LIVE Război în Ucraina, ziua 696: Centrala nucleară Zaporojie a fost minată din nou / Moscova va confisca bunurilor celor care „discreditează” armata / Marea Britanie confirmă forțele ucrainene au doborât un avion de spionaj rusesc A-50

​Al treilea cel mai mare depozit de petrol din Rusia a fost în flăcări vineri, după un atac cu drone ucrainene, în timp ce ajutorul SUA pentru Kiev rămâne blocat în Congres. Război în Ucraina. Soldat ucrainean în regiunea Donețk Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia Toate informațiile despre războiul din Ucraina -

​Al treilea cel mai mare depozit de petrol din Rusia a fost în flăcări vineri, după un atac cu drone ucrainene, în timp ce ajutorul SUA pentru Kiev rămâne blocat în Congres.

Război în Ucraina. Soldat ucrainean în regiunea DonețkFoto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 696 – LIVE pe HotNews.ro:

11:19Parlamentarii ruși au pregătit un proiect de lege care permite confiscarea banilor și a proprietăților persoanelor care răspândesc „informații false în mod deliberat” despre forțele armate ale țării, a declarat sâmbătă un membru important al parlamentului, informează Reuters.

10:49Fostul premier britanic Boris Johnson îl susţine pe Donald Trump înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, afirmând că revenirea acestuia la Casa Albă ar putea fi „exact ceea ce lumea are nevoie”, relatează The Guardian.

În ediatorialul său săptămânal din Daily Mail, fostul premier a susţinut că, dacă Trump sprijină Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, revenirea sa la putere „poate fi o mare victorie pentru lume”, conform News.ro

10:27Microsoft a declarat vineri că un grup sponsorizat de un stat rus a pătruns în sistemele sale corporative pe 12 ianuarie și a furat unele e-mailuri și documente din conturile angajaților săi, potrivit Reuters.

09:42Forțele ruse au lansat șapte drone kamikaze împotriva Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă, dintre care patru au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, potrivit armatei ucranene.

În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat cel puțin o rachetă și 23 de lovituri aeriene, trăgând totodată de 59 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate.

Avdiivka, Orlivka și Novomykhailivka din regiunea Donețk au fost vizate de lovituri aeriene, în timp ce peste 110 așezări din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipro, Herson și Nikolaev au fost supuse tirurilor de artilerie.

În direcția Lîman, trupele ucrainene au respins 10 atacuri rusești în apropiere de Ternî, Yampolivka, Verkhniokamianske din regiunea Donețk și alte 15 atacuri în zonele forestiere Serebryanske și Bilohorivka din regiunea Lugansk.

În sectorul Bahmut, forțele ucrainene au respins patru atacuri rusești în apropiere de Ivanivske, Andriivka și Klishchiivka în regiunea Donețk, mai susține Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

09:00În jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie au fost plantate din nou mine, a anunţat vineri seara Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), notează AFP.

În mâinile forţelor Moscovei din martie 2022, centrala electrică, cea mai mare din Europa, a fost lovită de mai multe ori de întreruperi de curent legate de lupte, iar armata rusă acuză în mod regulat Ucraina că ameninţă centrala.

„De-a lungul perimetrului ZNPP (acronim în engleză pentru centrala nucleară Zaporojie) au fost amplasate din nou mine”, a indicat într-un comunicat AIEA, cu sediul la Viena.

Minele au fost îndepărtate în noiembrie, dar au fost plantate din nou, ceea ce este „incompatibil cu cerinţele de securitate ale AIEA”, potrivit textului.

Acestea se află „într-o zonă (…) interzisă angajaţilor care fac să funcţioneze centrala”, între gardurile interioare şi exterioare ale instalaţiei, potrivit AIEA.

Agenţia încă nu are acces la mai multe zone ale centralei, s-a plâns AIEA. Moscova a invocat motive de securitate la începutul lunii pentru a limita acest acces.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

——————

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *