O priveliște rară: sute de moscoviți stau la coadă pentru a susține un fost deputat liberal care strânge semnături pentru a deveni candidatul „păcii” împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 15-17 martie, potrivit AFP.
Alegeri in RusiaFoto: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia
De sâmbătă, în ciuda frigului năprasnic, mii de ruși așteaptă să semneze pentru a-l susține pe Boris Nadejdin, care este în mare parte necunoscut publicului larg.
Unul după altul, ei intră în biroul electoral, a cărui intrare este inscripționată cu cuvintele: „Deschideți ușa spre viitor”.
Motivul pentru care se află acolo este că fostul deputat, care provine din opoziția liberală, dar și din mișcări mai apropiate de autorități, se declară împotriva ofensivei rusești în Ucraina.
Până acum, Boris Nadejdine, care avea legături în cadrul regimului, nu a fost vizat de represiunea care a decimat societatea civilă rusă de când trupele Moscovei au intrat în masă în Ucraina în februarie 2022.
„Fără teama de a fi arestat”
Tot duminică, în timpul unei dezbateri pe YouTube cu jurnalista rusă în exil Iulia Latinina, el și-a reafirmat sprijinul pentru pace și dorința de a pune capăt mobilizării dacă va fi ales.
În ultimele luni, el a proclamat că Rusia ar trebui „să aleagă un nou președinte” și a calificat intervenția în Ucraina drept „greșeala fatală” a lui Vladimir Putin.
Pentru a candida la alegerile prezidențiale, el trebuie mai întâi să strângă 100.000 de semnături de la alegători până la 31 ianuarie. Site-ul său susținea că a strâns aproape 85.000 până luni seara.
Poziția sa este o excepție în Rusia, unde aproape toate personalitățile care se opun asaltului asupra Ucrainei au fugit din țară sau au fost încarcerate. La fel ca și mii de susținători anonimi.
Ceilalți candidați prezidențiali au grijă să nu exprime nici cea mai mică critică la adresa ofensivei rusești și a lui Putin.
În coada semnatarilor, un student la biotehnologie în vârstă de 19 ani, Ivan Semionov, a declarat că a venit să-l susțină pe Nadejdin deoarece a fost „mișcat de imaginile uimitoare difuzate în weekend pe rețelele de socializare, care arată atât de mulți oameni veniți să-l (susțină)”.
„Pentru mulți oameni, este o șansă de a-și exprima dezacordul cu ceea ce se întâmplă, fără teama de a fi arestat sau concediat”, a explicat tânărul.
Natalia Avdeeva, o asistentă medicală din Omsk, în vestul Siberiei, se afla la Moscova când s-a repezit la biroul electoral al politicianului de opoziție. Ea a fost „plăcut surprinsă” să vadă o mulțime atât de mare.
„Suntem cu toții aici în semn de solidaritate pentru a susține un candidat care se opune operațiunii speciale”, spune femeia în vârstă de 53 de ani, folosind eufemismul de rigoare pentru a vorbi despre acest conflict.
„Speranța”
Deputat liberal în Duma, camera inferioară a parlamentului, la începutul anilor 2000, Boris Nadejdine a fost un apropiat al opozantului Boris Nemțov, asasinat în 2015. În ultimii ani, el s-a apropiat de grupările politice care gravitează în jurul Kremlinului, deși nu urmează în totalitate linia acestuia.
Vladimir Putin, care se află la putere de aproape un sfert de secol, este totuși așteptat să fie reales la Kremlin la jumătatea lunii martie.
Cu toate acestea, sute de anonimi stau la coadă cu entuziasm în fața biroului lui Nadejdin.
Unii subliniază că până și numele de familie al candidatului îi inspiră, rădăcina acestuia fiind aceeași cu cea a cuvântului „nadejda”, „speranță” în limba rusă.
Andreï Vanioukov, un om de afaceri în vârstă de 52 de ani din Siktivkar, în nordul îndepărtat al Rusiei, știe că președintele în exercițiu va rămâne în funcție, dar este dispus să „susțină pe oricine, atâta timp cât este împotriva” lui Putin.
„Chiar dacă Nadejdin nu are nicio șansă să câștige alegerile (…), pentru oamenii care nu au ieșit niciodată în stradă să protesteze de teama represiunii, aceasta este în sfârșit o oportunitate de a se exprima”, spune el.
Valeri Bredikine, un psiholog în vârstă de 36 de ani, este de acord: el este fericit cu această „șansă de a se exprima fără riscul de a fi băgat în închisoare sau bătut”.
Ksenia Golubțova, la rândul ei, spune că își dorește „schimbarea înainte de toate”. „Vreau ca cei doi fii ai mei, care au fiecare patru ani, să trăiască într-o țară mai deschisă, mai liberă”. (reportaj AFP)