Omul pe care PSD îl pune la șefia ASF / Cine este Alexandru Petrescu cel care va supraveghea piața asigurărilor din România

Birourile reunite au stabilit luni calendarul audierii propunerilor pentru conducerea ASF. Potrivit deciziei, candidaturile se pot depune în următoarele zile urmând ca săptămâna viitoare conducerea să fie validată. Alexandru Petrescu este propunerea PSD pentru funcția de președinte ASF, în timp ce PNL va propune doi politicieni pentru funcțiile de vicepreședinți: Gabriel Avramescu și Gabriela Horga

Birourile reunite au stabilit luni calendarul audierii propunerilor pentru conducerea ASF. Potrivit deciziei, candidaturile se pot depune în următoarele zile urmând ca săptămâna viitoare conducerea să fie validată. Alexandru Petrescu este propunerea PSD pentru funcția de președinte ASF, în timp ce PNL va propune doi politicieni pentru funcțiile de vicepreședinți: Gabriel Avramescu și Gabriela Horga, susțin surse politice pentru HotNews.ro.

Alexandru PetrescuFoto: AGERPRES

Astfel pentru funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară va fi susținut Alexandru Petrescu iar pe zona pieței de capital PNL îi propune pe Gabriel Avramescu iar pe zona de pensii private pe Gabriela Horga.

Candidaturile se pot depune până vineri, la ora 14.00 iar săptămână viitoare, mai exact luni la ora 13.00, vor avea loc audierile și avizul comisiilor de specialitate. Plenul comun al Camerei și Senatului se va reuni tot luni la ora 14.30 pentru validarea șefiei ASF.

Cine este Alexandru Petrescu

Petrescu este în prezent președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) și a fost ministru al Economiei dar și fost director al Poștei Române în perioada în care compania a fost implicată în mai multe scandaluri. În toamna lui 2015, DNA a deschis un dosar penal, în urma unor sesizări făcute de Ministerul Comunicațiilor. De asemenea, la sfârșitul lui 2015, compania a fost sancționată de Consiliul Concurentei cu 7,4 milioane de euro.

Petrescu are dublă cetățenie, română și britanică. Petrescu este licențiat în economie la University of Wales, fiind specializat în Business Administration. La Londra a deținut mai multe poziții de conducere în sistemul financiar-bancar din Regatul Unit. Alexandru Petrescu a deținut si funcția de președinte al Consiliului de Administrație al CFR Călători.

În octombrie 2014, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Poșta Româna a mai fost implicată într-un scandal, după ce bucureștenii au găsit în cutiile poștale pliante electorale cu mesaje precum: “Klaus Iohannis vrea să iți Taie Pensia!”, Traian Băsescu îl susține și îl votează pe Klaus Iohannis! și ‘Doar Ponta protejează pensiile!’. Poșta Română a reacționat, subliniind că distribuirea acestor pliante s-a făcut în baza unui contract comercial, așa cum a făcut-o și în alte campanii electorale, și că nu o privește conținutul mesajelor livrate.

De asemenea, în noiembrie 2015, Alexandru Petrescu a făcut o gafă uriașă. Propus de Guvernul Ponta pentru a prelua șefia Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), acesta a demisionat înainte ca președintele Iohannis să accepte numirea sa. Președintele nu a semnat numirea lui, iar Guvernul Ponta a căzut.

Contactați atunci de HotNews.ro, reprezentanții Poștei Române au confirmat faptul că Alexandru Petrescu și-a înaintat în data de 30 octombrie demisia din funcția de director general și membru în consiliul de administrație al CNPR. Demisia a fost înaintată către organele de conducere ale CNPR și MSI. Însă, în AGA din 13 noiembrie 2015, membrii CA, de comun acord cu Alexandru Petrescu, au aprobat reconfirmarea acestuia în funcția de director general.

La începutul anului Instituția a fost zguduită puternic sub conducerea fostului președinte ASF, Nicu Marcu. După 2 ani de controale și amenzi cuprinse între 34.000 de lei și peste 3,5 milioane de lei date de ASF, piața asigurărilor din România s-a confruntă cu un nou faliment major la Euroins – cel mai mare asigurător RCA cu aproape 2,8 milioane de clienți.

Șefii ASF au fost audiați în Parlament și s-au apărat susținând că, între februarie 2020 și ianuarie 2023, a aplicat acestui asigurător amenzi totale de peste 16 milioane de lei, măsuri considerate prea blande și întârziate față de probleme financiare știute încă de la falimentul City Insurance din 2021.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *