Celebru poet rus, critic al Kremlinului, a murit după ce a fost lovit de o mașină / Cine a fost Lev Rubinstein, cel care submina formele artei sovietice

Lev Rubinstein, un poet rus cunoscut pentru lucrările sale de artă conceptuală care subminează formele tradiționale ale epocii sovietice, a murit duminică, a anunțat fiica sa, Maria, potrivit Reuters și AFP Poetul Lev Rubinstein în 2014, înainte să dea declarații anchetatorilor despre criticile sale la adresa Kremlinului Foto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia Images

Lev Rubinstein, un poet rus cunoscut pentru lucrările sale de artă conceptuală care subminează formele tradiționale ale epocii sovietice, a murit duminică, a anunțat fiica sa, Maria, potrivit Reuters și AFP

Poetul Lev Rubinstein în 2014, înainte să dea declarații anchetatorilor despre criticile sale la adresa KremlinuluiFoto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia Images

„Tatăl meu, Lev Rubinstein, a murit astăzi”, a scris ea pe blogul personal.

Rubinstein, care avea 76 de ani, a fost lovit de o mașină la Moscova pe 8 ianuarie și a petrecut câteva zile în comă înainte de a muri din cauza rănilor.

Departamentul pentru transporturi din Moscova a afirmat într-un comunicat că șoferul nu a încetinit înainte de o trecere de pietoni și l-a călcat pe poet, adăugând că, potrivit informațiilor preliminare, proprietarul mașinii a încălcat de 19 ori regulile de circulație în ultimele 12 luni.

Rubinstein și-a început cariera literară în anii ’60 și a devenit cunoscut ca fondator și lider al școlii conceptualiste de artiști și poeți din Moscova.

În ultimii ani, el a fost un apărător al greu-încercatei opoziții rusești. Lev Rubinstein a făcut declarații publice împotriva represiunii desfășurate de către Kremlin împotriva comunității LGBT și, din 2014, a intervențiilor sale militare în Ucraina.

Cine a fost Lev Rubinstein

Născut la Moscova în 1947 și format ca bibliotecar, Lev Rubinstein a fost una dintre figurile scenei literare underground sovietice din anii ’70 și ’80, o „nouă avangardă” care căuta să fie inventivă și insolentă.

În anii 1970, a fost considerat unul dintre fondatorii mișcării „conceptualiste” de la Moscova, care ironiza și se opunea doctrinei oficiale a realismului socialist.

Adept al ritmului, Lev Rubinstein a creat un gen propriu, „textul pe foaie”, care era în parte poezie și în parte teatru: poetul citea pe scenă propoziții scurte cu voce tare, scrise pe cartoane perforate.

Practica, inspirată de viața sa cotidiană de bibliotecar și o trimitere la birocrația sinistră a epocii sovietice, combină performanța, comedia absurdă și improvizația. Ideea era de a zdruncina amorțeala societății sovietice.

După destrămarea URSS, reputația sa a crescut în Rusia. A fost publicat de edituri cunoscute și a lucrat și ca jurnalist. A fost invitat la festivaluri internaționale de poezie, iar operele sale au fost traduse în multe limbi.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *