VIDEO Fostul ministru USR Cristian Ghinea, la DNA, unde a depus plângere împotriva clasării dosarului privind achiziția de BMW-uri pentru Ministerul de Interne

Fostul ministru USR al Fondurilor Europene Cristian Ghinea amers, joi, la DNA, unde a depus plângere pentru achiziția de BMW-uri pentru Ministerul de Interne, cerând redeschiderea dosarului și retrimiterea acestuia la Parchetul European. Amintim că acest dosar a fost clasat de DNA în luna octombrie. Cristian Ghinea, la DNA Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru USR al Fondurilor Europene Cristian Ghinea amers, joi, la DNA, unde a depus plângere pentru achiziția de BMW-uri pentru Ministerul de Interne, cerând redeschiderea dosarului și retrimiterea acestuia la Parchetul European. Amintim că acest dosar a fost clasat de DNA în luna octombrie.

Cristian Ghinea, la DNAFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

  • „Contestația de astăzi are 14 pagini de argumente care demonstrează că procurorul de caz nu a făcut nicio anchetă.
  • Procurorul s-a făcut doar că verifică un abuz în serviciu al unor funcționari de execuție din Ministerul de Interne, când, de fapt, noi am reclamat la Parchetul European o fraudă cu fonduri europene. Totul pentru a-l proteja pe Lucian Bode.
  • Mă aștept ca domnul Voineag să constate neregulile procurorului de caz din subordinea dumnealui și să infirme ordonanța de clasare. Domnul Voineag trebuie să decidă dacă DNA este scut pentru infractori”, a afirmat Ghinea.

Fostul ministru USR a mai spus că clasarea dosarului „BMW-uri pentru Poliție” este de neînțeles, în condițiile în care un alt dosar pe o cauză similară, dosarul „Teldrum”, în care cerințele tehnice au fost formulate tot astfel încât să fie îndeplinite de un anume ofertant, a fost trimis în instanță, nu clasat.

  • „Raportul de neconformitate întocmit de o direcție din Ministerul Transporturilor a relevat clar încălcarea legii: „Cerința din specificațiile tehnice cu privire la necesitatea unei cutii de viteze 8+1 exclude un număr mare de vehicule de clasă similară (de la Audi, Volkswagen și Mercedes, precum și toate vehiculele Porsche comparabile)”.
  • Procurorul nu a văzut niciun indicator de fraudă. Poate trebuie să își pună ochelari, să vadă mai bine. Apoi, în orice licitație, dacă nu ești sigur că vei câștiga pentru că ți-a aranjat Bode criteriile, nu depui o ofertă cu prețul maximal, ci măcar un pic mai jos.
  • În acest caz, Automobile Bavaria a depus oferta cu prețul maximal. Procurorului nu i s-a părut deloc suspect, nu a verificat nimic”, a mai declarat Cristian Ghinea.

El a mai spus că DNA nu avea atribuții în dosar, ci trebuia să sesizeze Parchetul European și să ceară atribuții de verificare în acest caz. Prin urmare, USR solicită DNA nu doar anularea deciziei de clasare a dosarului „BMW-uri pentru Poliție”, ci și sesizarea Parchetului European pe acest dosar.

Dosarul privind contractul de achiziție încheiat de Poliția Română cu firma Automobile Bavaria pentru cumpărarea a 600 de autoturisme BMW a fost clasat de DNA în luna octombrie, a scris Europa Liberă.

Europa liberă și G4media.ro au semnalat, în septembrie anul trecut, că Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Sindicatul Europol a acuzat o licitație cu dedicație.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt nu a contat în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW şi a subliniat că, dacă sunt suspiciuni privind legalitatea procedurii, există suficiente autorităţi competente să facă verificări.

„Acum, despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranță, iar informațiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media. Însă, pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorități competente să verifice aceste lucruri. Și, dacă îmi permiteți, mă aștept ca aceste autorități să verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu și poziția mea să fie trase într-o chestiune care poate fi verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziție, dar dacă există, încă o dată, dacă există suspiciuni, atunci mă aștept la clarificări și cam foarte repede”, a spus șeful statului.

Automobile Bavaria a spus ulterior că Michael Schmidt, fondatorul companiei și apropiat al președintelui Iohannis, „nu mai deține nicio funcție și nu este implicat în operațiunile din România”.

Poliția Română susține că a ajuns să cumpere „un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW” de la firma condusă de un prieten al președintelui Iohannis pe motiv că la licitație s-a prezentat un singur distribuitor, deși patru producători îndeplineau cerințele, Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo.

Sursa citată susține că demararea procedurilor pentru stabilirea specificațiilor tehnice datează din 2018, iar acestea „sunt aliniate standardelor europene”.

Poliția mai spunea că a fost semnat un acord cadru, pentru un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW, seria 3, 4×4, la un preț per unitate de numai 32.000 de euro, fără TVA, iar în cei 32.000 de euro, intră și dotări specifice muncii de poliție, de aproximativ 4.000 de euro, respectiv, rampă, colantare, baterie suplimentară, precum și un set de anvelope de iarnă.

Citește și:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *