O „infestare excepțională cu șobolani” creează probleme soldaților ucraineni și ruși – Cum ar putea afecta rozătoarele războiul

Atât trupele ucrainene, cât și cele rusești suferă de „niveluri excepționale de infestare cu șobolani și șoareci” în unele sectoare ale primei linie, potrivit ultimei evaluări a Ministerului britanic al Apărării, relatează The Guardian . Soldat ucrainean într-o tranșee aproape de Horlivka, regiunea Donețk Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia Cum ar putea afecta

Atât trupele ucrainene, cât și cele rusești suferă de „niveluri excepționale de infestare cu șobolani și șoareci” în unele sectoare ale primei linie, potrivit ultimei evaluări a Ministerului britanic al Apărării, relatează The Guardian.

Soldat ucrainean într-o tranșee aproape de Horlivka, regiunea DonețkFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Cum ar putea afecta războiul rozătoarele

Ministerul Apărării spune că populațiile de rozătoare au crescut din cauza temperaturilor mai blânde din ultimele luni și a hranei de câmpurile de luptă. Mai mult, șobolanii ar putea să roadă cablurile echipamentului militar, dar și să provoace boli, în timp ce soldații ruși ar raporta deja îmbolnăviri care ar fi fost provocate de rozătoare.

  • „Toamna blândă din acest an, împreună cu hrana abundentă de pe câmpurile lăsate în urmă din cauza luptei, au contribuit probabil la creșterea populației de rozătoare.
  • Pe măsură ce vremea a devenit mai rece, este posibil ca animalele să caute adăpost în vehicule și în poziții defensive. Rozătoarele vor adăuga o presiune suplimentară asupra moralului combatanților din prima linie.
  • În plus, ele prezintă un risc pentru echipamentul militar prin roaderea cablurilor – așa cum s-a înregistrat în aceeași zonă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Rapoarte neverificate sugerează, de asemenea, că unitățile rusești încep să sufere de cazuri crescute de îmbolnăvire pe care trupele le atribuie problemei dăunătorilor”, arată evaluarea Ministerului britanic al Apărării.

Armata ucraineană a decis să se baricadeze în tranşee în faţa unei ierni lungi şi grele pentru a frâna actuala ofensivă rusă pe toate fronturile şi a nu pierde mai mult teritoriu, mai ales în regiunea Doneţk, relata joi agenţia de presă EFE.

„Unităţile Serviciului Statal de Transporturi Speciale construiesc fortificaţii în zonele desemnate”, a informat Statul Major ucrainean, fără a da mai multe detalii.

Până acum, Ucraina nu a optat pentru o asemenea tactică defensivă, întrucât a sperat că trupele sale urmau să reuşească în contraofensiva lansată pe 4 iunie eliberarea unor mari porţiuni din teritoriul ocupat de Rusia, dar la ora actuală contraofensiva ucraineană pare blocată complet.

Astfel, recentele progrese ale Rusiei în apropiere de Avdiivka, precum și în jurul altor orașe precum Kupiansk, Bahmut și Marinka, sunt, de asemenea, o dovadă în plus că Rusia a preluat ferm inițiativa pe o mare parte a câmpului de luptă, după ce cel mai important general ucrainean, Valeri Zalujnîi, a recunoscut luna trecută că contraofensiva lansată în iunie a intrat în impas, lucru contrazis de președintele Volodimir Zelenski.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *