Cum a pus Ministerul Sănătății carul înaintea boilor: a dat liber la antibiotice pentru 48 de ore fără rețetă, dar nimeni nu va verifica dacă ridici mai multe doze din farmacii

​Autoritățile au dat undă verde pentru ca românii să poată ridica din farmacii o doză „de urgență ” de antibiotic pentru 48 de ore, însă au pus carul înaintea boilor: nimeni nu poate verifica, în acest moment, dacă o persoană va ridica o singură doză de urgență dintr-o farmacie sau mai multe astfel de doze

​Autoritățile au dat undă verde pentru ca românii să poată ridica din farmacii o doză „de urgență ” de antibiotic pentru 48 de ore, însă au pus carul înaintea boilor: nimeni nu poate verifica, în acest moment, dacă o persoană va ridica o singură doză de urgență dintr-o farmacie sau mai multe astfel de doze de urgență, din mai multe farmacii. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că STS ar urma să dezvolte o platformă informatică în care să fie înregistrate CNP-urile celor care ridică doza de antibiotic fără rețetă din farmacie, însă nimeni nu știe în acest moment când va fi funcțională această platformă. În schimb, Ordinul Ministerului Sănătății deja există și ar urma să fie implementat în 60 de zile.

La farmacieFoto: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Până la eventuala dezvoltare a unei platforme informatice de înregistrare a CNP-urilor, Ministerul Sănătății se bazează doar pe buna credință a românilor – pe o declarație pe proprie răspundere pe care cei care ridică antibiotic pentru 48 de ore din farmacie vor trebui să o completeze pe loc:

„Ne bazăm pe declarația pe proprie răspundere a pacientului. Această declarație are valoare de responsabilizare a persoanei. Trebuie să înțelegem cu toții că dacă nu respect asta, nu fac rau sistemului, imi fac rău mie. Haideți să credem în cetățenii noștri din țara asta! Eu mizez pe cultura medicală și pe interesul personal al fiecăruia de a nu își face singur rău. Declarația aceasta va fi până când sistemul informatic este pus în practică. Sistemul electronic de identificare și alertare în legătură cu CNP-urile care iau prea multe antibiotice este necesar și așteptăm ca STS să îl dezvolte”, afirmă Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Farmaciile vor elibera fără rețetă doar antibiotice mai puțin susceptibile de a dezvolta rezistență antimicrobiană – Biseptol, Ampicilină sau Tetraciclină

Partea bună adusă de acest ordin, afirmă secretarul de stat Adriana Pistol, este că farmaciile nu vor elibera fără rețetă antibiotice susceptibile de a dezvolta rezistență antimicrobiană, ci doar pe cele mai puțin susceptibile: o listă de 20 de antibitice cuprinsă în anexele Ordinului.

Este vorba despre antibiotice precum Biseptol, Ampicilină sau Tetraciclină.

„Dacă este nevoie de alt tip de antibiotic, recomandăm adresarea la unitățile sanitare”, afirmă Adriana Pistol.

„Dacă vor lua Biseptol și de acolo și de dincolo (de la mai multe farmacii – n.red.), măcar vorbim despre Biseptol. Acum ce se întâmplă? Iau Augmentin și de colo și de dincolo”, adaugă secretarul de stat.

Adriana Pistol: Antibioticele fără rețetă, eliberate doar la decizia farmaciștilor, care nu au obligația să le elibereze

Antibioticele fără rețetă, în doză de urgență pentru 48 de ore, ar urma să fie eliberate doar la decizia farmaciștilor, care nu au obligația să elibereze aceste medicamente, ci doar dreptul să le elibereze, mai spune Adriana Pistol.

Ea adaugă că decizia farmacistului de a elibera antibioticul de urgență trebuie să fie luată după discuția cu pacientul, nu automat.

Sfatul Adrianei Pistol este însă ca populația să evite consumul de antibiotice, atunci când nu sunt necesare – România se află pe locul al doilea la consumul de antibiotice în Europa, după Grecia, iar în ultimii 10 ani, țara noastră s-a aflat mereu pe primele locuri pe continent la consumul de antibiotice.

Principalul scop al Ordinului Ministerului Sănătății: Monitorizarea consumului de antibiotice

Principalul scop al Ordinului Ministerului Sănătății privind antibioticele este monitorizarea consumului acestora. Secretarul de stat Pistol spune că România va avea pentru prima dată un instrument de monitorizare completă a consumului de antibiotice – până acum, era monitorizat doar consumul în baza prescripției medicale.

Farmaciștii vor avea, acum, obligația raportării antibioticelor pe care le eliberează.

Adriana Pistol mai spune că, în ciuda nemulțumirilor unora dintre farmaciști, Ordinul nu va fi retras.

Ce prevede Ordinul Ministerului Sănătății:

  • „Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
  • Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.”

Până acum, antibioticele puteau fi eliberate în farmacie doar cu rețetă de la medic. Informal, existau însă situații când farmaciștii eliberau doze de urgență pentru 2-3 zile (sau chiar pentru mai multe zile) și fără rețetă.

Foto: Dreamstime.com, Agerpres.

Citește și:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *