LIVE Război în Ucraina, ziua 699: Atac rusesc masiv, cu 41 de rachete dimineață, cel puțin cinci oameni au murit / Lavrov dă vina pe Occident pentru lipsa negocierilor de pace / Armata rusă a avut pierderi enorme luni

Serghei Lavrov a luat cuvântul la o reuniune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite convocată de Rusia și a dat vina pe Occident pentru lipsa discuțiilor de pace, susținând că Rusia a fost întotdeauna „pregătită pentru negocieri”. Lavrov a precizat, însă, că Rusia este interesată doar de negocieri care au ca rezultat înlăturarea

Serghei Lavrov a luat cuvântul la o reuniune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite convocată de Rusia și a dat vina pe Occident pentru lipsa discuțiilor de pace, susținând că Rusia a fost întotdeauna „pregătită pentru negocieri”. Lavrov a precizat, însă, că Rusia este interesată doar de negocieri care au ca rezultat înlăturarea actualului guvern ucrainean de la putere, confirmând faptul că Moscova încă urmărește în mod oficial o schimbare de regim în Ucraina. El a continuat să nege independența și suveranitatea Ucrainei, afirmând că poporul ucrainean nu are niciun interes într-un război cu Rusia și că Occidentul a împins Ucraina să continue conflictul.

Tun autopropulsat suedez Archer în acțiune pe frontul din DonețkFoto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 699 – LIVE pe HotNews.ro:

13:33 Bruxellesul va permite țărilor din estul UE, precum România și Polonia, să oprească importurile agricole din Ucraina.

Comisia Europeană analizează căi de a permite statelor membre din estul UE să restricționeze importurile de produse agricole din Ucraina, în contextul în care prelungește liberalizarea comerțului cu Kievul cu încă un an, până în iunie 2025, transmite Reuters

13:14 Forțele rusești au făcut recent un avans confirmat în zona Vuhledar, la sud-vest de orașul Donețk. Imagini geolocalizate publicate luni indică faptul că forțele rusești au avansat recent în mod marginal la nord de Mykilske (sud-est de Vuhledar).

Armata rusă a obținut recent câștiguri confirmate la sud de Avdiivka și se pare că a continuat să avanseze luni în zonă. Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele rusești au avansat recent dincolo de o secțiune a liniei de cale ferată aflate la sud de Avdiivka.

Trupele ucrainene au făcut recent progrese minore la vest de orașul Donețk. Imaginile geolocalizate publicate duminică indică faptul că forțele ucrainene au avansat recent la mina Trudovska, la sud de Krasnohorivka (vest de orașul Donețk). (Institutul pentru Studiul Războiului)

12:58 Ministerul rus al apărării a spus că a atacat dimineață cu rachete instalațiile de producție militară din Ucraina și a susținut – ca de obicei – că a lovit cu succes toate țintele vizate. Anterior ucrainenii spuseseră că a doborât 21 dintre cele 41 de rachete lansate și că nu toate rachetele care nu au fost doborâte nu și-au atins țintele.

Loviturile au fost efectuate cu rachete lansate din aer și de la sol împotriva întreprinderilor care produc rachete, explozibili și muniții, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Turcia aprobă aderarea Suediei la NATO

12:36 Parlamentul turc este pe cale marți să aprobe marți cererea de aderare a Suediei la NATO, eliminând cel mai mare obstacol rămas în calea extinderii alianței militare occidentale

11:30Viktor Orban l-a chemat pe Ulf Kristersson la Budapesta să negocieze aderarea Suediei la NATO în timp ce Turcia se pregătește s-o aprobe

11:06 „Războiul din Ucraina a devenit o bătălie a munițiilor”: Jens Stoltenberg a anunțat că NATO cumpără o cantitate enormă de obuze.

NATO a semnat un contract în valoare de 1,1 miliarde de euro pentru obuze de artilerie de 155 mm, a anunțat marți Alianța, o parte din proiectile urmând să fie furnizate Ucrainei, după ce aceasta s-a plâns că lipsa de muniție îi împiedică eforturile de război.

10:47VIDEO O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că forțele armate ruse au creat încă o armă încropită din două sisteme de armament care nu au nicio legătură unul cu celălalt, formând un veritabil „Frankenstein”.

Atac rusesc masiv, cu 41 de rachete dimineață, cel puțin cinci oameni au murit

10:11 Cel puțin cinci oameni au murit și 40 răniți după atacul masiv cu rachete de dimineață, a spus serviciul de urgență ucrainean, potrivit Kyiv Independent.

10:02 Atacul rusesc de dimineață a fost unul combinat, în care au fost folosite 41 de rachete de croazieră, balistice, aeriene și antiaeriene ghidate, au anunțat forțele aeriene ucrainene. A fost vorba de:

  • 4 rachete antiaeriene ghidate S-300/S-400 lansate din regiunea Belgorod în direcția regiunii Harkov;
  • 15 rachete de croazieră X-101/X-555/X-55 de trase de șase bombardiere strategice Tu-95MS (zona de lansare – Engels, Rusia)
  • 8 rachete X-22 de pe bombardierele Tu-22M3 din regiunile Briansk și Orel în direcția regiunilor Harkov și Sumîi;
  • 12 rachete balistice Iskander-M (zona de lansare – regiunile Belgorod și Voronej)
  • 2 rachete teleghidate X-59 de pe două avioane Su-34 (zona de lansare – regiunea Belgorod – Federația Rusă).

Potrivit sursei citate, au fost distruse:

  • 15 rachete de croazieră X-101/X-555/X-55;
  • 5 rachete balistice Iskander-M
  • o rachetă ghidată X-59.

„Este important de menționat că nu toate rachetele inamice care au atacat prin traiectorie balistică și-au atins țintele”, au adăugat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

09:46 Cel puțin două persoane au fost ucise în atacul masiv cu rachete rusești asupra Ucrainei de marți dimineață, potrivit declarațiilor oficiale. Guvernatorii din Dnipropetrovsk și Harkov au anunțat fiecare că o persoană a murit în regiunile lor.

Mai multe persoane au fost rănite în Kiev și Harkov, unde au fost avariate clădiri rezidențiale și o conductă de gaz.

Șapte persoane au fost rănite în cartierele Solomianskyi și Sviatoshynskyi din capitală, a spus primarul acesteia, Vitali Klitschko, pe Telegram, adăugând că mai multe apartamente au fost cuprinse de incendii în urma atacului. (Reuters)

09:17 În condițiile în care în curând se vor împlini doi ani de la începutul invaziei ruse, documentarul „20 de zile în Mariupol”, care va fi difuzat în curând în Franța, spune povestea distrugerii și agoniei din marele oraș ucrainean, o coborâre în iad filmată de jurnalistul ucrainean al Associated Press Mstyslav Chernov.

Filmul, care a câștigat premiul publicului la festivalul Sundance 2023 și a fost preselectat pentru premiile Oscar la categoria documentar, va fi difuzat în Franța la 24 februarie.

„Războaiele încep cu o tăcere”, a remarcat regizorul în „prima zi” a invaziei rusești din 2022, în timp ce intra cu mașina în Marioupol împreună cu colegul său, Evgeniy Maloletka, fotograf AP. Cei doi jurnaliști ucraineni știau că marele port strategic din sudul Ucrainei va fi una dintre primele ținte ale Moscovei. Cernov a filmat ultimele imagini ale unui oraș încă „normal”, ale unei lumi care urma să înceteze curând să mai existe.

Armata rusă a avut pierderi enorme luni

09:09 Guvernul rus a propus marți prelungirea până la sfârșitul anului a controalelor de capital care obligă exportatorii să convertească în ruble veniturile în valută străină, a anunțat executivul de la Moscova pe aplicația de mesagerie Telegram.

Măsurile, ordonate de președintele Vladimir Putin printr-un decret din octombrie, au fost eficiente, a afirmat guvernul. Aceste controale de capital ar trebui să expire în aprilie, potrivit Reuters.

08:58 Ucrainenii spun că armata rusă a avut pierderi enorme ieri: 960 de soldați, 22 de tancuri, 59 de alte blindate de luptă, 51 de tunuri, 65 diferite vehicule, 12 echipamente speciale și 2 lansatoare multiple de rachete.

Rusia a atacat Kievul și Harkovul cu rachete dimineață

07:56 „Explozii puternice, casa noastră … este zguduită”, a scris deputata Iryna Geraschenko pe Telegram, potrivit Reuters, care adaugă că și alte persoane au auzit serii de explozii în Kiev și în jurul acestuia.

Șeful administrației militare din oraș a spus că mai multe mașini au luat foc în districtul Sviatoshyn din Kiev, la vest de centrul capitalei. Un clip apărut online arată cum resturile unei rachete doborâte cad în oraș.

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a declarat, de asemenea că forțele Moscovei au vizat și orașul său. „Atacă din nou Harkovul – au avut loc deja mai multe explozii”, a spus el.

07:32 Rusia a lansat un atac cu rachete asupra Kievului și a regiunii din jurul capitalei, a declarat marți un oficial militar ucrainean. „Apărarea antiaeriană a intrat în acțiune în Kiev”, a scris pe Telegram Serhiy Popko, șeful administrației militare din oraș.

Administrația militară din regiunea Kievului a anunțat și ea că sistemele de apărare aeriană au acționat pentru a respinge atacul rusesc cu rachete.

07:07 Opozantul rus Aleksei Navalnîi, care se află în detenţie, s-a plâns că a fost otrăvit, agresat şi privat de îngrijiri medicale adecvate, iar luni a dezvăluit că se confruntă cu o nouă provocare: este forţat să asculte un celebru cântăreţ de muzică pop pro-Putin, la ora 05:00 în fiecare dimineaţă

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

——————

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *