Procurorii ruși au anunțat joi că au cerut unui tribunal să recunoască drept „genocid asupra popoarelor sovietice” crimele comise de Germania nazistă și de aliatul său de atunci, Finlanda, în orașul Petrozavodsk din nord-vestul Rusiei, informează The Moscow Times.
Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, și președintele Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni a Parchetului General al Rusiei. Moscova, 15 martie 2023.
Sursa foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Biroul de presă al Procurorului General, Igor Krasnov, a transmis că documentele de arhivă și mărturiile martorilor au indicat că peste 8.000 de civili și 18.000 de prizonieri de război sovietici au fost uciși în peste 100 de lagăre de concentrare construite în timpul ocupației din 1941-1944 din regiunea sovietică Karelia.
„Peste 7.000 de prizonieri au murit în lagărele de concentrare din Petrozavodsk numai în timpul ocupației finlandeze”, a afirmat Procuratura Generală a Rusiei, într-un comunicat de presă, potrivit sursei citate.
Rusia estimează pagubele aduse economiei din Karelia – din „orașele, satele și toate întreprinderile industriale și agricole distruse” – la 20 de trilioane de ruble (aproximativ 231,9 miliarde de dolari).
Nu este clar modul în care Moscova va solicita despăgubiri din partea Finlandei, dar un caz similar de „genocid” din perioada celui de-al Doilea Război Mondial reclamă daune de 6.400 de miliarde de ruble în urma acțiunilor Germaniei naziste în regiunea Moscovei. Germania și Finlanda sunt membre ale UE, iar relațiile blocului comunitar cu Kremlinul s-au înrăutățit sever după începutul invaziei, din 2022, din Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin a evocat în mod regulat istoria celui de-al Doilea Război Mondial pentru a justifica invazia la scară largă, susținând că „operațiunea militară specială” este necesară pentru a „denazifica” Ucraina și a opri „genocidul” asupra populației vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei. Kievul și aliații săi occidentali au respins aceste argumente.
Se estimează că aproximativ 27 de milioane de cetățeni sovietici au fost uciși în cel de-al Doilea Război Mondial, pe care Rusia și unele foste republici sovietice îl numesc „Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Ucraina estimează că a pierdut atunci cel puțin 8 milioane de locuitori, fiind la acel moment parte a Uniunii Sovietice.
Autoritățile ruse au lansat o serie de anchete privind atrocitățile comise de invadatorii naziști în Rusia sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru vine, conform analiștilor, pe fondul interesului sporit, manifestat de Putin, pentru război și pentru modul în care Moscova își amintește de conflictul din 1939-1945.