VIDEO Transportatorii și fermierii au blocat traficul pe A1, pe Centura Bucureşti, dar şi pe centurile marilor municipii / Ministrul Agriculturii: Protestul e distribuit masiv de un partid

Transportatori din toată ţara au format coloane de camioane pe mai multe tronsoane rutiere în zona Bucureştiului, dar şi în unele județe, în semn de protest față de tarifele poliţelor obligatorii de răspundere civilă şi cer mai multe modificări legislative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping. Din unele judeţe, angajaţii unor operatori din transport au pornit

Transportatori din toată ţara au format coloane de camioane pe mai multe tronsoane rutiere în zona Bucureştiului, dar şi în unele județe, în semn de protest față de tarifele poliţelor obligatorii de răspundere civilă şi cer mai multe modificări legislative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping. Din unele judeţe, angajaţii unor operatori din transport au pornit către Capitală, motiv pentru care traficul este îngreunat pe A1. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că transportatorilor li s-au alăturat și fermieri, dar nicio asociaţie nu și-ar asuma acest protest.

CamioaneFoto: MIKKO STIG / AFP / Profimedia

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a anunțat că pe autostrada A 1 Bucureşti – Piteşti, de la kilometrul 13+500 de metri până la intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul este blocat miercuri de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează circulând cu viteză minimă. De asemenea, s-a format coloană de mașini şi pe Centura Capitalei, între localităţile ilfovene Chiajna şi Bragadiru. Situaţii similare sunt şi în alte zone ale ţării pe centurile marilor municipii, circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.

16:15Aproximativ 6.000 de camioane participă în acest moment la protestul transportatorilor, nemulţumiţi de evoluţia preţului la RCA, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români din Transporturi (FORT), Augustin Hagiu.

El a precizat că o delegaţie poate fi prezentă joi la guvern pentru discuţii, dar că deocamdată nu au primit niciun semn din partea Executivului referitor la o eventuală întâlnire.

„Cred că s-a ajuns la 6.000 de camioane în momentul de faţă: faptul că RCA-ul a explodat în ultimii doi ani, practic s-a triplat la clasa B0, faptul că în continuare avem probleme mari la frontierele de sud şi de vest, timp de aşteptare, abuzuri şi încă mai sunt cântare acolo, faptul că se pregăteşte o triplare a valorii taxelor de drum începând cu ianuarie 2025 – vor plăti rovinietă şi Go Box, faptul că nu există dialog absolut deloc. De un an şi jumătate zici că nici nu avem secretar de stat sau ministru la Transporturi. Sunt zero întâlniri, zero discuţii, zero dialog. Toate măsurile vin grămadă. S-au adunat foarte multe probleme la care nimeni din Guvern sau din ministerele de resort nu vrea să se aplece şi evident că oamenii se manifestă aşa cum îi vedeţi”, a acuzat Augustin Hagiu.

13:50Reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, care se îndreaptă cu mai multe camioane şi tractoare spre Bucureşti, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor, relatează Agerpres. Totodată, șeful unei organizații agricole spune că există posibilitatea ca acțiunea să se prelungească.

13:32Transportatorii vor să încheie protocoale cu asiguratori din afara ţării pentru a le vinde poliţe RCA la tariful de referinţă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, miercuri, Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), relatează Agerpres. Totodată, acesta a spus că organizația patronală nu este implicată în protest.

13:20 Un fermier botoșănean a declarat la Digi24 că „sunt foarte multe probleme, dacă ar fi doar trei nu am fi ieșit în stradă”. El a acuzat că au fost mai multe întâlniri cu miniștrii, dar nimeni nu vine cu măsuri corecte, „facem doar fotografii frumoase”, după ce ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a acuzat că acest protest este unul politic.

  • „Sunt mai multe revendicări puse pe mesele miniștrilor. Aceste măsuri trebuie făcute de Ministerul de Interne, nu numai de ministrul Agriculturii. S-a promis Legea forței majore, acea compensare pe secetă, suport administrativ la toate nivelurile. România este în pericol major cu siguranța alimentară. Atunci când cei care produc în România nu mai au cadru…”, a spus Dănuț Andruș, fermier.

Trafic blocat pe autostrada A1

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, de la kilometrul 13+500 de metri, până la intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor este blocat de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.

De asemenea, s-a format coloană de autovehicule şi pe Centura Capitalei, între localităţile Chiajna şi Bragadiru, judeţul Ilfov.

Totodată, situaţii similare sunt prezente şi în alte zone ale ţării, pe centurile marilor municipii, circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.

Revendicările transportatorilor români

Potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, lista revendicărilor include:

  • plafonarea poliţelor de răspundere obligatorie auto (RCA, în regim de urgenţă la 5.000 lei pentru autovehiculele din clasa B 0 (care se referă la asiguraţii noi, fără istoric de daune – n.r.); amendarea OG43/1997 privind toleranţele la mase şi dimensiuni şi armonizarea acestui act normativ cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi şi tarife de utilizare a reţelei de drumuri fără dublă taxare.
  • aplicarea ”tratamentului fiscal nediscriminatoriu angajaţilor din mediul privat în privinţa alocaţiei de cazare”.
  • aplicarea RO-Etransport doar pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile Directivei europene 2006/112, dar şi elaborarea în regim de urgenţă a legii anti-dumping, promovată prin Ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea concurenţei neloiale din toate sectoarele economice, potrivit News.ro.

Proteste ale transportatorilor au loc în Capitală şi în mai multe zone ale ţării. În Capitală, transportatorii s-au întâlnit la Chiajna şi au pornit în coloană către Pantelimon, zeci de camioane participând la protest.

De la Buzău, protestatarii vor merge în Capitală, unde se vor întâlni cu transportatori din alte judeţe ale ţării şi vor protesta pe Centura Bucureştiului.

  • ”Eu am o firmă de transport şi nemulţumirile sunt multe, problemele generate de autorităţile naţionale, de legislaţia în vigoare sunt foarte multe. Ca şi transportatori, avem mari probleme când ne expiră poliţele RCA, nu avem o predictibilitate şi o siguranţă că putem să ne plătim această asigurare. Avem nişte instituţii ale statului inutile şi incompetente. ASF ar trebui să reglementeze situaţia asigurărilor din piaţă. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în ultimii 7 ani, trei falimente majore care au fost plătite din banii noştri. Noi nu vrem nimic să ni se dea, ci doar protecţie din punct de vedere legislativ şi să trăim într-un stat corect. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu acciza la motorină! Începând cu 1 ianuarie s-a mărit din nou, pentru că preţul scăzuse, până în anul nou statul s-a gândit să mai bage o acciză suplimentară. Avem această guvernare care anul trecut a spus că nu face măriri de taxe şi a venit cu o groază de modificări fiscale, iar cea mai aberantă e că eu, ca şi microîntreprindere, trebuie să plătesc un impozit pe venit de 3%. Pai dacă eu am pierdere pentru că nu merge treaba, am cheltuieli mari, am daune sau nu am încasări, de ce trebuie eu să îţi dau ţie, statul român, 3% din pierderea mea? Sunt multe nemulţumiri şi mi-aş dori ca această răzvrătire să fie paşnică şi civilizată şi să avem un dialog coerent şi corect cu autorităţile statului român”, a declarat Ionuţ Cercel, reprezentant al unei firme de transport din Buzău.

La Galaţi, zeci de autovehicule ale unor firme de transport protestează, la fel la Cluj, dar şi în alte oraşe ale ţării.

Fermierii protestează și ei

În unele zone, protestul transportatorilor este dublat de cel al fermierilor.

  • ”Astăzi este un protest şi al fermierilor, şi al transportatorilor, iar revendicările sunt, în mare parte comune. Legat de transportatori este valoarea RCA care în unele condiţii este mai mare valoarea poliţei decât valoarea maşinii, dar şi situaţia din România legată de creşterea accizei la motorină de la 1 ianuarie şi de abuzurile autorităţilor în general. Legat de agricultură, preţurile scăzute la cereale generat şi de importurile din Ucraina, echivalarea categoriei B cu categoria TR pentru utilajele agricole, înregistrarea la primărie a utilajelor agricole doar cu factura pentru că este aproape imposibil să mergi să faci carte de identitate unui utilaj agricol de 30-40 de ani, lipsa subvenţiilor din conturi cu diferite tertipuri de gen controale, monitorizare, nefuncţionarea sistemelor de la APIA şi de la ministere, legea forţei majore neimplementată pentru a-i putea susţine pe cei care au probleme pentru că după doi ani de secetă cei din agricultură au aşa de mari probleme încât chiar nu îşi pot susţine cheltuielile, lipsa Legii arendei, lipsa responsabilităţii angajaţilor statului faţă de greşelile pe care le fac şi abuzurile instituţiilor statului care atunci când vin în controale ne dau impresia că deja suntem arestaţi sau condamnaţi. Nu este normal ca atunci când vii în control să nu dai un proces verbal de constatare şi să dai un termen de remediere a problemelor, că aşa e simplu: vii şi aplici amenda şi l-ai terminat pe omul ăla. Vom protesta până ne rezolvăm problemele pe care le avem pentru că de 30 de ani suntem minţiţi, jefuiţi şi nu rezolvăm niciodată problemele. Faptul că în ultimii ani cei care au guvernat România şi au adus ţara în stadiul ăsta cu acest deficit financiar nu înseamnă că noi trebuie să suportăm. Au greşit, să plătească! Noi am muncit, ne-am plătit dările şi în stilul ăsta nu se poate continua”, a afirmat Georgian Calotă, reprezentant al unei asociaţii agricole din judeţul Buzău.

Ministrul Agriculturii: „Acest protest spontan este masiv distribuit pe reţelele sociale de un partid politic”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă miercuri, legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat şi câţiva fermieri, că până în acest moment, la Ministerul Agriculturii nu a primit nicio revendicare, pentru că nicio asociaţie nu îşi asumă acest protest.

”Legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat şi câţiva fermieri, până în acest moment, la Ministerul Agriculturii nu am primit nicio revendicare, pentru că nicio asociaţie nu îşi asumă acest protest. Din informaţiile apărute în spaţiul public, am văzut că problemele pe care le reclamă au legătură cu RCA şi cu permisele de conducere. Chiar dacă acestea nu ţin de Ministerul Agriculturii, voi face tot ce pot pentru a-i sprijini să găsim împreună o rezolvare”, transmite ministrul Agriculturii.

El a acuzat că „un partid” se folosește de acest protest pentru a încerca să câștige capital de imagine.

„Este început de an electoral şi acest protest spontan este masiv distribuit pe reţelele sociale de un partid politic. Nimeni nu are dreptul să folosească fermierii, munca lor şi agricultura românească pentru a încerca să câştige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje”, a spus el, citat de Digi 24.

Florin Barbu anunţă că a stabilit deja o întâlnire cu toate asociaţiile şi federaţiile, săptămâna viitoare, pentru a le prezenta programele pe care le-au pregătit pentru acest an.

”Vom putea vorbi, aşa cum facem mereu, la aceste întâlniri, despre problemele pe care le întâmpină şi sunt sigur că vom găsi, ca de fiecare dată, rezolvare. Aceste întâlniri le aveam programate înainte să apară acest protest. Îi asigur pe toţi fermierii că subvenţiile se acordă la timp! Subvenţia la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă”, spune Barbu.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *