Consiliul European aprobă începerea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova și Ucrainei / Reacțiile Maiei Sandu și a lui Volodimir Zelenski

Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Maia Sandu și Volodimir Zelenski Foto: Andreea Alexandru / AP / Profimedia Președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut oficial anunțul istoric într-o postare pe platforma de socializare X, precizând că și Georgia

Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Maia Sandu și Volodimir Zelenski Foto: Andreea Alexandru / AP / Profimedia

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut oficial anunțul istoric într-o postare pe platforma de socializare X, precizând că și Georgia a primit statutul de candidat.

„Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. #EUCO a acordat Georgiei statutul de candidat. Și UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru poporul lor și pentru continentul nostru”, a scris Charles Michel pe X.

Maia Sandu și Volodimir Zelenski, reacție la unison

Imediat după anunțul oficial, Maia Sandu și Volodimir Zelenski au reacționat în același ton.

„Victorie pentru Moldova. Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult.Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

.

„Victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care ne motivează, inspiră și întărește”, a scris Zelenski pe X.

Premierul ungar s-a abţinut joi la votul liderilor statelor membre asupra deschiderii negocierilor cu Ucraina, acuzând o “decizie proastă”, relatează AFP şi Reuters.

“Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea” acestei alegeri “iraţionale” a celorlalte 26 de ţări şi deci “s-a abţinut”, a afirmat Viktor Orban într-o înregistrare postată pe Facebook.

La 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să aprobe începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Înaintea smmitului UE de joi şi vineri. Ungaria și Austria anunțaseră că se opun deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina.

Cu o zi înainte de Consiliul European, din care fac parte sefii de stat și de guvern din UE, președintele Klaus Iohannis declara că nu este „nicio garanție” pentru un răspuns favorabil, insistând însă că lucrurile se pot schimba în urma negocierilor.

​„Avem chestiunea legată de extindere. Problema se va pune pentru Ucraina și Moldova. Din informațiile pe care le avem, nu e toată lumea convinsă că pot începe negocierile de aderare. Eu voi solicita clar să înceapă. Aceste discuții se anunță complicate, sper să reușim să mișcăm lucrurile. Moldova a făcut progrese semnificative și merită să intre în următoarea etapă. (…) Nu există nicio garanție la momentul acesta că rezultatul va fi unul pozitiv. În politică lucrurile se rezolvă prin compromis. În acest moment trebuie să așteptăm rezultatul negocierilor”, a declarat Iohannis.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1274

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *