Jurnalistul Armin Coerper de la postul public german ZDF, care conduce biroul canalului din Moscova, a filmat un reportaj care distorsionează imaginea vieții în orașul Mariupol ocupat de ruși, acuză ucrainenii. Vizita corespondentului postului de televiziune german ZDF la Mariupol fără acordul Kievului a încălcat legea ucraineană, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, pe 2 februarie.
Un bloc lovit de rusi in martie 2022 in MariupolFoto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia
ZDF a publicat un reportaj de la Mariupol pe 29 ianuarie, abordând viața localnicilor sub ocupația rusă.
Journalist Armin Coerper from the German public broadcaster ZDF, who heads the channel’s Moscow bureau, has filmed a report from the occupied Mariupol, which Russia has been wiping off the map throughout the spring of 2022, killing tens of thousands of people.
I want to ask the… https://t.co/hvLv1U696k pic.twitter.com/yYpEmWSuRO
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 2, 2024
Ukrainska Pravda notează că jurnalistul a încercat să creeze impresia că majoritatea locuitorilor orașului, aflat sub ocupație rusă de aproape doi ani, sunt pro-ruși. Coerper amintește și de reconstrucția orașului, fără a sublinia că rușii l-au distrus.
„Mariupol nu este un oraș fantomă; vreau să precizez acest lucru”, a spus Coerper, potrivit Ukrainska Pravda.
“Există cărți noi și programe noi în școli. Lecțiile de istorie, desigur, toate acestea urmează acum narațiunea rusă”, mai subliniază el, potrivit Kyiv Independent.
Reportajul ZDF mai menționează, potrivit Ukrainska Pravda, că înainte de ocupația rusă, teatrul bombardat a interzis spectacolele în limba rusă, dar „acum situația s-a schimbat”.
Jurnalistul spune că „orașul funcționează, magazinele și restaurantele sunt deschise”. În plus, jurnalistul ZDF adaugă: „Există încălzire, apă caldă și internet”.
“Rezistență? Eu nu văd așa ceva”, a declarat Coerper. Jurnalistul a mai menționat că orașul are nevoie de oameni pentru ca economia să reia activitatea.
Ucraina se declară indignată și cere explicații
Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a declarat că împărtășește indignarea față de povestea ZDF. El a adăugat că povestea a provocat reacții puternic negative în rândul multor experți și jurnaliști germani, inclusiv a colegilor lui Coerper de la televiziunea respectivă.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, a declarat pe 2 februarie, că Ucraina a cerut explicații televiziunii.
“Solicităm ZDF să ofere o explicație oficială. Încălcarea legilor Ucrainei poate afecta activitatea ulterioară a mass-media în Ucraina”, a declarat Nikolenko pe platforma de socializare X.
Nikolenko a spus despre reportajul ZDF că „denaturarea realității nu este jurnalism”.
Cum se apără postul ZDF
Cu toate acestea, postul ZDF a remarcat că Coerper „a ales o expresie ambiguă „orașul funcționează”, asigurând că „izolarea doar a acestui citat oferă doar o idee trunchiată despre impresiile reporterului”.
„În schimb, Armin Coerper descrie modul în care Rusia încearcă să creeze o impresie de normalitate și reconstrucție cu resurse financiare semnificative”, se arată în material.
ZDF susține, de asemenea, că în reportajul lor din Ucraina, ei „nu există îndoială” că Mariupol era un teritoriu ocupat ilegal de Rusia și cine a fost agresorul și victima în acest război.
Armin Coerper, șeful biroului ZDF Moscova care a vizitat Mariupolul, a spus că el și echipa sa trebuie să primească documente din Rusia pentru a avea acces în oraș.
„Aș dori să precizez foarte clar că acest lucru nu înseamnă că recunoaștem această ocupație de către Rusia”, a subliniat Coerper pentru ZDFheute.
Mariupol, un oraș din sud-estul Ucrainei de pe malul Mării Azov, a fost capturat de Rusia după un lung și sângeros asediu în primăvara anului 2022, care a culminat cu bătălia de la Azovstal.
Forțele ruse au comis numeroase atrocități în timpul asediului, distrugând în mare parte orașul și ucigând mii de oameni.