Un incident șocant a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, când un pasager al avionului Tarom de pe cursa Bruxelles – Otopeni a devenit recalcitrant în timpul zborului și a scos o lamă, iar apoi și-a tăiat venele.
Aeronavă TaromFoto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Digi24 a obținut imaginile cu momentul în care individul a fost imobilizat de către polițiști la bordul avionului.
Bărbatul a avut un limbaj licențios și față de polițiști, după ce a fost prins.
„Nu, că nu se întâmplă, mă doare osul. Deschideți trapa aia oleacă. De ce te apeși așa, măi? Ce ți-am făcut, măi? Ia genunchiul ăla de pe cotul meu? Ia genunchiul ăla, nu mai fi violent!”, mai spune bărbatul după ce a fost prins de agenți.
Bărbatului are 46 de ani și era cunoscut cu afecțiuni psihice.
După ce a fost prins, a primit îngrijiri medicale, apoi el a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul Obregia, unde este și acum sub supraveghere medicală.
Polițiștii au deschis un dosar penal pentru port sau folosire de obiecte periculoase.
La bordul avionului se aflau 200 de pasageri, iar printre pasageri se numărau și Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, Raed Arafat, șeful DSU, și europarlamentarul Rovana Plumb, potrivit Gândul.
La scurt timp după ce aeronava a decolat de la Bruxelles, un pasager român de la clasa „Economic” a început să se certe cu însoțitorii de bord.
„TAROM apelează la Codul Aerian al României care încadrează ca faptă penală incidentul provocat de pasagerul îmbarcat pe cursa TAROM RO 374 Bruxelles- Otopeni. După ce a trecut de controlul de securitate de pe aeroportul din Bruxelles, pasagerul a avut un comportament agresiv verbal şi o atitudine nepotrivită, situaţie care a atras avertismentul final (Final Warning) din partea personalului navigant TAROM, conform procedurilor de zbor”, a transmis, joi, TAROM, într-un comunicat de presă.
Compania a explicat faptul că, pentru protecţia pasagerilor, s-a asigurat debarcarea acestora pe uşa din spate a aeronavei şi izolarea locului incidentului, pentru a face loc inclusiv echipei medicale, în vederea acordării asistenţei de specialitate pasagerului, internat acum în spital pentru recuperare.
„Pe tot parcursul zborului, cât şi la momentul aterizare şi debarcare, prioritatea echipei TAROM a fost siguranţa pasagerilor”, a mai transmis Tarom.
Potrivit companiei, pentru siguranţa pasagerilor, comandantul, împreună cu echipajul, au luat în calcul inclusiv aterizarea pe aeroporturi de proximitate faţă de ruta de zbor, altele decât cel de destinaţie.
„Persoana respectivă, încă de la check-in Bruxelles – spuneau pasagerii – a arătat un comportament modificat față de un comportamentul unui om normal. Nu a fost o situație în care autoritățile de acolo să-l poată opri. În timpul zborului, s-a arătat nemulțumit, văzând, probabil, și cine este pe la clasa «Business», personalitățile respective, având și modificări la nivel psihologic. S-a arătat într-o formă cu o ușoară nervozitate, un ușor derapaj de la un comportament normal în timpul zborului”, a declarat pentru Gândul, Dan Mariniță, instructorul de securitate al TAROM.
Potrivit acestuia, când bărbatul a văzut forțele de ordine, a revenit la clasa Business și s-a automutilat.
Conform unor surse citate de Gândul, bărbatul ar fi apelat la acest gest extrem pentru a ajunge la un spital, de unde voia să încerce să fugă.