ISIS revendică atacul de la mormântul lui Soleimani, soldat cu aproape 100 de morți / Iranul acuzase SUA și Israel

ISIS a revendicat joi responsabilitatea pentru cele două explozii care au ucis, miercuri, în Iran, cel puțin 95 de persoane în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani, artizanul operațiunilor militare iraniene din Orientul Mijlociu, asasinat de o dronă americană în urmă cu patru ani, scriu Reuters și The Times of Israel. Zeci de morți și de

ISIS a revendicat joi responsabilitatea pentru cele două explozii care au ucis, miercuri, în Iran, cel puțin 95 de persoane în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani, artizanul operațiunilor militare iraniene din Orientul Mijlociu, asasinat de o dronă americană în urmă cu patru ani, scriu Reuters și The Times of Israel.

Zeci de morți și de răniți în Iran la mormântul generalului SoleimaniFoto: AFP / AFP / Profimedia

ISIS a revendicat atacul printr-o declarație postată pe Telegram.

În declarația postată pe canalele Telegram, ISIS spune că doi membri ai grupării și-au detonat centurile explozive în mulțimea care se adunase cimitirul din orașul Kerman, din sud-estul Iranului, pentru a marca moartea lui Soleimani, conform Reuters.

Iranul a acuzat SUA și Israel

Două explozii au provocat masacrul din apropiere de moscheea Saheb al-Zaman din Kerman, unde se află mormântul generalului Soleimani. O mulțime compactă de reprezentanți ai regimului și cetățeni era prezentă acolo pentru o ceremonie, la împlinirea a patru ani de la moartea generalului, ucis într-un atac american cu dronă.

Inițial, agenția oficială de știri Irna a estimat numărul morților la 103, iar televiziunea de stat a raportat că 211 persoane au fost rănite, unele dintre ele fiind în stare critică. Ministrul Sănătății, Bahram Eynollahi, a revizuit ulterior bilanțul la 95 de morți, explicând că unele nume „au fost înregistrate de două ori”.

Un consilier politic al președintelui iranian a acuzat Israelul și Statele Unite că se află în spatele atacului.

„Responsabilitatea pentru această crimă aparține regimurilor american și sionist, iar terorismul este doar un instrument”, a scris Mohammad Jamshidi pe X.

Departamentul de Stat de la Washington a spus că orice sugestie privind implicarea SUA sau a Israelului, este absurdă.

„Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, adăugând: „Nu avem niciun motiv să credem că Israelul a fost implicat”.

Israelul, dușmanul declarat al Iranului, nu a comentat atacul. „Ne concentrăm pe luptele cu Hamas”, a răspuns purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, la o întrebare pe această temă.

Atacul a venit într-un context regional extrem de tensionat al războiului dintre Israel și Hamas și la o zi după ce un membru de rang înalt al mișcării islamiste palestiniene a fost ucis într-un atac în apropiere de Beirut.

Potrivit Irna, prima explozie a avut loc la 700 de metri de mormântul generalului Soleimani, iar cea de-a doua la un kilometru. Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat cum participanții la ceremonie încercau disperați să părăsească zona, iar alții alergau panicați și dezorientați.

Guvernul iranian a declarat joi „zi de doliu național” după acest atac, cel mai sângeros în Iran din 1978, când un incendiu provocat a ucis cel puțin 377 de persoane într-un cinematograf din Abadan, potrivit datelor AFP.

La căderea nopții, numeroase persoane s-au întors la cimitirul din Kerman scandând „Moarte Israelului” și „Moarte Americii”. La Teheran, mii de persoane s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu lui Qassem Soleimani.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis un „răspuns dur” la atac.

Președintele Ebrahim Raissi l-a descris drept un act „odios și laș” și și-a anulat vizita în Turcia programată pentru joi, potrivit presei de stat.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1254

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *