Călătorilor din Moscova care au vrut să plătească cu cardul li s-a spus că nu mai au bani în cont. Sistemul de plată în transportul public s-a prăbuşit

Moscoviţii au tras joi o sperietură zdravănă, după o defecțiune de amploare în ceea ce priveşte plata biletelor pentru transportul public, care a cuprins inclusiv sistemul de metrou şi reţeaua de autobuze, relatează The Moscow Times. Plată cu telefonul la transportul public din Moscova Foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia Problemele au început să

Moscoviţii au tras joi o sperietură zdravănă, după o defecțiune de amploare în ceea ce priveşte plata biletelor pentru transportul public, care a cuprins inclusiv sistemul de metrou şi reţeaua de autobuze, relatează The Moscow Times.

Plată cu telefonul la transportul public din MoscovaFoto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Problemele au început să apară pentru pasagerii care plătesc călătoriile cu carduri bancare, a relatat site-ul RBC citând serviciul de presă al VTB, banca responsabilă pentru efectuarea acestor tranzacţii, citează News.ro.

Potrivit moscoviţilor, atunci când au încercat să plătească cu cardul, au primit o notificare privind lipsa de fonduri, în ciuda faptului că existau bani în conturile lor. În acelaşi timp, fondurile au fost deduse, de fapt, de pe carduri, însă turnicheţii de la metrou au rămas blocaţi.

După cum notează „Vedomosti”, problema tehnică a afectat cardurile celor mai mari bănci: plata cu cardurile emise de Sber, Raiffeisenbank şi Tinkoff nu a funcţionat.

Pană majoră la reţeaua de internet a Rusiei în urmă cu două zile

Defecţiunea din transportul public al Moscovei a avut loc la două zile după o „pană de curent” care s-a produs la reţeaua proprie de internet a Rusiei, Runet, care a afectat milioane de utilizatori din Rusia şi din străinătate şi a devenit, probabil, cea mai mare din istoria domeniului „.ru”.

În timpul incidentului, care a durat câteva ore şi pe care autorităţile l-au atribuit unor imperfecţiuni software, Roskomnadzor (agenţia care supervizează comunicaţiile) a ordonat lansarea unui element-cheie al „runetului suveran” – sistemul naţional cu nume de domenii. Operatorii din telecomunicaţii au primit un ordin corespunzător din partea Centrului de Monitorizare şi Control al reţelei publice de comunicaţii. În acelaşi timp, au fost date instrucţiuni pentru dezactivarea protocolului DNSSEC – protecţia criptografică pentru autentificarea în sistemul de nume de domeniu (DNS).

Este posibil ca incidentul cu runet, care i-a lăsat pe ruşi fără acces la site-urile din domeniul „.ru”, să fi fost asociat cu un test de tranziţie la serverele DNS naţionale, a declarat un oficial. Această idee a fost exprimată în repetate rânduri la nivel de stat, a amintit el. Instrucţiunea de a crea propriul sistem DNS al Rusiei, independent de Occident – un “internet separat” de facto – a fost dată de preşedintele Vladimir Putin încă din 2017.

Eşecul de la Runet a fost cauzat de o eroare de actualizare a cheilor DNSSEC pentru domeniul „.ru”, iar înlocuirea cheii pentru semnătura DNSSEC ar fi putut avea legătură cu tranziţia la un DNS naţional.

____

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *