Premiul de 30.000 de euro primit de Maia Sandu la Timișoara, contestat la Chișinău. Președinția cere clarificări Centrului Anticorupție

Preşedinţia Republicii Moldova a cerut clarificări Centrului Naţional Anticorupţie în legătură cu premiul de 30.000 de euro primit de Maia Sandu la Timişoara, după ce o deputată a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), partidul de guvernământ, a atras atenția că legislaţia nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de cadou, relatează NewsMaker. Maia

Preşedinţia Republicii Moldova a cerut clarificări Centrului Naţional Anticorupţie în legătură cu premiul de 30.000 de euro primit de Maia Sandu la Timişoara, după ce o deputată a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), partidul de guvernământ, a atras atenția că legislaţia nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de cadou, relatează NewsMaker.

Maia Sandu, premiul Timisoara pentru Valori EuropeneFoto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

În 13 ianuarie, Maia Sandu a primit premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, care este însoţit de o recompensă de 30.000 de euro.

Deputata PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate) Olesea Stamate, preşedintă a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlament, a declarat miercuri, la emisiunea Rezoomat la Rlive TV, că legislaţia Republicii Moldova nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de premiu.

„Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se încadrează în noţiunea de cadouri”

Ca urmare, Administraţia prezidenţială s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) și a cerut clarificări cu privire la premiul de 30.000 euro pe care Maia Sandu l-a primit din partea municipiului Timişoara din România, a declarat pentru NewsMaker purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei, Irina Gotisan-Sotnic, conform News.ro.

Ea a precizat că, din punctul de vedere al instituţiei, astfel de premii nu reprezintă un cadou:

  • „Premiile internaţionale oferite pentru progresele Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru eforturile Preşedintei Republicii Moldova, constituie o recunoaştere a realizărilor tuturor cetăţenilor şi adeziunii faţă de valorile democraţiei şi libertăţii.
  • Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se încadrează în noţiunea de cadouri, prevăzută în legislaţia naţională.
  • Pentru a clarifica orice suspiciune, instituţia prezidenţială a făcut un demers către CNA ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislaţia tratează astfel de situaţii”.

Purtătoarea de cuvânt a Președinției a subliniat că Maia Sandu nu a primit deocamdată premiul în bani.

  • „În momentul în care va fi clar dacă legea permite recepţionarea acestuia, instituţia prezidenţială va acţiona transparent şi va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse”, a precizat Irina Gotisan-Sotnic.

Primarul USR Dominic Fritz i-a înmânat, sâmbătă, preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, premiul „Timişoara pentru Valori Europene”. Premiul înfiinţat de municipiul Timişoara „onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care, cu determinare, curaj şi creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene”.

  • „Am fost onorată să primesc astăzi premiul „Timişoara pentru Valori Europene”. Premiul este o apreciere pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova care îşi apără dreptul de a trăi în libertate, pace şi democraţie.
  • Ţin să-i mulţumesc domnului primar Dominic Fritz pentru invitaţie şi juriului, format din personalităţi marcante din România, inclusiv din Timişoara, pentru această distincţie.
  • O primesc ca pe un vot de încredere în capacitatea Republicii Moldova şi a cetăţenilor săi de a duce până la capăt lupta pentru libertate – o luptă dreaptă, legitimă şi necesară pentru viitorul nostru european şi pentru pace”, a scris Maia Sandu pe Facebook unde a postat și mai multe fotografii de la eveniment.
Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *