LIVE: Război în Ucraina, ziua 691: Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra orașului rusesc Kursk / Kievul se pregătește să anunțe „vești bune” / Zelenski participă la Forumul Economic Mondial de la Davos

Ucraina a avansat cu formula sa de pace pentru a pune capăt celor aproape doi ani de război cu Rusia, la o întâlnire a consilierilor de securitate națională din întreaga lume, duminică, la Davos. Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a postat fotografii de la deschiderea reuniunii și a salutat un „semn bun"

Ucraina a avansat cu formula sa de pace pentru a pune capăt celor aproape doi ani de război cu Rusia, la o întâlnire a consilierilor de securitate națională din întreaga lume, duminică, la Davos. Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a postat fotografii de la deschiderea reuniunii și a salutat un „semn bun” că numărul de participanți la o serie de conferințe privind formula de pace a lui Zelenski este în creștere. Președintele Volodimir Zelenski se va deplasa luni în Elveția, a anunțat biroul său, în timp ce Ucraina încearcă să se asigure de un sprijin stabil din partea aliaților.

Soldați ucraineni pe linia frontului din HarkovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 691 – LIVE pe HotNews.ro:

08:23Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra orașului rusesc Kursk

Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus luni dimineața devreme trei rachete Tochka-U lansate de Ucraina deasupra regiunii Kursk din sud-vestul Rusiei, a anunțat Ministerul rus al Apărării pe canalul său de Telegram, conform Reuters.

Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube sau răniți în urma atacului.

Racheta Tochka-U, denumită de NATO Scarab B, este o rachetă balistică tactică cu rază scurtă de acțiune.

07:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita Elveţia începând de luni, au anunţat duminică serviciile sale, într-un moment în care Ucraina încearcă să-şi asigure un sprijin fiabil din partea aliaţilor săi, la aproape doi ani de la invazia rusă, relatează AFP.

„Preşedintele Zelenski îşi va începe vizita în Confederaţia Elveţiană la 15 ianuarie”, a declarat preşedinţia ucraineană, precizând că acesta urmează “să aibă întrevederi cu preşedinţii ambelor camere ale parlamentului, lideri de partide, precum şi cu preşedintele elveţian”. Zelenski va participa, de asemenea, la Forumul Economic Mondial de la Davos, conform Agerpres.

Preşedintele ucrainean, care s-a adresat în trecut liderilor prezenţi la această reuniune anuală prin videoconferinţă, va ţine un “discurs special” cu această ocazie.

Conflictele din Ucraina şi Fâşia Gaza ar urma să domine forumul de la Davos, care se deschide luni.

00:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de duminică seară că Kievul se pregătește să anunțe „vești bune” în ce privește sistemele de apărare aeriană. El nu a detaliat, dar a făcut probabil aluzie la faptul că Ucraina va primi mai multe sisteme de apărare aeriană în viitorul apropiat, potrivit Kyiv Independent.

Zelenski a vorbit de asemenea despre producția de apărare din Ucraina, confirmând acordurile pentru producția comună de arme și muniții, inclusiv drone. El a subliniat că Ucraina își crește producția de muniție de artilerie în fiecare lună.

„Primele două săptămâni ale acestui an au oferit deja Ucrainei forță și oportunități. Există noi pachete de sprijin pentru soldații noștri”, a spus Zelenski în discursul nocturn către ucraineni.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

——————

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *