Alegeri primare republicane, marţi, în New Hampshire. Scrutin crucial pentru viitorul cursei prezidenţiale. Ce ar însemna o victorie pentru Trump? Dar pentru Haley?

​Alegerile primare republicane de marţi din New Hampshire, deşi doar al doilea scrutin de pe calendarul electoral al Partidului Republican pentru desemnarea candidatului la prezidenţialele din noiembrie, nu duc lipsă de suspans. În timp ce va oferi o oportunitate pentru favoritul Donald Trump de a demonstra că poate fi de neoprit în marşul său către

​Alegerile primare republicane de marţi din New Hampshire, deşi doar al doilea scrutin de pe calendarul electoral al Partidului Republican pentru desemnarea candidatului la prezidenţialele din noiembrie, nu duc lipsă de suspans. În timp ce va oferi o oportunitate pentru favoritul Donald Trump de a demonstra că poate fi de neoprit în marşul său către nominalizarea republicană, îi poate da, de asemenea, contracandidatei Nikki Haley o şansă de a arăta că Trump poate fi vulnerabil, scrie Reuters.

Donald Trump si Nikki HaleyFoto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / Profimedia

Este de aşteptat ca disputa dintre Trump şi Haley să fie mai strânsă decât rezultatul de săptămâna trecută din Iowa. Trump a învins-o pe Haley, care a fost ambasadorul său la Naţiunile Unite, şi pe celălalt rival rămas, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, cu 30 de puncte procentuale în cadrul caucusurilor (adunări electorale) din acest stat.

Însă DeSantis s-a retras din cursă duminică, oferindu-i lui Haley competiţia primară între doar două persoane pe care o căuta de mult timp.

Mizele pentru Donald Trump

Fostul preşedinte a ţinut mitinguri în New Hampshire aproape în fiecare zi în perioada premergătoare alegerilor primare, un ritm agitat pentru un candidat care de obicei preferă să-şi aleagă el locurile. Dar există un motiv simplu pentru care Trump îşi dorea acest lucru foarte mult. Trump şi consilierii săi vor să o convingă pe Haley, pe alegătorii şi donatorii ei, precum şi mass-media care acoperă campania că această cursă s-a încheiat şi că Trump va fi candidatul unic.

Dacă o învinge pe Haley cu o marjă semnificativă, Trump poate considera că a parcurs deja lungul drum spre obţinerea nominalizării.

În schimb, tabăra Trump este conştientă că un rezultat strâns ar trimite semnalul opus – că o parte însemnată a electoratului republican încă mai caută pe altcineva.

Haley ar obţine un impuls vital până la alegerilor primare de luna viitoare din statul său natal, Carolina de Sud, unde a şi fost guvernatoare. Banii ar continua probabil să curgă pentru a-i menţine în viaţă candidatura.

Acesta este scenariul cel mai rău pentru Trump, dar el ar rămâne favorit la nominalizare pentru a-l înfrunta pe preşedintele democrat Joe Biden în noiembrie, indiferent de situaţie.

Mizele pentru Nikki Haley

O victorie a lui Haley în New Hampshire ar echivala cu un cutremur politic. Ar fi o răsturnare de situaţie care ar şterge aura de inevitabilitate pe care Trump o poartă de luni de zile şi ar energiza forţele anti-Trump din partid, scrie News.ro, citând Reuters. Haley ar putea apoi să se îndrepte spre Carolina de Sud ca o alternativă viabilă la Trump, cu argumentul că ea reprezintă viitorul partidului şi el trecutul. Bătălia ar fi strânsă şi rezultatul final incert.

O clasare la limită pe locul doi a lui Haley nu ar realiza acelaşi lucru, dar i-ar permite totuşi să susţină că votul anti-Trump ar trebui să se coaguleze în jurul ei – mai ales acum că DeSantis a ieşit din cursă.

Sondajele au arătat că susţinătorii lui DeSantis sunt mai dispuşi să îi acorde sprijinul lui Trump mai degrabă decât lui Haley. Dar ieşirea lui DeSantis îi oferă lui Haley oportunitatea de a-i urmări pe alegătorii săi care vor să întoarcă pagina de la Trump şi să instaleze o nouă generaţie de lideri. Rămâne de văzut dacă o prezenţă puternică în New Hampshire ar ajuta-o în cele din urmă să concureze cu Trump în Carolina de Sud şi pe parcurs, dar ea ar avea un motiv legitim pentru a rămâne în luptă.

O victorie convingătoare a lui Trump ar fi devastatoare pentru Haley, răpindu-i orice pretenţie de viabilitate. Aceasta ar arăta că sprijinul lui Trump este atât de larg în întregul partid, încât ar exista puţine speranţe de a-l mai deraia, notează Reuters, conform News.ro.

Evenimente cheie ale alegerilor prezidențiale americane în 2024

 • 15 ianuarie: Republicanii din Iowa organizează alegerile interne pentru nominalizarea candidatului la nivel de stat, proces cunoscut sub numele de caucus, acesta fiind primul din ciclul electoral 2024. Caucus-urile sunt întâlniri private organizate la nivel de comitat, circumscripţie sau district, unde participanţii se împart în grupuri în funcţie de candidatul pe care îl susţin, determinând numărul de delegaţi pe care îl primeşte fiecare candidat.

Democraţii din Iowa, separat, îşi aleg candidatul exclusiv prin vot prin corespondenţă şi vor face publice rezultatele pe 5 martie, de Super Tuesday.

 • 18 ianuarie: ABC News şi WMUR-TV găzduiesc o dezbatere pentru alegerile primare republicane în Manchester, New Hampshire. Primii trei candidaţi de la adunările electorale din Iowa vor fi invitaţi să participe alături de orice alt aspirant care atinge un prag de 10% în sondaje.
 • 21 ianuarie: CNN găzduieşte o dezbatere prezidenţială republicană în Goffstown, New Hampshire. Calificarea va depinde de atingerea a cel puţin 10% în sondaje, alături de alte criterii.
 • 23 ianuarie: Este data stabilită de New Hampshire pentru primele sale alegeri primare din ţară, o competiţie organizată de guvernele locale şi de stat în care participanţii votează pentru candidatul preferat printr-un vot secret.

Comitetul Naţional Democrat dorea ca statul să organizeze alegerile primare pe 6 februarie, după Carolina de Sud, care ar fi trebuit să fie prima în calendarul alegerilor primare democrate din 2024. Dar democraţii din New Hampshire au spus că vor să păstreze tradiţia de a fi primii, ceea ce a determinat campania lui Biden să anunţe în octombrie că numele său nu va fi pe buletinul de vot în acest stat.

 • 31 ianuarie: Termenul limită de depunere a declaraţiilor de sfârşit de an 2023 de către Comisia Electorală Federală pentru candidaţii care trebuie să declare banii pe care i-au strâns şi cheltuit.
 • 3 februarie: Primarele prezidenţiale democrate din Carolina de Sud.
 • 6 februarie: Primarele democrate din Nevada.
 • 6 februarie: Nikki Haley îşi depune candidatura pentru a participa la alegerile primare din statul Nevada, cu două zile înaintea caucusurilor Partidului Republican din acest stat.
 • 8 februarie: Caucusurile republicanilor din Nevada.
 • 24 februarie: Primarele republicane din Carolina de Sud.
 • 27 februarie: Democraţii şi republicanii votează în alegerile primare organizate de statul Michigan, care au fost devansate de statul controlat de democraţi, cu opoziţia republicanilor. În schimb, republicanii îşi vor alege majoritatea delegaţilor în cadrul unor adunări electorale în martie.
 • 2 martie: Republicanii din Michigan îşi aleg majoritatea delegaţilor în timpul unor adunări electorale organizate de partid.
 • 5 martie: Cunoscută sub numele de Super Marţi, aceasta este cea mai importantă zi a primarelor şi ajută adesea la reducerea numărului de candidaţi. Ambele partide organizează alegeri în Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont şi Virginia. Democraţii din Utah vor vota, de asemenea, în cadrul alegerilor primare, în timp ce republicanii organizează adunările electorale în acest stat. Republicanii din Alaska votează în alegerile lor primare.
 • 12 martie: Au loc alegeri primare în statele Georgia, Mississippi şi Washington. Republicanii din Hawaii organizează caucus-uri.
 • 19 martie: Au loc alegeri primare în Arizona, Florida, Illinois, Kansas şi Ohio.
 • 4 iunie: Ultimele state care îşi organizează alegerile primare prezidenţiale sunt programate să o facă la această dată. Unele state nu şi-au stabilit încă datele primarelor sau ale caucus-urilor.
 • 15-18 iulie: Convenţie naţională republicană în Milwaukee, Wisconsin, unde partidul îşi alege oficial candidatul.
 • 19-22 august: Convenţia Naţională Democrată de la Chicago, unde partidul îşi alege oficial candidatul.
 • 16 septembrie: Data stabilită de Comisia pentru dezbateri prezidenţiale pentru desfăşurarea primei dezbateri prezidenţiale. Aceasta va avea loc la Texas State University din San Marcos, Texas.
 • 25 septembrie: Data stabilită pentru singura dezbatere pentru vicepreşedinţi, care va avea loc la Lafayette College din Easton, Pennsylvania.
 • 1 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a doua dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Virginia State University din Petersburg, Virginia.
 • 9 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a treia şi ultima dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Universitatea din Utah, în Salt Lake City, Utah.
 • 5 noiembrie: Ziua alegerilor
 • Ar putea dura câteva zile până când se va cunoaşte rezultatul alegerilor, mai ales dacă acestea sunt strânse şi dacă voturile prin corespondenţă sunt un factor important.

Învestirea președintelui nou-ales abia în ianuarie 2025

 • 6 ianuarie: Vicepreşedintele prezidează numărarea voturilor din Colegiul Electoral în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, anunţă rezultatele şi declară cine a fost ales.

Înaintea numărătorii din 6 ianuarie 2021, fostul preşedinte Trump l-a criticat pe vicepreşedintele său, Mike Pence, pentru că a refuzat să încerce să împiedice Congresul să certifice victoria lui Biden. În acea zi, Capitoliul SUA a fost atacat de protestatari, iar unii oameni au scandat “spânzuraţi-l pe Mike Pence” în timp ce încercau să oprească numărătoarea. Ulterior, ambele camere ale Congresului şi-au reluat activitatea şi au certificat victoria lui Biden.

De atunci, Congresul a adoptat Legea de reformă a numărătorii electorale din 2022, care necesită aprobarea a o cincime din Camera Reprezentanţilor şi Senat pentru a lua în considerare o contestare a rezultatelor unui stat – o barieră mult mai înaltă decât cea existentă anterior, când orice deputat din fiecare cameră putea declanşa o contestaţie.

 • 20 ianuarie: Are loc învestirea câştigătorului alegerilor şi a vicepreşedintelui acestora. În cadrul acestei ceremonii, învingătorul depune oficial jurământul şi intră în funcţie.
Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1184

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *