Patru lucruri pe care trebuie să le știți despre Taiwan, care își alege președintele

Taiwanul, care votează sâmbătă pentru a-și alege următorul președinte și pentru a-și reînnoi parlamentul, este separat politic de restul Chinei de șapte decenii și este amenințat cu reunificarea forțată. Taiwanul îşi prezintă cel mai avansat avion de luptă, F-16V Foto: Sam Yeh / AFP / Profimedia AFP ne oferă câteva date cheie despre acest teritoriu

Taiwanul, care votează sâmbătă pentru a-și alege următorul președinte și pentru a-și reînnoi parlamentul, este separat politic de restul Chinei de șapte decenii și este amenințat cu reunificarea forțată.

Taiwanul îşi prezintă cel mai avansat avion de luptă, F-16VFoto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

AFP ne oferă câteva date cheie despre acest teritoriu de 23 de milioane de locuitori, care are propria monedă, steag, armată, diplomație și guvern, dar care este considerat o țară independentă doar de o câteva capitale.

O Chină divizată

La sfârșitul Războiului Civil Chinezesc, în 1949, comuniștii au înființat la Beijing Republica Populară Chineză. Provincia Taiwan a devenit refugiul naționaliștilor din Kuomintang, conduși de Chiang Kai-shek, și baza „Republicii Chineze”, care se dorea a fi continuarea legitimă a primei republici chineze proclamate în 1912 la Nanjing.

Insula a fost guvernată sub legea marțială până în 1987. Starea de urgență a fost ridicată în 1991, permițând apariția democrației și punând capăt stării de război cu „rebeliunea comunistă” și, prin urmare, cu Beijingul. A început o apropiere lentă.

Relațiile s-au deteriorat de la venirea la putere a președintei Tsai Ing-wen, în 2016. Partidul său, Partidul Democrat Progresist (DPP), respinge principiul „unei singure Chine” și susține că Taiwanul este deja independent de facto.

Beijingul pretinde că Taiwanul face parte din teritoriul său, pe care îl va revendica într-o zi, cu forța dacă va fi necesar. China va fi „cu siguranță reunificată”, a declarat președintele Xi Jinping în discursul său de Anul Nou.

Imagine din Taipei, TaiwanFoto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Izolată pe scena internațională / Doar câteva state recunosc Taiwanul

Taipeiul a fost mult timp considerat reprezentantul oficial până când Organizația Națiunilor Unite a trecut la Beijing în 1971. Alte țări și organizații internaționale i-au urmat exemplul.

Beijingul se opune oricărui contact oficial sau militar între autoritățile insulei și țările străine.

În campania sa de izolare, China a smuls, în ultimii ani, mai multe țări aliate Taiwanului, urmând exemplul Hondurasului în martie 2023.

În prezent, doar treisprezece state din lume recunosc oficial Taiwanul, dintre care șapte din America Latină și Caraibe, în timp ce Vaticanul rămâne ultimul din Europa.

Washingtonul a întrerupt relațiile diplomatice cu Taipei în 1979, recunoscând Beijingul ca unic reprezentant al Chinei. Cu toate acestea, Statele Unite rămân cel mai puternic aliat al Taiwanului și principalul furnizor de arme.

Lider de vârf în domeniul semiconductorilor

În ciuda dimensiunilor sale reduse, insula democratică este una dintre cele mai mari economii din lume, nu în ultimul rând datorită rolului său de centru pentru industria semiconductorilor, esențială pentru fabricarea produselor de înaltă tehnologie.

Liderul mondial în domeniul semiconductorilor, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) furnizează singur aproape 50% din producția mondială de microcipuri mai mici de 10 nanometri.

Multe dintre cele mai importante companii tehnologice din Taiwan au fabrici uriașe în China, cel mai mare partener comercial al Taipeiului. Printre acestea se numără gigantul Foxconn, care produce o gamă largă de produse electronice, de la iPhone-urile Apple la laptopuri și console de jocuri.

Un pionier în Asia

În Asia, Taiwanul se află în prima linie a drepturilor LGBT+, cu legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în 2019, o premieră în această parte a lumii.

Insula este considerată a fi una dintre cele mai progresiste democrații de pe continent, cu peste 40% de femei în parlament, cea mai mare proporție din Asia.

Taiwanul rămâne, de asemenea, un model mondial în ceea ce privește reciclarea și sortarea selectivă a deșeurilor.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *