de refugiați), ultimele bastioane rămase ale Hamas”, a explicat Benjamin Netanyahu într-un discurs televizat, în ziua în care războiul intra în luna a cincea.

Hamas a propus o încetare a focului în Gaza de patru luni și jumătate, timp în care toți ostaticii ar fi urmat să fie eliberați, iar Israelul să își retragă trupele din Fâșia Gaza pentru un acord privind încheierea războiului.

Oferta Hamas, al cărei conținut a fost raportat pentru prima dată de Reuters, este un răspuns la o propunere anterioară elaborată de șefii spionilor americani și israelieni și transmisă Hamas săptămâna trecută de mediatorii din Qatar și Egipt.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat despre oferta cu Netanyahu după ce a sosit în Israel în urma discuțiilor cu liderii Qatarului și Egiptului, țările care au acționat ca mediatori. Blinken s-a întâlnit ulterior cu președintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah.

Hamas a propus un armistițiu în trei faze

Potrivit propunerii de pace văzut de Reuters și confirmat de surse, în timpul primei faze de 45 de zile toate femeile israeliene ostatice, bărbații sub 19 ani, bătrânii și bolnavii vor fi eliberați, în schimbul femeilor și copiilor palestinieni deținuți în închisorile israeliene. Israelul va retrage trupele din zonele populate din Gaza.

Implementarea celei de-a doua faze nu va începe până când părțile nu vor încheia „discuții indirecte asupra cerințelor necesare pentru a pune capăt operațiunilor militare reciproce și a reveni la calmul deplin”.

A doua fază ar include eliberarea ostaticilor bărbați rămași și retragerea completă a Israelului din toată Gaza. Rămășițele morților ar urma să fie schimbate în timpul celei de-a treia etape.

Netanyahu a mai spus miercuri că trebuie găsită o soluție la granița de nord a Israelului, unde schimburile de focuri cu Hezbollah-ul susținut de Iran din Liban au forțat zeci de mii de israelieni să își părăsească locuințele.

El a spus că Israelul nu poate tolera să aibă aproape 100.000 de evacuați în propria sa țară și că dușmanii săi știau că va trebui găsită o soluție – fie diplomatică, fie militară.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *