Un cartier rezidențial cu blocuri de 14 etaje ar putea apărea lângă Lacul Morii / Cetățenii din zonă se opun

Un cartier rezidențial uriaș, cu blocuri de 14 etaje și cu aproximativ 3.000 de locuințe, ar putea apărea lângă Lacul Morii din Capitală, potrivit unor planuri urbanistice de detaliu puse în dezbatere publică de Primăria Sectorului 6. Proiectul a fost inițiat în baza unei documentații de urbanism aprobate de Consiliul General în 2013 și care

Un cartier rezidențial uriaș, cu blocuri de 14 etaje și cu aproximativ 3.000 de locuințe, ar putea apărea lângă Lacul Morii din Capitală, potrivit unor planuri urbanistice de detaliu puse în dezbatere publică de Primăria Sectorului 6. Proiectul a fost inițiat în baza unei documentații de urbanism aprobate de Consiliul General în 2013 și care permite acolo construirea unor turnuri cu 35 de etaje. Cetățenii din zonă se opun proiectului deoarece zona este una de case, cu străduțe înguste, iar un ansamblu rezidențial de asemenea dimensiune generează trafic. Rămâne de văzut dacă proiectul imobiliar va fi aprobat de Consiliul Local Sector 6.

Terenul pe care se dorește construirea blocurilor de 14 etajeFoto: Google Maps

  • UPDATE Echipa Stadion de Cartier, care a făcut inventarul bazelor sportive din București, spune că pe o parte din teren a fost stadionul Pasteur, al fostului institut de cercetare, privatizat în 2000.

„O parte din blocuri se vor ridica peste stadionul Pasteur, fără să existe vreo hotărâre de guvern care să aprobe desființarea bazei sportive și o propunere de amenajare a alteia similare, așa cum cere Legea Sportului. Stadionul a avut un loc important în dezvoltarea fotbalului din zona Giulești-Crângași, mulți jucători ai Rapidului amintindu-și începuturile carierei legate și de Pasteur. Proiectul va fi supus votului Consiliului Local Sector 6. Consilierii trebuie să îl respingă, atât pe motiv de lipsă de oportunitate pentru comunitate cât și pentru că nu respectă legea sportului”, se arată pe pagina de Facebook a grupului.

Aceștia fac apel la cetățeni să solicite respingerea proiectului.

………………….

În luna decembrie, Primăria Sectorului 6 a pus în dezbatere publică trei Planuri Urbanistice de Detaliu prin care proprietarii cer permisiunea Consiliului Local Sector 6 de a construi un cartier rezidențial uriaș, cu blocuri de 14 etaje, în total aproape 3.000 de unități locative, între Lacul Morii și străzile Pomilor/Dudului. Proiectul este împărțit în trei faze, pentru fiecare fază fiind făcut câte un plan urbanistic de detaliu:

  • Faza I – pe o bucată de teren de 22.434 mp. Beneficiarul – Lacul Morii Residence SRL – dorește să construiască două blocuri de 14 etaje, două de 11 etaje, unul de zece etaje și două de 7 etaje, unul de 4 etaje și unul de 3 etaje, toate cu parcări la subsol. În total, 570 de unități locative și 745 de locuri de parcare.

  • Faza II – pe o bucată de 19.216 mp. Beneficiarul – Royal Spain Imobiliare – dorește să construiască: două blocuri de 14 etaje, 4 blocuri de 11 etaje, două de 7 etaje și unul de 4 etaje. În total, 705 unități locative cu 1.000 de locuri de parcare.

  • Faza III – pe o bucată de teren de 76.144 mp. Beneficiarul – Royal Spain Imobiliare – dorește să construiască: patru blocuri de 14 etaje, 7 blocuri de 11 etaje, 4 blocuri de 10 etaje, două de 7 etaje, două de 4 etaje plus două clădiri cu două, respectiv 3 etaje care vor adăposti creșă/grădiniță și școală. În total, peste 2.400 de unități locative cu peste 3.800 de locuri de parcare.

Pentru toate cele trei PUD-uri proiectant este firma S.C. VEGO DESIGN EXPERTISE SRL.

Primăria Sectorului 6 a dat aviz de urbanism favorabil pentru cele trei proiecte, însă decizia finală aparține Consiliului Local, care poate să aprobe sau să respingă proiectul pe motiv de oportunitate.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că aceste proiect este inoportum pentru zona respectivă.

  • „Acest proiect are o istorie veche, fiind votat deja un PUZ în Consiliul General în anul 2013. Un proiect cu câteva mii de apartamente este inoportun în acea zonă, atât din punct de vedere ecologic, cât și în ceea ce privește aglomerarea Căii Giulești, care este și așa supraaglomerată. Mai mult, pune presiune pe rețele edilitare subdimensionate.
  • Mă astept ca în ședința de Consiliul Local membrii PNL Sector 6 să nu voteze acest PUD. Am serioase semne de întrebare cum se dau avizele aferente acestui proiect de către avizatorii PMB. Partea proastă este că deja există acel PUZ din 2013 care permite construirea a mult mai multor apartamente (blocuri de 30+ etaje) decât se solicită prin prezentul PUD.
  • Astfel, tot cu ajutorul avizatorilor de la nivelul PMB, ne putem trezi cu cereri de autorizare pentru mult mai multe apartamente.
  • Dacă se emit toate acele avize, eventual pe baza unor studii trase de păr, arhitectul șef de la nivelul Primăriei Sectorului 6 nu poate face nimic, doar să ia act de ele și să întocmească autorizația de construire”, a declarat Ciucu pentru HotNews.ro.

Construirea unor blocuri cu o înălțime de până la 35 de etaje a fost aprobată pe acest teren de Consiliul General/Primăria Capitalei, în 2013, printr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). PUZ-ul nu a avut dată de expirare. Indicatorii din acest PUZ au fost preluați în PUZ-ul Coordonator al Sectorului 6, însă acesta a fost anulat de instanță.

Planurile Urbanistice de Detaliu puse în dezbatere publică de Primăria sectorului 6 detaliază practic proiectul imobiliar aprobat în 2013.

Cetățenii din zonă se opun proiectului imobiliar.

„În urma notificărilor primite prin biroul executorului judecătoresc şi a afişării panoului de informare pe teren, au fost primite sesizări atât de la vecinii direcţi, cât și de la alţi locuitori afectați din zonă. Aceştia au formulat obiecții referitoare la densificarea locuirii din zonă, aglomerarea traficului rutier, poluare, presiune suplimentară pe rețelele edilitare şi referitoare la regimul de înălţime propus pentru imobilul care face obiectul documentației PUD”, se arată chiar în anexele proiectelor de hotărâre, în sinteza privind consultarea publicului.

Chiar la baza digului este propus un drum nou, cu două benzi pe sens, însă acesta nu este edificat și nu se știe dacă Primăria îl va face vreodată.

Acum, decizia aparține Consiliului Local Sector 6.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *