Israelul își retrage tancurile din Fâșia Gaza și intră într-o nouă fază a războiului cu Hamas

Israelul și-a retras luni tancurile din unele cartiere ale orașului Gaza și a dat de înțeles că intenționează să schimbe tactica și să reducă numărul de soldați, dar luptele au continuat în alte părți ale enclavei palestiniene, însoțite de bombardamente intense, transmite Reuters. Tancuri israeliene care se întorc din Fâșia Gaza Foto: Menahem Kahana /

Israelul și-a retras luni tancurile din unele cartiere ale orașului Gaza și a dat de înțeles că intenționează să schimbe tactica și să reducă numărul de soldați, dar luptele au continuat în alte părți ale enclavei palestiniene, însoțite de bombardamente intense, transmite Reuters.

Tancuri israeliene care se întorc din Fâșia GazaFoto: Menahem Kahana / AFP / Profimedia Images

Israelul spune că războiul din Fâșia Gaza, în mare parte redusă la stadiul de ruine, conflict care a dus la moartea a mii de oameni și la un dezastru umanitar pentru 2,3 milioane de persoane, va mai dura multe luni.

Israelul intră într-o nouă fază a războiului

Dar Israelul a anunțat că se apropie o nouă fază a ofensivei sale, un oficial declarând luni că armata va reduce forțele din interiorul Gaza în această lună și va trece la o fază de câteva luni de operațiuni de „curățare” mai localizate.

Oficialul a afirmat că reducerea efectivelor va permite unor rezerviști să se întoarcă la viața civilă, sprijinind economia Israelului, afectată de război, și va elibera unități în cazul unui conflict mai amplu în nordul țării cu Hezbollah, organizația libaneză susținută de Iran.

Autoritățile sanitare palestiniene din Gaza, administrată de Hamas, afirmă că ofensiva israeliană din această zonă a ucis peste 21.978 de persoane.

Amploarea suferințelor din Gaza, unde bombardamentele i-au alungat aproape pe toți locuitorii din casele lor, i-a determinat pe aliații occidentali ai Israelului, inclusiv SUA, să îndemne Israelul să își reducă ofensiva.

Tancurile s-au retras din mai multe zone din Gaza

Locuitorii din districtul Sheikh Radwan din orașul Gaza, în partea de nord a enclavei asupra căreia s-a concentrat mai întâi ofensiva israeliană, au declarat că tancurile s-au retras după ceea ce au descris ca fiind cele mai intense 10 zile de război de la începutul conflictului.

„Tancurile au trecut foarte aproape. Le puteam vedea în fața caselor. Nu puteam ieși să aducem apă”, a declarat Nasser, un tată a șapte copii care locuiește în Sheikh Radwan și care nu și-a dat numele de familie de teama represaliilor israeliene.

De asemenea, tancurile s-au retras din cartierul al-Mina din orașul Gaza și din părți din cartierul Tel al-Hawa, păstrând însă unele poziții în suburbia care controlează principalul drum de coastă al enclavei, au spus localnicii.

Cu toate acestea, tancurile au rămas în alte părți din nordul orașului Gaza, iar oficialii din domeniul sănătății au declarat că unele persoane care încercau să se întoarcă la casele lor într-un cartier din sudul orașului Gaza au fost ucise duminică de tirurile israeliene.

Luptele din părțile centrale ale enclavei au continuat și luni fără încetare, potrivit locuitorilor de acolo, cu tancuri care au pătruns în al-Bureij și atacuri aeriene care au vizat al-Nusseirat, al-Maghazi și orașul Khan Younis din sud.

Fără distrugerea infrastructurii Hamas, războiul nu se va încheia

Trecerea Israelului la o nouă etapă a conflictului vine după bombardamentele inițiale și invazia terestră începută la 27 octombrie.

Loviturile aeriene și tirurile de artilerie au continuat să lovească întreaga enclavă în acest timp, transformând o mare parte din ea în ruine.

În condițiile în care tancurile și trupele israeliene au invadat cea mai mare parte din nordul Fâșiei Gaza, continuând să avanseze în centru și în unele părți din sud, Hamas a răspuns cu ambuscade de gherilă din tunelurile și buncărele de pe străzile înguste ale enclavei.

Hamas a capturat 240 de ostatici la 7 octombrie, iar Israelul crede că 129 sunt încă reținuți în Gaza, după ce unii au fost eliberați în timpul unui scurt armistițiu, iar alții au fost uciși în timpul atacurilor aeriene și al încercărilor de salvare sau de evadare.

Qatar și Egipt încearcă să negocieze un nou armistițiu și un nou acord privind ostaticii.

Avi Dichter, membru al cabinetului de securitate al Israelului, a declarat la Kan Radio că ostaticii vor putea fi eliberați doar prin exercitarea unei presiuni „masive” asupra Hamas și a grupurilor aliate.

„Fără ca infrastructura teroristă a Hamas să fie distrusă și capacitățile sale de guvernare să fie răsturnate, războiul nu se va încheia”, a spus el.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *