LIVE Război în Ucraina, ziua 702: Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc la ONU în cazul avionului rusesc doborât / Deținuții condamnați recrutați de Rusia nu mai primesc grațierile promise / Liderii UE vor să folosească „opțiunea nucleară” contra lui Viktor Orban

​Kievul și Moscova continuă să se acuze reciproc pentru prăbușirea unui avion militar rusesc în apropierea frontierei ucrainene, al cărei mister rămâne neelucidat. Rusia și Ucraina și-au menținut versiunile asupra incidentului, lansând acuzații vehemente la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU organizată joi în urma prăbușirii avionului, care, potrivit autorităților ruse, transporta 65 de prizonieri

​Kievul și Moscova continuă să se acuze reciproc pentru prăbușirea unui avion militar rusesc în apropierea frontierei ucrainene, al cărei mister rămâne neelucidat. Rusia și Ucraina și-au menținut versiunile asupra incidentului, lansând acuzații vehemente la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU organizată joi în urma prăbușirii avionului, care, potrivit autorităților ruse, transporta 65 de prizonieri ucraineni în vederea unui schimb. Un reprezentant ucrainean la ONU a respins acuzațiile Moscovei, afirmând că, dacă prezența prizonierilor la bord se confirmă, Rusia va trebui să dea socoteală pentru o „nouă încălcare a dreptului umanitar internațional”.

Elicopter rusesc de atac Ka-52 „Alligator” pregătit pentru a fi trimis în acțiune pe frontuld in UcrainaFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 702 – LIVE pe HotNews.ro:

14:43 Rafinăria petrolieră Tuapse a Rosneft din sudul Rusiei a oprit procesarea și producția de petrol în urma unui incendiu produs joi, au declarat pentru Reuters două surse din industrie familiare cu acest subiect.

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, nu a făcut niciun comentariu pe marginea situației. O sursă ucraineană a declarat joi că dronele ucrainene au lovit rafinăria de petrol de pe malul Mării Negre, în cel mai recent atac de acest fel asupra infrastructurii energetice rusești.

Imagini apărute online au arătat că incendiul a fost unul de amploare:

Ucraina l-a invitat pe Xi Jinping la summitul de pace

14:30 Comitetul de anchetă al Rusiei, responsabil cu infracțiunile grave, a afirmat joi că avionul militar de transport Il-76 doborât miercuri în regiunea Belgorod a fost lovit de o rachetă sol-aer trasă din Ucraina.

Într-o declarație postată pe Telegram, anchetatorii au transmis că, preliminar, concluzia este că aeronava Il-76 a fost lovită de o rachetă antiaeriană și că au deschis o anchetă penală în legătură cu atacul.

14:22 Ucraina l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping să participe la un „summit pentru pace” al liderilor mondiali programat în Elveția, a declarat un consilier diplomatic de top al președintelui Zelenski.

China are legături strânse cu Rusia și s-a abținut de la a critica invazia acesteia în Ucraina, dar a declarat, de asemenea, că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie respectate și s-a oferit să ajute la medierea conflictului.

Sigur că invităm China să participe la summit, la cel mai înalt nivel, la nivelul președintelui Republicii Populare Chineze”, a declarat consilierul, Ihor Zhovkva, pentru Reuters.

„Participarea Chinei va fi foarte importantă pentru noi. Lucrăm cu partea chineză. Îi implicăm pe partenerii noștri din lume, astfel încât aceștia să transmită părții chineze cât de importantă este participarea la un astfel de summit”, a adăugat el.

Liderii UE vor să folosească „opțiunea nucleară” contra lui Orban

13:44Liderii UE vor să folosească „opțiunea nucleară” pentru a-l pune la punct pe Viktor Orban.

Liderii Uniunii Europene iau în calcul așa-numita „opțiune nucleară”, suspendarea dreptului de vot a unui stat membru, dacă Ungaria va bloca la summitul de săptămâna viitoare acordul privind pachetul multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, au declarat mai multe surse europene pentru Politico.eu.

12:51 Suedia nu va negocia cu Ungaria cu privire la cererea sa de aderare la NATO, în condițiile în care Budapesta este singurul membru al Alianței care nu a ratificat-o încă, a declarat vineri premierul suedez Ulf Kristersson.

Premierii suedez și ungar se vor întâlni săptămâna viitoare la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, dar Kristersson a declarat că Suedia nu va face nicio promisiune nouă în ceea ce privește NATO.

„Nicio pretenție legată de aderarea la NATO – asta nu este pe masă”, a declarat Kristersson pentru postul suedez TV4. Cu toate acestea, el a spus că cele două țări au multe de discutat, inclusiv cooperarea în cadrul NATO, viitoarea președinție a Ungariei la UE, sprijinul acordat Ucrainei și modul de a obține cele mai mari sinergii de la forțele lor aeriene care au același program de avioane de luptă – JAS Gripen suedeze.

Pistorius a făcut apel la o „dezbatere națională serioasă” despre viitorul forțelor armate

12:07Germania a detectat o campanie dusă de Rusia pe platforma X / Franța a descoperit și ea o „manevră” în care cuvântul cheie este „mercenar”

11:41Ministrul german al apărării Boris Pistorius a făcut apel la o „dezbatere națională serioasă” despre viitorul forțelor armate ale țării, afirmând că acestea nu sunt în prezent în condiția necesară pentru a face față problemelor de securitate cu care se confruntă Europa.

11:26 O a unsprezecea persoană a murit în urma unei lovituri rusești lansate marți asupra Harkovului, un mare oraș din estul Ucrainei, a anunțat vineri procuratura regională, potrivit AFP.

„În pofida eforturilor medicilor, o femeie în vârstă de 61 de ani a murit la spital noaptea trecută”, se spune într-o postare pe Telegram. „Bilanțul morților în urma atacului cu rachete inamice (din 23 ianuarie) asupra Harkovului a ajuns acum la 11″, a adăugat procuratura.

În ultimele săptămâni, Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de creșterea numărului de lovituri asupra zonelor civile, uneori cu victime foarte numeroase, în timp ce frontul, care se întinde pe circa 1.000 de kilometri, este practic înghețat.

Deținuții condamnați recrutați de Rusia nu mai primesc grațierile promise

11:12 Retorica agresivă a lui Kim Jong Un din ultimele săptămâni a reînviat speculațiile potrivit cărora liderul nord-coreean s-ar putea pregăti de război. Dar Kim are cel puțin un motiv nou pentru a evita să se arunce într-un conflict: Economia Coreei de Nord se îmbunătățește ușor, creșterea fiind pe cale să atingă cel mai mare nivel din ultimul deceniu, scrie Bloomberg.

Vânzările de rachete balistice, obuze de artilerie și alte echipamente militare ale Phenianului pentru a susține agresiunea rusă în Ucraina oferă un impuls unei economii izolate de mult timp de sancțiunile internaționale.

În timp ce acest lucru îi poate permite lui Kim să evite conflictul cu Occidentul în anii următori, acesta reduce, de asemenea, presiunea asupra liderului în vârstă de 40 de ani de a risca acțiuni mai drastice, inclusiv un război.

10:55 Recruții din armata rusă scoși din închisori nu mai primesc nici grațieri, nici plățile integrale promise pentru că au luptat în Ucraina, au relatat publicația independentă rusă IStories și Kyiv Independent.

Deținuților, chiar și celor condamnați pentru infracțiuni violente, li s-a promis o grațiere după încheierea unui contract militar de șase luni. Cei mai mulți dintre recruții condamnați care serveau în armata rusă au fost repartizați în unitățile de asalt Storm Z, fiind efectiv folosiți drept carne de tun și suferind pierderi grele.

Situația s-a schimbat în septembrie 2023, când Storm Z a fost înlocuită cu formațiunile Storm V, potrivit BBC. Se pare că aceste noi unități au condiții diferite, deoarece contractul este semnat pentru un an în loc de șase luni și este prelungit automat.

„Conform documentelor pe care le aveți, sunteți eliberați condiționat. Totul este exact la fel ca în cazul soldaților prin contract, dar nu mai există grațiere și veți servi până la sfârșitul operațiunii militare speciale”, se spune într-un mesaj postat pe un grup online folosit de rudele condamnaților, potrivit BBC.

Rușii folosesc din ce în ce mai mult arme chimice

10:39 Cutiile negre ale avionului militar rusesc de transport Il-76 care s-a prăbușit miercuri în apropiere de granița cu Ucraina au fost livrate unui laborator special din Moscova pentru a fi analizate, a anunțat presa rusă de stat. Experții au început deja să lucreze la recuperarea datelor de zbor din cutii, au precizat acestea.

10:01 Se pare că forțele rusești folosesc din ce în ce mai mult arme chimice în Ucraina, încălcând în continuare Convenția privind interzicerea armelor chimice, la care Rusia este parte, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Purtătorul de cuvânt al centrului ucrainean de cercetare a capturilor de armament, căpitanul Andrii Rudyk, a declarat joi că forțele ruse au început să folosească grenade RG-VO cu cloroacetofenonă, un tip de gaz lacrimogen utilizat pentru controlul revoltelor, în decembrie 2023 și că oficialii ucraineni au observat 81 de cazuri în care forțele ruse au folosit grenade RG-VO în decembrie 2023.

Statul Major General ucrainean a raportat la 13 ianuarie că forțele ruse au început să folosească un nou tip de grenadă specială cu gaz care conține gaz CS (2-Clorobenzalmalononitril) la 14 decembrie și că forțele ruse au folosit arme chimice de cel puțin 51 de ori în primele două săptămâni din 2024.

Brigada rusă 810-a de infanterie navală a recunoscut anterior, în decembrie decembrie, că folosește în mod deliberat arme chimice prin lansarea de grenade K-51 cu gaz CS de la drone asupra pozițiilor ucrainene din apropierea Krynky, pe malul estic al Niprului din regiunea Herson.

Turcia se grăbește să trimită ratificarea aderării Suediei la NATO

09:39 Un tribunal din Moscova a decis vineri că reporterul Evan Gershkovici de la Wall Street Journal trebuie să rămână în arest până la 30 martie 2024.

Gershkovici a fost arestat la 29 martie 2023 în orașul Ekaterinburg din Urali, sub acuzația de spionaj, care se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. Reporterul neagă acuzațiile.

09:27 Este de așteptat ca Turcia să trimită în câteva zile la Washington instrumentul final de ratificare a aderării Suediei la NATO, după ce președintele Tayyip Erdogan a promulgat acest document, o decizie prin care Ankara speră să i deschidă calea pentru achiziționarea de avioane de luptă americane F-16.

O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat că documentul ar putea fi depus chiar vineri, marcând ultimul pas dintr-un proces care a început în 2022. Conform regulilor NATO, documentul final al procedurii – instrumentul de ratificare – trebuie să fie depus în arhivele Departamentului de Stat al SUA din Washington.

După 20 de luni de întârziere, Turcia a acționat rapid în această săptămână pentru a ratifica solicitarea suedeză, votul parlamentului venind marți, iar președintele Erdogan semnând ratificarea joi.

Acțiunea Turciei, considerată mult timp principalul obstacol în asigurarea aderării Suediei la NATO, face ca Ungaria să devină singurul aliat care nu a ratificat încă solicitarea suedeză. (Reuters)

Noua estimare a pierderilor rusești

08:20 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 990 de soldați, 8 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 15 tunuri, 20 diferite vehicule și 5 echipamente speciale.

07:58 Autoritățile din Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, au lansat joi o investigație asupra unui grup de 20 de analiști și comentatori independenți care se află în prezent în afara țării și care sunt acuzați de conspirație pentru a prelua puterea și a promova extremismul.

Ancheta vine după o serie de percheziții și rețineri de persoane, multe dintre acestea fiind și în trecut încarcerate pentru disidență politică împotriva președintelui belarus Alexander Lukașenko. Un grup pentru drepturile omului a afirmat că peste 150 de persoane au fost afectate de acțiunea poliției.

Comitetul de anchetă din Belarus a susținut că analiștii „au participat activ la dezvoltarea și punerea în aplicare a conceptului de activități distructive menite să afecteze securitatea națională”.

Zelenski: Rusia se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni

07:39 Cancelarul german Olaf Scholz a spus că scopul summitului special al Uniunii Europene de săptămâna viitoare este ca toate statele membre să fie de acord cu un ajutor financiar pentru Ucraina.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat, de asemenea, miercuri, că livrările suplimentare de arme către Ucraina vor fi un subiect de discuție în timpul summitului.

07:32 Volodimir Zelenski a cerut o clarificare deplină asupra circumstanțelor prăbușirii unui avion rusesc într-o regiune de frontieră rusă și a acuzat Moscova că „se joacă cu viețile prizonierilor de război ucraineni”.

„Este evident că rușii se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele celor dragi lor și cu emoțiile societății noastre”, a declarat Zelenski în transmisiunea sa video de seară.

Declarația vine după ce oficiali ruși au acuzat Ucraina că a doborât în mod deliberat avionul de transport militar Il-76 și au susținut că acesta transporta prizonieri de război ucraineni care urmau să ia parte la un schimb. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

——————

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *