Blocajul de pe Valea Oltului: „Ce se va întâmpla când vor începe lucrările pe bune la autostradă? / Soluția pe termen scurt, mediu și lung este una singură”, spune un fost secretar de stat în Transporturi

DN7 pe Valea Oltului, in timpul lucrarilor la autostrada / Captură CNAIR Valea Oltului este aproape paralizată timp de o lună, interval în care DN7 – una din cele mai importante relații rutiere din țară – este închis în timpul zilei pentru lucrări de defrișare necesare construirii autostrăzii A1 Sibiu – Pitești. De fapt, actualele

DN7 pe Valea Oltului, in timpul lucrarilor la autostrada / Captură CNAIR

Valea Oltului este aproape paralizată timp de o lună, interval în care DN7 – una din cele mai importante relații rutiere din țară – este închis în timpul zilei pentru lucrări de defrișare necesare construirii autostrăzii A1 Sibiu – Pitești. De fapt, actualele lucrări fac parte din proiectarea autostrăzii și încă nu s-a ajuns la construirea propriu-zisă. Apropierea autostrăzii de actualul DN7, însă, ar putea face ca și pe durata lucrărilor de construcție să fie necesare perioade în care Valea Oltului să fie iar blocată, susține un fost secretar de stat în Transporturi.

Proiectantul și constructorul turc (Mapa) a început luni lucrările de defrișare pe traseul viitoarei autostrăzi A1 Sibiu – Pitești, în zona Boița – Lazaret. CNAIR a publicat toată ziua imagini cu defrișările, dar și cu efectele asupra DN7, cu copaci care cad pe carosabil sau numeroși bolovani care ajung pe drum, sugerând astfel de ce aceste lucrări nu ar fi putut fi executate sub trafic.

„Curg bolovani pe drumul național la foc automat (Doamne ferește să continuă să cadă și la noapte, după redeschiderea circulației). Să presupunem că, în cazul fericit, continuă în următoarea lună acest ”dans” cu stânci căzând ziua pe carosabil și oprindu-se miraculos noaptea. Teoretic, peste o lună versantul va fi chelit de copaci și brăzdat de drumuri săpate prin stâncă, deasupra drumului național pe care se va relua complet circulația”, scrie Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Transporturi în timpul mandatului lui Cătălin Drulă la minister.

Acesta spune că în contextul actual „se nasc niște întrebări legitime”.

  • „1. Ce va sta în calea altor bolovani să o ia la vale spre mașini peste 2, 3, 5 sau 7 luni, după episoade de ploaie, vânt, cicluri de îngheț-dezgheț care afectează rocile proaspăt descoperite?
  • 2. Ce se va întâmpla când vor începe lucrările pe bune la autostradă, când zeci de utilaje se vor apuca de săpat cu totul acel versant? Se va închide din nou Valea Oltului 4 ani cât durează șantierul?
  • 3. S-a gândit Sorin Grindeanu la pașii următori, la eventualele riscuri, la consecințe? Evident că nu”, spune Cosma.

Potrivit acestuia, „soluția pe termen scurt, mediu și lung este una singură: un drum provizoriu pe cealaltă parte a Oltului pe acel sector sensibil de 7km dintre Boița și Lazaret”.

Fostul secretar de stat spune că există legislație de urgență pentru asta și că o astfel de lucrare „trebuie să înceapă imediat și se poate face în câteva săptămâni”.

Lucrările la autostradă sunt încă parte din etapa de proiectare

Lucrările de defrișare ce au loc acum adiacent DN7 fac parte din componente de proiectare a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, Secțiunea 2.

Secțiunea 2 (31,33km) este cea mai dificilă porțiune care trece prin Valea Oltului și presupune realizarea a șapte tuneluri. Pentru acest proiect CNAIR a semnat în luna februarie 2022 un contract de 860 de milioane de euro cu o firmă din Turcia, Mapa Insaaet VE Ticaret (în asociere cu Cengiz).

Turcii sunt deocamdată încă în faza de proiectare. Termenele oficiale erau 18 luni pentru proiectare și 50 de luni pentru lucrările de execuție.

VEZI ȘI:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *