LIVE Război în Ucraina, ziua 854: Moscova susține că a distrus trei HIMARS într-o zi / Atac cu rachetă balistică asupra orașului Odesa / Zelenski, vizită pe front

Șefii apărării din SUA și Rusia au vorbit marți la telefon, într-o conversație rară între cele două puteri și în contextul în care tensiunile au crescut după ce Moscova a acuzat Washingtonul pentru un atac ucrainean în Crimeea în weekend. Cele două părți au oferit relatări foarte divergente ale discuției - prima dintre secretarul american

Șefii apărării din SUA și Rusia au vorbit marți la telefon, într-o conversație rară între cele două puteri și în contextul în care tensiunile au crescut după ce Moscova a acuzat Washingtonul pentru un atac ucrainean în Crimeea în weekend. Cele două părți au oferit relatări foarte divergente ale discuției – prima dintre secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul rus al apărării, Andrei Belousov. Austin a inițiat conversația și a fost prima astfel de convorbire din martie 2023, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder. Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat că Belousov l-a avertizat pe Austin cu privire la pericolele continuării livrărilor de arme americane către Ucraina.

Evenimentele din ziua 854 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

Moscova nu exclude un răspuns militar la atacul ucrainean cu rachete ATACMS asupra Sevastopului, afirmă adjunctul lui Lavrov

Moscova nu exclude un răspuns militar la atacul cu rachete al Ucrainei care a lovit o plajă din Crimeea cu rachete ATACMS furnizate de SUA, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de Reuters, însă responsabili ucraineni au declarat că au fost vizate doar ţinte militare în cursul acestui atac, iar fragmentele căzute pe plajă sunt o consecinţă a activităţii sistemului antiaerian rus.

Rusia a atribuit duminică SUA responsabilitatea pentru atacul ucrainean asupra peninsulei Crimeea, anexată de Moscova, soldat cu patru morţi, inclusiv doi copii, şi alţi 151 de răniţi, ameninţând Washingtonul cu represalii, întrucât rachetele le-au fost furnizate ucrainenilor de către Statele Unite, notează Agerpres.

Conform armatei ruse, cinci rachete ATACMS au fost lansate de forţele ucrainene duminică, iar patru au fost distruse în zbor în apropierea oraşului-port Sevastopol, baza flotei ruse din Marea Neagră. Guvernatorul local a indicat că fragmente ale proiectilelor interceptate au căzut „pe zonele de coastă”.

Luni, diplomaţia rusă a convocat-o pe ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, pentru a-i transmite avertismentul că Rusia prevede „măsuri de retorsiune”, întrucât consideră că „SUA au devenit parte a conflictului” în Ucraina.

Pentru Ucraina, obiectivele militare din Crimeea şi de pe teritoriul Rusiei sunt ţinte legitime, mai ales într-un moment în care forţele ucrainene, care suferă de un deficit de personal şi de arme, se confruntă cu o presiune sporită din partea armatei ruse pe front. „Crimeea este o vastă tabără militară (rusă) şi un depozit cu sute de ţinte militare directe”, a explicat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Țările membre NATO din Europa se confruntă cu un deficit de personal militar și nu vor putea trimite suficienți soldați pe front în cazul unui război cu Rusia, au apreciat analiști militari pentru Financial Times.

Moscova susține că armata rusă a distrus trei sisteme HIMARS într-o zi, potrivit presei de stat.

Anunțul a fost făcut de Ministerului rus al Apărării, care a precizat că a distrus și „specialiști străini”.

„Aviația operațional-tactică, vehiculele aeriene fără pilot, trupele de rachete și artilerie ale grupurilor de trupe ale Forțelor Armate ale Federației Ruse au distrus trei lansatoare de rachete multiple HIMARS fabricate de Statele Unite, precum și un vehicul de transport-încărcare și specialiștii străini care asigurau utilizarea acestora”, a declarat departamentul militar, conform TASS.

Ministerul rus al Apărării a mai afirmat că a lovit și „locurile de pregătire pentru lansarea vehiculelor aeriene fără pilot”.

Kremlinul aconsideră absurde mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională pentru Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov, adăugând că Rusia nu recunoaște jurisdicția CPI, informează Reuters.

Curtea Penală Internațională a emis marți mandate de arestare pentru Șoigu, fostul ministru rus al apărării, și pentru generalul rus de rang înalt Gherasimov pentru presupuse crime comise de forțele ruse în Ucraina.

Șoigu este în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. Gerasimov este șeful Statului Major al armatei ruse.

„Nu recunoaștem jurisdicția acestei instanțe”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Nu suntem membri ai statutelor relevante. În consecință, nu recunoaștem aceste ordine. În plus, le considerăm destul de absurde, la fel ca ultimele două mandate care îi vizau pe șeful statului și pe ombudsmanul copiilor noștri”, a declarat Peskov.

Preşedinţia ucraineană a salutat miercuri numirea premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte în postul de secretar general al NATO, subliniind rolul crucial al acestuia în înfruntarea invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.
`Felicitări, Mark Rutte”, a scris pe X şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.

`Leadershipul şi ataşamentul dumneavoastră faţă de principiile democratice sunt cruciale viitorului nostru comun”, adaugă el.

Iermak i-a mulţumit olandezului pentru `susţinerea de nezdruncinat”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat numirea lui Mark Rutte drept viitorul secretar general al NATO.

El l-a catalogat drept un `lider puternic şi care respectă principiile”.

`Eu ştiu că Mark Rutte este un lider puternic şi respectă principiile, care a dat dovadă de spirit de decizie şi de viziune în multe rânduri în ultimii ani”, a scris pe X Volodimir Zelenski. (news.ro)

Mark Rutte, numit oficial la șefi NATO

Kremlinul a declarat miercuri că desemnarea lui Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO nu ar trebui să ducă la nicio schimbare în „linia generală” a Alianței, pe care Rusia o consideră „ostilă”, informează AFP.

„Este puțin probabil ca această alegere să schimbe ceva în linia generală a NATO”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. „În prezent, această alianță ne este ostilă”, a adăugat el.

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe premierul olandez în exercițiu Mark Rutte în funcția de viitor secretar general, într-un moment crucial pentru Alianță, în condițiile în care Rusia își continuă războiul în Ucraina, informează AFP și Reuters.

Un atac al Rusiei cu rachetă balistică asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, a lovit o infrastructură civilă la primele ore ale zilei de miercuri, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper, citat de Reuters şi Ukrainska Pravda.

O clădire administrativă a fost avariată în urma atacului în sectorul industrial al oraşului, a afirmat Kiper, adăugând că nu au existat victime umane, notează Agerpres.

Anterior, săptămâna aceasta, o rachetă lansată de forţele ruse a avariat o facilitate de depozitare din Odesa, rănind trei persoane.

Gruparea de forţe de apărare ucrainene (Pivden/sud) au raportat că invadatorii au atacat regiunile sudice ale ţării în noaptea de marţi spre miercuri, notează Ukrainska pravda.

O primă lovitură cu rachetă lansată de un bombardier al aviaţiei tactice ruse asupra regiunii Mikolaiv a declanşat un amplu incendiu de vegetaţie pe un teren viran. Autorităţile locale asigură că focul a fost stins rapid, fără să provoace victime.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat miercuri trupele din regiunea Donețk, aflată pe linia frontului estic, împreună cu oficili miliari de rang înalt, informează Reuters.

Zelenski a înregistrat un discurs video în orașul Pokrovsk, de-a lungul unei părți a frontului care a cunoscut unele dintre cele mai intense lupte în timpul invaziei declanșată în urmă cu 28 de luni.

„Regiunea Donețk. Împreună cu soldații noștri, împreună cu comandantul șef Sîrskî și cu noul comandant al forțelor comune, generalul Hnatov. Astăzi, l-am prezentat oficial pe Andrii Hnatov tuturor celor responsabili de apărare din regiunea Donețk. Am auzit rapoarte direct de pe linia frontului”, a scris liderul de la Kiev pe Facebook.

Președintele ucrainean le-a mulțumit soldaților care luptă pe front, dar și medicilor.

Zelenski a mai spus că populația din Donețk se confruntă cu mai multe probleme în timp ce a criticat oficialii ucrainenii care nu au mai mers în comunitățile aflate aproape de linia frontului.

„Și va exista o conversație separată la Kiev, în special cu oficialii guvernamentali care ar trebui să fie aici și în alte locuri din apropierea frontului – în comunitățile dificile în care oamenii au nevoie de soluții imediate. Soluții care nu sunt vizibile de la Kiev. Și am fost surprins că unii oficiali guvernamentali relevanți nu au fost aici de șase luni sau mai mult. Voi trage concluziile adecvate cu privire la aceștia”, a declarat Zelenski.

Rusia susține că ucrainenii au distrus un post de control al radiațiilor din Zaporojie

Bombardamente ucrainene au distrus un post de control al radiaţiilor de la Velika Znamianka, din regiunea Zaporojie, a declarat miercuri managementul rus al Centralei Nuclear-Electrice Zaporojie din Ucraina, informează Reuters.

„Specialişti (ai centralei nucleare Zaporojie) au implementat mai multe măsuri compensatorii pentru a controla situaţia radiaţiilor în zonă”, a precizat managementul centralei pe aplicaţia de mesagerie Telegram, adăugând că nivelul radiaţiilor nu depăşeşte pragul de siguranţă.

Nu există deocamdată comentarii din partea Ucrainei, precizează Reuters.

Trupele ruse au ocupat centrala nucleară din Zaporojie în primele zile ale invaziei lansate în februarie 2022, iar de atunci Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de periclitarea siguranţei din jurul complexului nuclear.

Reporterilor li s-a permis pentru scurt timp să îl filmeze pe jurnalistul american Evan Gershkovich miercuri, înainte de începerea procesului său în orașul rus Ekaterinburg pentru acuzații de spionaj pe care acesta le neagă, informează Reuters.

Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus în timpul nopții două drone ucrainene deasupra regiunii Smolensk, a anunțat Ministerul Apărării al Federației Ruse, citat de TASS.

„A fost dejucată o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist folosind vehicule aeriene fără pilot de tip aeronavă împotriva unor instalații de pe teritoriul Rusiei. Două UAV-uri aflate deasupra teritoriului regiunii Smolensk au fost distruse de mijloacele de apărare antiaeriană aflate în serviciu”, se arată în comunicatul citat de presa de stat.

Potrivit guvernatorului regiunii Smolensk, Vasily Anokhin, dronele ucrainene au încercat să atace instalații militare din districtul Vyazemsky.

De la începutul războiului, Rusia a pierdut 538 060 de soldați în Ucraina, susține armata ucraineană.

Conform sursei citate, Moscova a înregistrat 1 220 de pierderi în ultima zi, notează The Kyiv Independent.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior al Forţelor Aeriene Patrick Ryder, a declarat jurnaliştilor că secretarul american a iniţiat conversaţia şi că aceasta a fost prima convorbire între Austin şi omologul său rus din martie 2023, când ministrul rus al apărării era Serghei Şoigu, transmit Reuters şi EFE.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit marţi la telefon cu ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, şi a discutat despre importanţa unor linii deschise de comunicare, a anunţat marţi Pentagonul.

Belousov, economist de formaţie şi vicepremier în guvernul rus din ianuarie 2020, a preluat Ministerul Apărării la mijlocul lunii mai. (Agerpres)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Cele mai importante informații de marți privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *