Julian Assange, liber după ce a pledat vinovat, este în drum spre țara sa natală

Avertizorul şi fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost declarat „liber” miercuri de justiţia americană, la capătul unei proceduri de recunoaştere a vinovăţiei care încheie o epopee juridică ce a durat mai mult de un deceniu, transmit France Presse și Agerpres. Fondatorul WikiLeaks Julian Assange părăsește tribunalul federal din Saipan, Insulele Mariane, miercuri, 26 iunie 2024.

Avertizorul şi fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost declarat „liber” miercuri de justiţia americană, la capătul unei proceduri de recunoaştere a vinovăţiei care încheie o epopee juridică ce a durat mai mult de un deceniu, transmit France Presse și Agerpres.

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange părăsește tribunalul federal din Saipan, Insulele Mariane, miercuri, 26 iunie 2024. Foto: Eugene Hoshiko / AP / Profimedia

„Puteţi părăsi această sală de judecată ca un om liber”, a declarat judecătoarea Ramona V. Manglona la finalul unei scurte audieri la tribunalul federal american din Saipan, în Insulele Mariane de Nord.

„În cadrul unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, fostul informatician în vârstă de 52 de ani, acuzat de divulgarea a sute de mii de documente clasificate americane în anii 2010, a pledat vinovat pentru obţinerea şi divulgarea de informaţii privind apărarea naţională.

„Mi-am încurajat sursa”, soldatul american Chelsea Manning, care se află în spatele scurgerii masive de informaţii, „să furnizeze materiale clasificate”, a recunoscut miercuri în faţa instanţei Julian Assange, obosit, dar vizibil relaxat.

Purtând un costum negru şi o cravată ocru, cu părul dat pe spate, Assange şi-a îmbrăţişat cei doi avocaţi şi a semnat pe o carte pentru unul dintre susţinătorii săi.

Assange părăsise luni Marea Britanie, unde era încarcerat de cinci ani, pentru a fi judecat la tribunalul federal din Saipan, în Insulele Mariane, un mic teritoriu american din Pacific, după ce a acceptat principiul unei pledoarii de vinovăţie.

În conformitate cu termenii acestui acord, el a fost condamnat la o pedeapsă deja acoperită de cei cinci ani deja petrecuţi în detenţie provizorie.

La scurt timp după audiere, Assange s-a îmbarcat într-un avion privat care este în drum spre Canberra, în Australia, ţara sa natală.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *