Escaladare periculoasă: Pakistanul a lovit ținte din interiorul Iranului după atacurile ordonate de Teheran pe teritoriul pakistanez

Pakistanul a efectuat joi lovituri pe teritoriul Iranului contra unor luptători separatiști, a declarat ministerul pakistanez de externe, atacul venind la două zile după ce Teheranul a anunțat că a atacat baze ale unor militanți afiliați Israelului aflate pe teritoriul pakistanez, transmite Reuters. Avion pakistanez de luptă JF17 Thunder Foto: Jahanzaib Naiyyer | Dreamstime.com Tensiunile

Pakistanul a efectuat joi lovituri pe teritoriul Iranului contra unor luptători separatiști, a declarat ministerul pakistanez de externe, atacul venind la două zile după ce Teheranul a anunțat că a atacat baze ale unor militanți afiliați Israelului aflate pe teritoriul pakistanez, transmite Reuters.

Avion pakistanez de luptă JF17 ThunderFoto: Jahanzaib Naiyyer | Dreamstime.com

Tensiunile dintre Iran și Pakistan adâncesc îngrijorările legate de instabilitatea din Orientul Mijlociu de când a început războiul dintre Israel și Hamas, iar aliații Iranului au intrat, de asemenea, în luptă din Liban, Siria, Irak și Yemen.

Premierul interimar pakistanez Anwaar-ul-haq Kakar își va întrerupe participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos și se va întoarce acasă, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Pakistanul a lovit ținte din interiorul Iranului

Presa iraniană a scris că mai multe rachete au lovit un sat din provincia Sistan-Baluchistan, care se învecinează cu Pakistanul, ucigând trei femei și patru copii, toți ne-iranieni.

„Un număr de teroriști au fost uciși în timpul operațiunii bazate pe informații”, a transmis ministerul pakistanez într-un comunicat, spunând că a fost vorba de o „serie de lovituri militare de precizie extrem de coordonate și orientate în mod specific împotriva ascunzătorilor teroriștilor”.

„Pakistanul respectă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Islamice Iran. Singurul obiectiv al actului de astăzi a fost urmărirea propriei securități și a intereselor naționale ale Pakistanului, care sunt primordiale și nu pot fi compromise”, se mai spune în comunicat.

O sursă din serviciile de informații pakistaneze a declarat pentru Reuters că loviturile au fost efectuate de avioane militare: „Forțele noastre au efectuat lovituri pentru a viza militanții Baloch din interiorul Iranului”.

„Militanții vizați aparțin BLF”, a adăugat el, referindu-se la Frontul de Eliberare a Balochistanului, care urmărește obținerea independenței pentru provincia pakistaneză Balochistan.

Iranul a spus marți că a vizat baze militante legate de Israel în interiorul Pakistanului. Pakistanul a afirmat că au fost loviți civili și că doi copii au fost uciși, avertizând asupra consecințelor pentru care Teheranul va fi responsabil.

Pakistanul și-a rechemat miercuri ambasadorul din Iran.

Pakistanul și Iranul au avut în trecut relații dificile, dar atacurile sunt cea mai importantă intruziune transfrontalieră din ultimii ani.

Foto articol: ©Jahanzaib Naiyyer|Dreamstime.com

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *