Scandalul angajaților ONU implicați în atacul Hamas: Guterres anunță că nouă dintre ei au fost concediați

Dintre cei 12 membri ai personalului UNRWA care ar fi fost implicaţi în atacul mortal comis de Hamas pe 7 octombrie în Israel, nouă au fost concediaţi, unul a fost ucis, iar identitatea altor doi este „în curs de clarificare", a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, citat de CNN și news.ro Antonio Guterres

Dintre cei 12 membri ai personalului UNRWA care ar fi fost implicaţi în atacul mortal comis de Hamas pe 7 octombrie în Israel, nouă au fost concediaţi, unul a fost ucis, iar identitatea altor doi este „în curs de clarificare”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, citat de CNN și news.ro

Antonio Guterres, secretarul general al ONU Foto: Seth Wenig / AP / Profimedia

„Organizaţia Naţiunilor Unite ia măsuri rapide în urma acuzaţiilor extrem de grave împotriva mai multor membri ai personalului Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA)”, a declarat duminică Guterres, adăugând că organismul de supraveghere al ONU a lansat deja o anchetă şi că urmează o analiză independentă.

„Orice angajat al ONU implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală”, a mai spus secretarul general.

Guterres: Eu însumi am fost oripilat de aceste acuzaţii

Cu toate acestea, el a îndemnat ţările să continue asistenţa financiară pentru UNRWA, care sprijină 2 milioane de locuitori din Gaza care depind de acest „ajutor critic” pentru „supravieţuirea zilnică”, avertizând că finanţarea actuală a agenţiei „nu îi va permite să îndeplinească toate cerinţele pentru a-i sprijini în februarie”.

„Deşi le înţeleg îngrijorarea – eu însumi am fost oripilat de aceste acuzaţii – fac un apel ferm la guvernele care şi-au suspendat contribuţiile pentru ca, cel puţin, să garanteze continuitatea operaţiunilor UNRWA”, a declarat Guterres.

„Presupusele acte abominabile ale acestor membri ai personalului trebuie să aibă consecinţe. Dar zecile de mii de bărbaţi şi femei care lucrează pentru UNRWA, mulţi dintre ei în unele dintre cele mai periculoase situaţii pentru lucrătorii umanitari, nu trebuie să fie penalizaţi. Nevoile stringente ale populaţiilor disperate pe care le deservesc trebuie să fie satisfăcute”, a declarat el.

În urma acuzaţiilor aduse UNRWA, nouă ţări au întrerupt până în prezent finanţarea pentru principala agenţie ONU din Gaza.

Hamas a dezminţit orice colaborare între militanţii săi şi personalul ONU, susţinând că acuzaţia din partea Israelului este „neîntemeiată”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Matthew Miller, afirmase într-un comunicat că 12 suspecţi din cadrul UNRWA ar putea avea legături cu atacul organizaţiei islamiste Hamas împotriva Israelului.

Statele Unite au fost primele care au anunţat că nu mai contribuie cu fonduri la activităţile agenţiei, care are 30.000 de angajaţi şi oferă adăpost în Fâşia Gaza pentru 1,4 milioane de palestinieni din cei circa 2,3 milioane care trăiesc în teritoriul controlat de Hamas.

UNRWA, înfiinţată în 1948 pentru ajutorarea palestinienilor refugiaţi după crearea statului Israel, joacă în prezent un rol important în asistenţa umanitară, în contextul ofensivei israeliene din Gaza.

După ce Hamas a ucis în 7 octombrie 1.200 de oameni în Israel, forţele israeliene au declanşat bombardamente asupra Fâşiei Gaza şi o ofensivă terestră, operaţiuni în urma cărora şi-au pierdut viaţa peste 26.000 de palestinieni.

Sâmbătă, în Gaza se dădeau în continuare lupte sângeroase între israelieni şi Hamas, în special în sud; palestinienii care încercau să se refugieze înspre nordul teritoriului s-au confruntat cu vremea rea.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *