Culisele ședințelor PSD și PNL: care sunt primele funcții negociate de Ciolacu și Ciucă la pachet cu comasarea alegerilor

Liberalii au dat miercuri mandat liber conducerii să înceapă negocierile cu PSD în vederea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare. De partea cealaltă, Marcel Ciolacu a făcut terapie cu liderii social-democrații reuniți în ședința Consiliul Național așteptând decizia de la PNL. În spatele ușilor închise, Ciolacu le-a promis liderilor locali că la negocierile cu PNL

Liberalii au dat miercuri mandat liber conducerii să înceapă negocierile cu PSD în vederea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare. De partea cealaltă, Marcel Ciolacu a făcut terapie cu liderii social-democrații reuniți în ședința Consiliul Național așteptând decizia de la PNL. În spatele ușilor închise, Ciolacu le-a promis liderilor locali că la negocierile cu PNL se vor pune bazele unor alianțe punctuale în teritoriu.

Nicuşor Dan și Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ședința Consiliului Național al PSD a fost una formală după ce Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu primarii într-un cadru informal la Vila Lac marți seară. După ce în timpul zilei primarii au discutat cu Ciolacu în Kiseleff, seara și-au dat acordul pentru comasarea localelor cu europarlamentarele, susțin surse social-democrate pentru HotNews.ro.

La ședința oficială de miercuri, din Parlament mai mulți lideri PSD i-au cerut lui Marcel Ciolacu ca negocierile cu PNL pe comasare să pornească de la candidații pentru prezidențiale și primăria Capitalei. Potrivit surselor citate, Ciolacu le-ar fi spus că, în urma unei discuții cu Nicolae Ciucă, PNL este deja dispus să renunțe la primăria Capitalei.

„Negocierile vor pleca de la candidaturile pe primării importante din țară care sunt reședință de județ. Prima în discuție este primăria Capitalei, iar PNL este dispus să renunțe la ea”, ar fi transmis Ciolacu, ca dovada unei prime înțelegeri pe comasarea localelor cu europarlamentarele, susțin surse social-democrate pentru HotNews.ro.

Candidatura pentru primăria Capitalei este un subiect sensibil pentru Marcel Ciolacu după ce a evitat în repetate rânduri să o valideze pe Gabriela Firea drept candidatul PSD. Deși liderul PSD a căutat soluții în ceea ce privește un alt candidat credibil susținut de PSD pentru București, nu s-au identificat soluții, susțin sursele citate.

De altfel după ședința, întrebat dacă PSD va cere să dea candidatul la prezidenţiale, Marcel Ciolacu a răspuns: „Momentan, nu avem scenariul acesta. Singura discuţie care a fost în partid a fost că, dacă se comasează vreo alegere, vrem să ştim întreg calendarul convenit cu cei care pot să creeze o majoritate în Parlamentul Românei, ca să treacă modificările legislative. Nu e nedemocratic, tocmai Belgia şi Irlanda au anunţat că vor avea alegeri locale odată cu alegerile europarlamentare. Nu exclud nimic. Nu s-a discutat acest lucru”.

În schimb, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a recunoscut că așteaptă din partea partenerilor de guvernare discuții punctuale despre alianțe în teritoriu. o propunere privind calendarul alegerilor pe tot anul .

„Așteptăm să vedem cu ce propunere vin colegii de la PNL, cum văd caldendarul electoral complet până sfîrșitul anului. Putem merge pe scenariul să avem un candidat comun la prezidențiale sau candidat comun la primăria Timișoarei, sa avem discuții despre alianțe punctuale în teritoriu dau un exemple, despre asta este vorba”, declarat Grindeanu la finalul ședinței din PSD.

De partea cealaltă, liderii PNL au mandatat conducerea să înceapă negocierile cu PSD. În spatele ușilor închise liderul grupului PNL, Gabriel Andronache, a prezentat modificările care trebuie efectuate pentru comasarea alegerilor. Este vorba de modificarea Codului Administrativ unde trebuie eliminat prevederea care stipulează termenul în care se poate valida mandatul aleșilor locali.

Surse liberale susțin că PNL exclude cedarea candidaturii la prezidențiale către social-democrați, în schimb este dispus să cedeze primăria Capitalei și să stea la masă pentru a crea alianțe în teritoriu.

La finalul ședinței preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că în urma unei analize interne se susține varianta comasării alegerilor europarlamentare cu locale și că în următoarea perioadă va negocia cu PSD în acest sens.

Totodată, Nicolae Ciucă a anunțat că din discuţiile pe care le-a avut cu liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, partidul nu va mai susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei.

„Din analiza pe care o avem pe măsurile care ar fi trebuit îndeplinite, pe cerinţele PNL, filiala Bucureşti, din discuţiile pe care le-am avut cu Sebastian Burduja, rezultă că PNL nu va mai susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primărie(…) Vom discuta şi în filială, în detaliu, această situaţie. Nu lansăm candidatul PNL mâine”, a spus Ciucă.

Surse din ambele partide au confirmat pentru HotNews.ro că dncolo de consultările oficiale pe care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă le au cu liderii din teritoriu, decizia este luată deja, iar alegerile locale vor fi comasate cu alegerile europarlamentare și se vor desfășura în lunia iunie. Miza comasării celor două tipuri de alegeri are mai multe ramificații și face parte dintr-un scenariu mai amplu gândit de liderii politici împreună cu președintele Klaus Iohannis și validat tacit de oficialii de la Bruxelles.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1254

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *