Serbia a intensificat discret vânzările de muniție către vest, ceea ce ajunge să întărească apărarea Ucrainei – chiar dacă este una dintre cele două țări europene care nu s-au alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, relatează Financial Times. Potrivit sursei citate, din 2022, Belgradul a exportat către aliați occidentali ai Ucrainei obuze în valoare aproximativă 800 de milioane de euro, obuze care au ajuns în cele din urmă în mâinile Kievului.
Soldat ucrainean încărcând obuze într-un tun autopropulsat 2S1 Gvozdika, zona Sloviansk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Estimările privind exporturile de muniții ale Serbiei care au ajuns în Ucraina prin intermediul unor terți se ridică la aproximativ 800 de milioane de euro – o sumă pe care președintele Aleksandar Vučić a indicat-o că este în general exactă – de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022. El a prezentat situația ca pe o oportunitate de afaceri, insistând că nu va fi de nicio parte în acest război, notează Financial Times.
„Acesta este o parte a revigorării noastre economice și este important pentru noi. Da, ne exportăm muniția”, a spus el într-un interviu. „Nu putem exporta în Ucraina sau în Rusia . . . dar am avut multe contracte cu americani, spanioli, cehi, alții. Ceea ce fac ei cu asta până la urmă este treaba lor”.
„Chiar dacă știu [unde ajunge muniția], asta nu este treaba mea. Treaba mea este să asigur faptul că ne ocupăm legal de muniția noastră, că o vindem . . . Trebuie să am grijă de oamenii mei și atât. Asta e tot ce pot spune. Avem prieteni la Kiev și la Moscova. Aceștia sunt frații noștri slavi”, a mai spus președintele sârb.
Serbia nu este nici membră a NATO, nici a UE, iar poporul ei are de multă vreme un atașament sentimental față de Rusia, în timp ce poartă un resentiment vestulului după campania NATO de bombardare a țării lor în 1999. Belgradul contează de asemenea pe Moscova să blocheze recunoașterea internațională a Kosovo, fosta provincie sârbă recunoscută de majoritatea statelor occidentale, dar care este oprită de Rusia și China din a aderara la ONU.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic spunea după invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia că sprijină pe deplin integritatea teritorială a țării invadate, dar nu va impune sancţiuni Moscovei.
Naţiuni slave şi creştine ortodoxe, sârbii şi ruşii au relaţii fraterne de secole. Aproximativ 83% dintre cetăţenii sârbi consideră Moscova un „prieten” al Belgradului, potrivit unui sondaj realizat în 2021 de Institutul de Afaceri Europene.